Tio ord på ett papper.

Tio ord på ett papper.

Anna Olsson Publicerad den 6 Sep 2012
Igår var jag och lyssnade på en kul föreläsning med Henrik Nygren*, creative director på Henrik Nygren Design och lärare på designhögskolan Beckmans. Föreläsningen var ett litet smakprov från den 10-veckors-kurs »Tio ord på ett papper" som han höll på Beckmans Akademi hösten 2011.

1. ALLVAR 2. BÖCKER 3. FOTOGRAFI 4. FUNKTION 5. IDENTITET 6. PAUL RAND 7. SKULPTUR 8. TID 9. ÅNGEST 10. ÖVERTYGELSE

Det var ovanstående tio (bud!)ord som han pratade om. Tänkvärda ord med helt olika betydelse beroende på vem som läser dem. Det ord, eller snarare namn, som jag fastnade mest för var Paul Rand. Vilken krutgubbe! Han har verkligen gjort HUR mycket som helst! Jag garanterar att ni indirekt ser honom alla på ett eller annat sätt titt som tätt runtomkring er, för visst känner ni igen någon av dessa loggor? Alla gjorda av densamme man. Ganska imponerande. Och inte minst inspirerande. Titta lite extra på UPS-loggan. För att testa om den signalerade rätt budskap, så visade han upp den för sin 5 åriga dotter och frågade vad hon trodde att den visade, - Skicka paket! svarade hon övertygande. Såklart att den visade det, det är ju helt självklart! Det enkla är ofta det bästa. Det behöver inte alltid vara så krångligt för att vara bra. Och det gäller inte bara loggor och layout - det gäller ju egentligen allt! Jag är beredd att hålla med, vad tycker ni? Henrik pratade vidare om allt möjligt, saker som både inspirerat och inspirerar men verkade på något sätt ha en viss förkärlek till gamla krutgubbar överlag (!) och jag förstår helt varför. Just nu höll han tillsammans med kollegorna på sin byrå på att sammanställa ett arbete om formgivaren, illustratören och debattören Olle Eksell, mannen bakom (enligt mig) världens finaste logga:

Ser fram emot att se det klara resultatet. Tack Henrik för en kul föreläsning!

*Henrik tilldelades Platinaägget 2008 för att han starkt bidragit till att höja reklamens kvalitet i Sverige och blev därmed den femtionde personen att väljas in i Platinaakademin. Han gick ut Berghs 1986 och har även utbildats av C F Hultenheim, Paul Rand och Armin Hofmann. Efter en tid på olika design- och reklambyråer startade han "Henrik Nygren Design" år 1991. Många av hans arbeten har belönats i såväl svenska och utländska designtävlingar (b.l.a. Platinaägget och Berlingpriset). Henrik är också en uppskattad jurymedlem och författare till boken »Tre små negerpojkar«.