80 år och fortfarande på topp!

Ja här snackar vi verkligen om en sann inspirationskälla! Hade vi inte haft Rosita Missoni, så är det inte säkert att vi hade haft lika mycket färg i våra hem idag. Jag läste häromdagen en rolig artikel i Wall Street Journal som handlade om denna fantastiska kvinna – vilken förebild! Hon har verkligen varit produktiv och idérik i sitt liv.

År 1953 grundande hon tillsammans med sin man Ottavio, det italienska modehuset Missoni, baserat i Milano. Missoni är känt för sin mångfald av mönster som ränder, geometriska former och abstrakta blommor i ett kalejdoskop av färger. Förutom en salig blandning av färg, form och mönster är de också duktiga på att använda sig av många olika typer av material i roliga och annorlunda kombinationer (till exempel ull med bomull och linne med silke). År 1997 tröttnade Rosita på kläder och beslöt sig för att dra sig tillbaka och låta den efterföljande generationen ta sin plats vid rodret. Men det lugna pensionärslivet blev inte långvarigt, år 2004 (72 år gammal!) lanserade Rosita sin egna Missoni Home collection, som också blev starten på det idag så framgångsrika Missoni Home.

År 2009 tog hon steget längre och slog upp portarna till sitt första egna hotel;Hotel Missoni, i Edinburgh, Scottland. Dörrarna till hotellet öppnas av en “door man” iklädd Missoni mönstrad kilt (!), och väl innanför dörrarna får hotellgästerna njuta av alla Rositas egna favoriter, möblerna har hon handplockat från sina favoritformgivare Eero Saarinen, Marcel Wanders och Arne Jacobsen. I badrummen får gästerna hennes personliga favoritdoft Vit nattjasmin (Cestrum nocturnum) på hygienartiklarna. Och jag glömde ju det viktigaste – självklart är hotellet inrett med Rositas vackra textilier i alla rum!

“In a hotel, I want to be surrounded by nice and comfortable things. For instance, in my hotels, I wanted to have very comfortable dining chairs that are easy to move. I hate when you are stuck in your chair. So I chose the same chairs I have in my homes, Hans Wegner’s Wishbone Chair. In my main home, right outside of Milan, I have cherry wood, and in Sardinia we have oak. They last forever. My grandchildren—they are giants—like to stretch their legs out on the chairs, and they haven’t been able to break them after 15 years! ” – Rosita Missoni.

Favoritstolen ser vi på Bolaget lite då och då i olika Malmö hem, till exempel i rött HÄR!

Sådär skulle man vilja vara när man är 80 – vilken härlig person!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*