Va?! Har Banksy målat på din vägg?

NejNejNej – men om du gillar hans målningar och har lite poäng över på ditt karmakonto så kan du nu köpa dem HÄR antingen på canvas eller i en affischvariant att rama in (varav det senare nog är det snyggaste!). Jag har redan spanat in flera som jag skulle vilja ha…men det känns ändå som att detta är lite av en samvetsfråga så jag tror jag får låta bli. Målningarna finns att ladda ner för eget bruk på Banksys hemsida, men att sälja dem vidare eller använda för kommersiellt bruk is bad and very wrong…! (Som detta ju faktiskt är!)

Känner du till hans historia?
Den är ganska spännande. Banksy är en pseudonym för en anonym engelsk graffitikonstnär som är känd för sin stencilkonst i Bristol, men hans verk kan ses i flera andra städer (varav Köpenhamn är den närmsta för oss Malmöbor!). Banksy bemödar sig om att hålla sin identitet hemlig, och hans utgivna böcker är skrivna i namnet “Robin Banksy”. 

Banksys verkliga namn och ålder är inte känt, men det tros att personen är en infödd Yate-bo (nära Bristol) som föddes 1974, men det finns en stor allmän osäkerhet om hans identitet och grundläggande personliga och biografiska detaljer. Möjligtvis är hans namn Robert Banks. Enligt Tristan Manco föddes Banksy “1974 och växte upp i Bristol, England. Han var son till en fotokopieringsingenjör, praktiserade som slaktare men blev involverad i graffiti under den stora aerosolboomeni Bristol under sent 1980-tal.”

Enligt en annan uppgift i tidningen The Mail on Sunday från juli 2008 sades Banksy vara en då 34-årig man vid namn Robin Gunningham från Bristol.

Simon Hattenstone från den engelska tidningen The Guardian är en av väldigt få som fått chansen att intervjua Banksy öga mot öga. Hattenstone beskriver honom som “en korsning mellan Jimmy Nail och den brittiske rapparen Mike Skinner” och “en 28-årig man som dök upp klädd i jeans och t-shirt, med en silvertand, silverkedja och ett silvrigt örhänge”.

Hans konstverk är ofta satiriska med vikt på politikkultur och etik. Hans gatukonst, som kombinerar graffiti med en distinkt stencilteknik, har dykt upp i London och i städer runt om i världen. Hans verk har sålts för upp till 40 000 dollar och omslaget han målade för Blurs Think Tank har sålts för 57 600 pund. (Annan kul kuriosa är att Angelina Jolie köpt ett av Banksys verk för motsvarande 2,7 miljoner kronor!)

Har Du lite pengar över och vill fortsätta med ditt samvete i gott behåll finns original Banksys att köpa via agenten Laz Inc!

Det här inlägget postades i Bolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*