LUCKA 11

Förr i tiden var den nu dags för årets julbad. Julbadet ägde rum när julen stod för dörren och det var dags för gårdens folk att snygga till sig. Det gick till så att man ställde in ett stort kar i köket, där alla sedan fick tvätta sig, vare sig det behövdes eller ej. Det gjorde det dock i allmänhet, eftersom man i det äldre jordbrukssamhället inte hade riktigt samma uppfattning om renlighet och hygien, som slog igenom med industrialiseringen. De flesta nöjde sig vanligen med att tvätta sig någon gång i veckan. Julbadet skedde enligt en sträng hierarki och det var långt ifrån självklart att man bytte vatten mellan varje badande. Först badade husfar, husmor och sönerna, sedan döttrar, drängar och pigor. Det förekom dock variationer på denna ordning, men det var i allmänhet ålder och värdighet, som avgjorde turordningen. På sina håll lade man också blommor, som man torkat och sparat sedan midsommarhelgen i badet. Detta för att skänka de badande styrka och skydda dem från onda krafter.

Bilderna på badrummet ovan är tagna under en fotografering i en lägenhet vid Triangeln i Malmö. Ett badrum med badkar på fot och egen kakelugn – som gjort för årets julbad 😉

Det här inlägget postades i Bolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*