Malmö år 1692.

Sagan om Malmös förvandling från industristad till framtidsstad har berättats många, många gånger – men stadens historia dessförinnan är det inte alla som känner till lika väl.

Efter en idé av Sven Rosborn, som ville göra Malmös arkiverade historia lite mer levande och lättillgänglig, startades för drygt 10 år sedan ett spännande arbetsmarknadsprojekt på Lindängen i Malmö som gick ut på att kartlägga staden så som det såg ut för 300 år sedan – år 1692. Efter imponerande 45 000 arbetsdagar under 86 månader är nu grunden lagd med siktet inställt på ett lärande datorspel med namnet Malmö 1692. Spelet ger en ganska häftig överblick över hur annorlunda staden såg ut i stormaktstidens Sverige och hur krigstiderna också påverkade en stad som genom dess läge senare blev en centralpunkt i konflikterna med Danmark.

Tanken med projekt Malmö 1692 är att besökaren vid sin egen dator ska kunna vandra runt i staden precis som denne själv vill, knacka på hos borgarna och se hur de bodde och vad de gjorde. Ännu är det folktomt på gator och torg men allt eftersom tiden går fylls staden upp med liv och rörelse.

virtualhistory.se kan man gå in och se en bråkdel av alla visualiseringar som hittills framställts – en riktigt rolig och samtidigt lärorik idé! Kul tycker jag.

 

Det här inlägget postades i Bolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*