SommarMalmö.

Eurovisionhetsen utanför våra fönster här på kontoret på Gustav Adolfs Torg har nu lagt sig…visst var det kul när den höll på, men det är också ganska skönt att ha det lugna torgtempot åter. Malmö visade sig under veckan som gick från sin bästa sida och solen har valt att stanna än idag. Kanske vågar jag påstå att sommaren är här på riktigt? Sommar är det i alla fall på dessa bilder som jag hittade i vårt gamla arkiv. Fina favoritbilder på ett soligt Malmö. Ha en fin måndag!

9
Kungsgatan började anläggas 1876 enligt en stadsplan av stadsingenjören Georg Gustafsson som en boulevard i samband med tillkomsten av Rörsjöstaden. Den namngavs 1878 och utbyggdes i etapper fram till 1907, då den sträckte sig från Kaptensgatan till Östra Förstadsgatan.

3
Drottningtorget tillkom på 1810-talet, när de gamla befästningsverken kring staden togs bort. Tidigare hade stadens infart från öster, Österport, legat på platsen. Torget blev uppkallat efter drottning Fredrika. På torsdag får torget ett nytt hangout, det gamla ridhuset har rustats upp och rymmer från och med denna vecka Malmös första innomhusboulebar – kul!

4Bästa Gamla Väster! I området bodde under 1800-talet hantverkare och enklare folk varför denna stadsdel inte drabbades så hårt av de saneringar i slutet av 1800-talet som kännetecknade de cityområden där de rikare borgarna bodde. Under 1970-talet planerades stora ingrepp i den då tämligen nedgångna bebyggelsen. Merparten av invånarna bestod då av familjer som i generationer bott i de mestadels små husen. Föreningen Gamla Väster bildades på initiativ av bland andra ett antal kulturarbetare och man lyckades stoppa den stora genomfarts- och bussgata som skulle dras fram vid Engelbrektsgatan. Föreningen tillsammans med Malmö museum lyckades också stoppa den tilltänkta gångstråket genom ett antal kvarter vilket skulle ha inneburit att flera värdefulla äldre byggnader hade rivits – och tur var väl det för annars hade café- och restaurangpärlor som Siesta och Café Agnes inte funnits idag!

10 11

I kulturkvarten kring S:t Knut kryllar det av mysiga små butiker, café och vackra tvåvåningshus. Ekologiska cafét Chez Madame är värt ett besök om du ännu inte hunnit testa!

6

En klassisk plats i Malmö. Möllevångstorget. På Möllevångstorget förekommer dagligen torghandel med frukt och grönsaker. Nattetid är torget flitigt bevistat då det omges av ett stort antal krogar.

14

Davidshallstorg ligger mitt i området Davidshall. Torget omges av flera bra restauranger och uteserveringar och i den norra delen ligger det gamla polishuset. Kommunen har planer på att bygga ett parkeringshus under torget, för att bli av med den nuvarande bilparkeringen som täcker halva torget – en finfin idé tycker jag som bor bara ett kvarter härifrån!

13

Fersens väg är en viktig gata i Malmö. Den sträcker sig från Fersens bro i norr till Östra Rönneholmsvägen i söder och är uppkallad efter Fabian von Fersen (1626-77). Gatans första del tillkom 1887 på sträckan från Regementsgatan till nuvarande Storgatan och förlängdes 1889 till dåvarande Rönneholmsvägen. Denna sträcka utgör i dag gräns mellan delområdet Davidshall i stadsdelen Centrum och delområdet Hästhagen i Västra Innerstaden. Gatan hette ursprungligen Villagatan, då den ursprungligen var planerad för villabebyggelse, men erhöll sitt nuvarande namn 1904. Det gamla namnet kan än i dag läsas i en glasmålning i en port till det hörnhus vid Regementsgatan, där Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson var bosatt under en period på 1990-talet.

15

Har du funderat över varför Friisgatan gör en så elegant böj? Förklaringen är att 1904 — vid tiden när gatan lades ut — hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson (1844-1936) som vurmade för den medeltida staden med krökta gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser. Anders Nilsson var också militär och är känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal krökta gator i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, spikrak. Tanken bakom Friisgatans böj är att kommer man gående från sydost ska den slutna gatubilden plötsligt öppna sig och Johanneskyrkan visa sig i fonden. En vacker tanke! Pröva den och du ska se att den funkar.

8216

Och så det bästa av allt med Malmö – närheten till havet. Var du än bor i stan så har du aldrig med än 20 min på cykel till ett kvälls- eller morgondopp. Det är ganska unikt! Eftersom Öresund erbjuder den kortaste vägen mellan Östersjön och Nordsjön/Atlanten för de flesta fartyg är det också ett av världens mest trafikerade sund. Det ni!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*