Malmö: Noir Kaffekultur

Som en grön och lugn oas ligger Noir Kaffekultur på den lilla bakgatan bakom Lilla Torg i Malmö. I en liten lokal på bara 40 kvadratmeter lagas allt från grunden. Här kan man sitta länge och njuta av den otroligt härliga atmosfären. Jag passade på att intervjua ägarna till detta charmiga café.

noir4800
Jag frågade hur det kom sig att Noir blev precis så bra som det är. Familjen som driver caféet berättar att Noir kom till för 7 år sedan, som så mycket annat bland möten och genom en hel del slump. Men att familjen har en stor passion för mat, dryck och inspirerande miljöer spelade såklart stor roll. Sen går det inte att lura sig till framgång, caféägarna berättar att det krävs hårt arbete och att det inte hade funkat utan den väldigt bra personal och lika bra leverantörer som står vid deras sida. Noir Kaffekultur har blivit utnämnda av bland andra White Guide, men när jag frågar vad det största de åstadkommit är så tycker de egentligen inte att utmärkelser som White Guide är det viktiga, utan att det bästa betyget man som caféägare kan få snarare är att ha stamgäster som återkommer dag efter dag, år efter år.

noir_1800
Noir är verkligen en plats att inspireras av. Självklart frågade jag vad som inspirerade ägarna. De berättar att det såklart är både högt och lågt, ”En perfekt bryggd kaffe, en riktigt god lunch , färger…. men att resa och besöka andra städer och besöka cafeér ger en bra dos inspiration” Jag frågar om det finns något i vår närhet som ägarna inspireras av, ”Nina Christensen som har Smak och Bastard är en kvinna i vår närhet att inspireras av – det är få kvinnor i denna branchen som lyfts fram som hon gjort, och det är välförtjänt. Hon har skapat otroligt bra ställen!”

cafe2800
Vad ska man då absolut testa om man känner för en fika på Noir Kaffekultur? ”Givetvis vårt goda kaffe som Love Coffee Roasters rostar åt oss, och till det våra pasticcini di mandorla om du vill ha en god eftermiddagsfika. Annars våra avokadomackor, svårslaget!” Malmö då, varför är det så härligt att bo här? ”Malmö är en stad där man kan få ut det bästa av allt- det är cykelavstånd till allting, tar 20 minuter till Köpenhamn och så många riktigt bra restauranger. Malmöiter älskar sin stad, och det är en öppen och vänlig stämning.” En helt vanlig ledig dag börjar familjen alltid med en kaffe på Noir (helt sant!), sedan åker hela familjen till havet och leker för att sedan äta lunch på Saltimporten. Kvällen avslutas med ett besök på Bastard!noir_2800

Har du en stund över för en kaffe och är i krokarna runt Lilla Torg, slå dig då ner vid borden utanför Noir – du lär inte bli besviken!

Här kan du följa Noir Kaffekultur på Facebook, och här hittar du dem på Instagram!

Porträtt: Joel Lindqvist

joelfarg8
I torsdags anordnade vi på Bolaget ett inspirationsevent för våra kära kunder. En av inspiratörerna på eventet var Joel Lindqvist. Joel är en riktig inspiratör, han blev nyligen framröstad som en av de 20 bästa konditorerna i Sverige, han har startat en dessertrevolution, författat en kokbok, älskar skägg och planerar att tatuera in en grönsak på armen.

Jag frågade Joel hur det kom sig att han blev just kock och konditor. ”Jag snubblade verkligen in i mitt yrke. Det var en kompis till mig som sökt en kockutbildning och jag tyckte det lät som en rolig grej att lära sig laga mat, men från första dagen jag satte foten i köket så visste jag att jag hittat rätt!” Joel berättar att han valde att gå över till den söta delen av köket av den enkla anledningen att det inte fanns så många som fokuserade på just den biten, och de som gjorde det var väldigt klassiska. Det fanns helt enkelt en utvecklingspotential! Joel berättar, att när han började som konditor serverade restauranger, oavsett nivå, framförallt brownies och crème brühle på sina menyer. Desserterna återspeglade inte alls resten av innehållet på menyn. ”Jag var absolut inte först med att köra grönsaker i desserter men jag lyckades öppna upp ögonen för många, både kockar, konditorer och gäster”. Eftersom desserten ofta är det sista intrycket man får från ett restaurangbesök menar Joel att desserten måste vara något som sätter ett spår hos besökaren. ”Det första man möts av under ett restaurangbesök är oftast bröd, och det sista är en dessert – och vad är oftast sämst? Jo bröd och dessert! Här finns massor att göra!” Under kvällens event pratar Joel även om hur smart det är att förhålla sig till våra olika säsonger. ”Det är både dyrt och ohållbart att servera jordgubbar på vintern!” Nu börjar äppelsäsongen i Skåne, och i Malmö nere vid brofästet berättar Joel finns det just nu helt perfekta havtorn. Det är bara att cykla dit och plocka!

matchockladjoel_journal
Joel tycker vi ska äta mer choklad för att det är gott, nyttigt och för att just choklad och desserter är en av få saker vi äter enbart för njutnings skull. ”Mat generellt äter vi ju främst för att få i oss näring, att bara äta något för njutnings skull är ju fantastiskt, att jag får jobba med att ge folk njutning är helt magiskt!” Jag frågade vad det vanligaste misstaget vi vanliga chokladälskare gör när vi konsumerar denna fantastiska produkt? Joel menar att det stora misstaget som folk gör när de äter choklad är att de äter för mycket dålig choklad, istället för att satsa på lite mindre men med högre kvalité. ”Idag skulle ingen föreställa sig att handla en besprutad banan på närbutiken, det går knappast ens att hitta. Men kakaobönan växer i samma områden som bananen och det är samma utsatta människor som jobbar med choklad för dåliga löner och utan skydd mot besprutning som med bananer. Där måste man tänka till och handla FairTrade och ekologiskt.” Ett annat misstag menar Joel är att många tycks tro att desto högre kakohalt, desto bättre choklad. Så är det naturligtvis inte! Joel själv föredrar en choklad runt 70-80%.chocklad8
(bild från @pastrybyjoellindqvist)

Skåne då, vad är det bästa med att bo här? ”Det bästa med att bo i Skåne är ju att folk är så avslappnade och glada. Ingen stress. Dessutom att vi har folk från alla världens hörn som bor här gör ju att både maten och kulturen har en sån otrolig bredd! Att det dessutom är milda vintrar skadar ju inte!” Joel understryker även närheten till Köpenhamn som ett stort plus. ”Speciellt för oss som är intresserade av mat och dryck, där är ju köpenhamn en av de vassaste städerna i världen!” På en ledig dag i Malmö prioriterar Joel att ta sig tid att hänga i en av stadens alla parker eller ta sig till havet, att han också prioriterar att utforska stadens restaurangliv är kanske föga förvånande! Joel tipsar om Bord 13 vilken är en restaurang vilken han tycker just nu har Malmös absolut intressantaste meny, samt riktigt bra naturviner. Han tipsar även om Kv Åkern borta vid Jesusparken!

joel2sv8
Och så var det de där armarna. Joel berättar att hans första motiv tatuerade han in på skuldran när han var 17 år, ”Loggan för ett av mina favoritband, Einstuerzende Neubatuen heter dem och är ett tyskt kultur/musik-kollektiv som skapar okonventionellt oljud!” Nästa motiv, berättar Joel, blir nog en grönsak, ”Jag har för lite grönsaker tatuerade helt enkelt!” Joel har testat ett gäng olika tatureare men återkommer alltid till Tommy på Tatoo Inkarnation. Och skägget sen, Joel utbrister ”Skägg är underbart!” Tips på bra barberare är enligt Joel The Barber mitt emot Lilla Kafferosteriet och skäggoljan han själv använder består av havtorn, enbär och gran, ”fantastisk doft!”

Jag är så glad att vi bjöd in Joel som en av våra inspiratörer till eventet på Saltimporten och hoppas och tror att vi kommer att sammarbeta mer i framtiden! Vill du besöka Joel på hans mat – och chokladstudio i Malmö hittar du den på Amiralsgatan 18, och här kan du följa Joel på Instagram.

 

 

Sälja lägenhet med oss – möt vårt team

Den stora dagen har kommit. Att sälja lägenhet eller villa där ni har bott i många år är ett stort steg. När du väljer oss på Bolaget får du mycket mer än bara en mäklare – vi erbjuder ett helt team. Målet är att du ska få ett så högt pris som möjligt för din bostad.

Sälja lägenhet

Sälja lägenhet med hjälp av specialister
Vi tror att alla ska göra det man kan bäst. Därför består vårt team av mäklare, stylister, fotografer och skribenter. Fyra specialister för att sälja en bostad? Mycket kan det tyckas, men genom åren har vi sett att vi tack vare det här konceptet lyckats få betydligt högre köpesummor än våra konkurrenter på likande adresser.

Våra mäklare
Våra fastighetsmäklare fokuserar enbart på att förmedla bostäder och möta kunder. De lägger hela sin kapacitet på det som de kan bäst – att sälja bostäder. De brinner för sitt arbete och för att ge det där lilla extra som sätter guldkant på affären. I och med att de har arbetat på samma adresser i många år kan de sina områden utan och innan.

Vår stylist
Ett vackert hem ökar chansen att sälja till ett bra pris, och det är här vår duktiga stylist kommer in i bilden. Att styla tar lite extra tid, men det är värt varenda minut och lyfter fotograferingen till en helt annan nivå. Dessutom är stylingen helt kostnadsfri för dig som är väljer att sälja genom oss!

Våra fotografer
De bilder som våra fotografer levererar skulle lika väl ha kunnat vara en del av ett hemma- hos-reportage i en inredningstidning. Stor omsorg läggs på att lyfta fram ljus, färger och känslan i ett hem. Vackra bilder säljer.

Vår skribent/kommunikatör
Vår skribent/kommunikatör ser till så att all information sammanfogas, blir säljande och sprids i olika kanaler. På Bolaget arbetar bland annat på Instagram, Facebook, Pinterest, vår egen blogg och med nyhetsbrev till alla kunder.

Vårt team hjälper dig att lyfta och sälja din lägenhet. Vill du veta mer? Kom in i butiken eller slå oss en signal. Vill du ta en titt på alla våra aktuella objekt? Ta en titt här.

Mäklare i Malmö – Charlotta berättar

Letar du efter en mäklare i Malmö med omkrets? Att sälja sin bostad är en stor affär för de flesta. Det är något som man bara gör ett fåtal gånger i livet. Det handlar ju om stora värden, både ekonomiska och känslomässiga. Plötsligt står man också inför det faktum att det är dags att välja mäklare – och hur gör man det på bästa sätt? Jag vet att det kan kännas både ovisst och osäkert, och därför vill jag gärna berätta lite mer om mig och mina kolleger på Bolaget.

Maklare i Malmö

När jag och min man Per startade Bolaget för över 25 år sedan hade vi en klar idé. Vi ville vara en liten och lokal mäklarfirma. Vi var båda kreativa, gillade design, arkitektur och inredning och därför bestämde vi oss redan från början för att vara lite kaxiga – vi skulle bara fokusera på de finaste hemmen och de bästa adresserna i Malmö. Sedan dess har vi sålt många fina villor och lägenheter och känner till vår stad utan och innan.

En privatägd mäklare i Malmö
Att vi är privata och familjeägda är något vi är stolta över. Istället för att vara en del av en stor kedja är vi små och vassa. Vi är ett tiotal personer och det gör att vi har full frihet att göra det vi tror är bäst för våra kunder. Hos oss är det högt i tak, och det som är en bra idé ena dagen kan snabbt förvandlas till verklighet nästa. Ett exempel är när vi bestämde oss för att flytta ner vårt Malmökontor på gatuplanet och kombinera den med en inredningsbutik.

Butik och kontor på Södertull
Om du haft vägarna förbi Södertull i Malmö har du kanske lagt märke till vår butik. Det ligger snett framför Biograf Royal på Södra Tullgatan, bara ett stenkast från Gustav Adolfs Torg. I butiken samlar vi vackra inredningsdetaljer som vi själv gillar, ofta i ganska få exemplar, så att vi kan ta in nya saker när vi känner för det. Om du funderar på att sälja din lägenhet eller villa i Malmö är du välkommen förbi. Ta en titt i butiken och passa på och prata med någon av våra mäklare.

Trygga på marknaden
Genom åren har vi hunnit uppleva hur marknaden har svängt, vi har hanterat hög- och lågkonjunkturer och vet hur man skall agera i olika lägen. Att vara mäklare i Malmö under så många år har gett oss en stor erfarenhet. Vi är trygga, stabila och har som mål att ta hand om din affär på bästa sätt. Vill du veta mer? Kontakta oss gärna. Kom in i butiken eller slå en signal.

Destinationsguide: Apotekarns

Än har vi sommarvärme i Skåne, och vad kan då inte passa bättre än en liten destinationsguide till en medelhavsoas på östkusten – Apotekarns!

I slutet av sommaren besökte vår stylist och kreatör Josephine Apotekarns i samband med ett inspirationsevent anordnat av livsstilsmagasinet Homespo. Josephine kom hem med en kamera fylld av vackra bilder och självklart vill vi dela med oss av både bilder och inspiration! Detta är en riktig oas och helt klart väl värt ett besök om man har vägarna förbi Simirshamn. Apotekarns har huserat i Simrishamn i mer än tio år och om de får säga det själva har de skapat en riktig medelhavsoas mitt på Österlen. Här är det lätt att bli inspirerad. Shoppa heminredning så som keramik, kakel, terakottakrukor och mosaikbord eller passa på att äta gott i  bistron på den vackra bakgården. Känner du för att stanna över natten finns det även övernattningsmöjligheter. Helt klart är Apotekarns väl värt ett besök om du har vägarna förbi Simrishamn, eller bara är ute efter en liten utflyktstur på den Skånska östkusten!

apotekarnes_blogg2

apotekarnes_blogg38

Läs mer om Apotekarns på deras hemsida och följd dem på Instagram.

Bilderna tog Josephine själv under inspirationskvällen i augusti.

Porträtt: Familjen Herath Arachchige

Familjen Herath Arachchige håller i detta nu på att sälja sin lägenhet på Henrik Smithsgatan 5 i Malmö, jag träffade dem en  härligt sensommarvarm torsdag i September. Vi pratade yoga, svensk stelhet och hotellplaner på Sri Lanka.

 

henriksmith_blogg2
Jag frågade Maya varför de har valt att sälja sin lägenhet på Henriks Smithsgatan 5.  ”Vi håller på att bygga ett hotell i Sri Lanka” säger Maya glatt. På frågan om de ska flytta permanent till Sri Lanka svarar Maya att de i dagsläget planerar att bo kvar i Malmö. ” Inte nu, kanske senare, men med tanke på att barnen går på förskolan blir vi nog kvar en stund till.” Maya berättar att det ändå blir en del resande mellan Malmö och det nybyggda hotellet. ”Min man är där varannan vecka, det blir en hel del resande fram och tillbaka.” Jag frågar Maya om de haft en dröm länge om att skapa en hotellverksamhet i Sri Lanka, hon svarar att eftersom hennes man kommer från Sri Lanka, och att de har familj där, var valet av plats ganska självklar. Drömmen om att skapa ett hotell har de haft i några år – och nu är det äntligen verklighet. ”Det är snart klart, det är så himla mycket som ska fixas nu i slutet, men nu är de beboeligt och vi har haft några gäster och det kommer en grupp nu till helgen.” Maya berättar vidare om hotellet. ”Alla rum är klara, det är både cabanas, sånna små trähus, och rum i den stora huvudbyggnaden som är på tre våningar. Nu ska vi bara fixa det sista i receptionen och med restaurangen.”

hsmoth_blogg
Familjen Herath Arachchige har förutom ett hotell på Sri Lanka även en yogastudio i Malmö. Lite längre ner på Henrik Smithsgatan ligger Yoga Vikasha. Athula berättar om sin verksamhet och hur svårt det är att få människor i Sverige att förstå att yoga inte handlar om att bygga muskler och skaffa sig en snygg kropp – utan om ett tankesätt, en livsstil. ”Yoga är inte en sport, det är ett tankesätt. Här fokuserar människor på sina sexpack, det är inte yoga. Jag gör vad jag kan för att förändra.” Athula berättar att han försöker lära ut på sina klasser hur man ska tänka, varför människor håller tillbaka och framförallt att vi måste skratta mer. ”Jag ler hela tiden, jag ger aldrig upp. Jag är glad, därför ler jag”.

blogg_hsmtihblohgg_henriksmith_3
Innan vi säger hejdå till familjen visar Maya mig bilder från hotellet. Det ser otroligt fint ut. Hon berättar också att de själva är Veganer och därför är såklart all mat som serveras på hotellet vegansk och hotellet har passande nog fått namnet Vegan Beach Resort. Jag frågar om de har något bra tips på en restaurang som serverar vegansk mat i Malmö. Maya tänker en stund men menar att det finns få helt veganska restauranger i Malmö. ”Vi får väll helt enkelt öppna en restaurang i Malmö också”, utbrister Maya glatt! Jag lämnar familjen med ett leende på läpparna. En härlig familj, en riktigt fin lägenhet och så spännande framtidsplaner.

Tack för att vi fick komma!

Läs mer här:
Henrik Smithsgatan 5
Yoga Vikasha
Vegan Beach Resort

Svärtan

I dagarna som kommer släpps SVÄRTAN, Ikeas senaste tillfälliga designersammarbete och vi på Bolaget är riktigt nyfikna på resultatet. Kollektionen är framtagen av den svenske formgivaren Martin Bergström. Martin lät sig inspireras av Indiens urbana miljöer och plockade fram kollektionen tillsammans med indiska modestudenter. Martin säger själv att han ville skapa en annan tolkning av Indien, långt ifrån det färgglada Indien som vi i väst är vana vid. Resultatet blev en kollektion i gråskala med poetiska, abstrakta mönster. SVÄRTAN släpps i butiker den 9 september och det ser riktigt lovande ut!

svartan_1
svartan_28
IKEA_SVARTAN_mode_88
IKEA_SVARTAN8_kollektion_paslakanset-1

Bilderna kommer från IKEA.

 

Höstnytt i butiken

Det är SÅ spännande att öppna paketen i leveranserna som just nu ramlar in för fullt i butiken. Vi har fyllt på med plädar och kuddar från bland andra Madam Stoltz och Affari, härligt dova höstfärger, sammet och lin. Vi har även fyllt på med en hel del vackra ljusstakar, ljuslyktor och doftljus från bland andra Serax och Kobo Candles. I helgen har vi öppet precis som vanligt, så passa på att komma förbi och hitta dina höstfavoriter!

blogglör_sept16800

blogglör_sept16ölight

madam-stoltz-gangmatta-boho800

Bilderna är hämtade från Madam Stoltz & Pinterest.

Supertryck på vår inspirationskväll

Till vår kommande inspirationskväll på Saltimporten med bland andra Daniella WitteJoel Lindqvist  & Picky Living har det verkligen varit supertryck! Riktigt kul att ni är lika peppade som vi! Nu är dock alla platser fyllda, så till er som inte fick tag i biljett denna gång säger vi – håll utkik, vi kommer att anordna fler minst lika härliga event!

Kungsgatan 30

I ett av Rörsjöstadens absolut vackraste kvarter ligger denna otroligt fina våning. Kungsgatan 30 är en våning med stor känsla, vackra detaljer och som är alldeles alldeles underbar! När vår fotograf levererade bilderna blev jag så tagen av ljuset, färgerna och känslan.  Det märks att ägarna har en riktig fingertoppskänsla och ett kreativt sinnelag. Jag blir lite lycklig när jag ser hur genomtänkt färgerna går igenom i alla rum och bildar en riktigt behaglig atmosfär. Det känns helt rätt att våga släppa in lite vågade dova färger mot de ljusa väggarna och bryta upp lite med det ljusa och fräscha.  Jag blev superinspirerad av bilderna från denna fotografering, så självklart delar jag med mig av mina favoriter!

kungsgatan30_blogg800

sallskapsrum7800_blogg

kungsgatan30_blogg2800