The Melnikov House

house

Häromdagen stötte jag på några fantastiska bilder som jag bara måste visa Er. Bilderna är tagna i Konstantin Stepanovich Melnikov hem, en rysk arkitekt och målare. Hans arkitektoniska verk gjorde honom till en av de främsta och mest välkända arkitekterna under hela 1920-talet. Redan år 1930 (alltså efter bara 10 år som verksam arkitekt) vägrade Melnikov att överensstämma med den stigande stalinistiska arkitekturen i Ryssland och drog sig därför tillbaka från praktiken och började istället arbeta som porträttmålare och lärare vilket han sedan gjorde fram till slutet av sitt liv. Det finaste befintliga exemplar av Melnikovs arbete är hans egna Krivoarbatsky Lane bostad som ligger i Moskva (det ni ser på bilderna). Huset stod färdigt år 1929, och består av två korsande cylindriska torn dekorerade med ett mönster av hexagonala fönster. Melnikov föredrog att arbeta hemma, och hade alltid velat ha en rymlig bostad som kunde inhysa hela hans familj och alla hans verk. Tornen, uppifrån och ned, ser ut som en honungskaka gjord av tegel. Denna okonventionella design var en direkt följd av materialransonering av staten – Melnikov var begränsad till en byggnation av endast tegel och trä, och även dessa var en bristvara. Trätaket har inga stödpelare eller horisontella balkar, utan de bildas av ett rektangulärt rutnät av platta plankor. Det största rummet är det som syns på bilden ovan, en 50 kvm stor verkstad på tredje våningen som får sitt ljus från 38 sexkantiga fönster. Vardagsrummet är lika stort, fast har ett enda brett fönster ovanför huvudingången. Ett ganska imponerande bygge, eller hur?

house3

 

housemap

ext

Det här inlägget postades i Bolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*