Hur man lyckas med växterna inomhus

Det börjar kanske bli dags att plocka in en del av växterna som stått ute på balkongen, altanen, terassen… Eller kanske uppdatera på växt-fronten inomhus? Jag passade på att samla ihop lite tips för några av de vanliga sorterna som gärna får flytta in för min del. En hel del fina idéer på hur man kan planera dem också; olivträd i en trådkorg med säckväv runt omkring sig (kräver dock någonting som håller tätt för vattnet), hortensior i en champagne-skål eller så är terrakotta-krukorna alltid ett säkert kort. Klicka på länkarna också så får ni ännu mer tips för varje växt! (… Och fyll gärna på i kommentars-fältet om ni har egna små huskurer som funkar!)

Olivträd

olivträd

1 , 2

Tips från Plantagen: “Olivträdet tycker om ett ljust, gärna soligt läge. Sommartid kan den gärna stå utomhus där den växer sig fin och frodig. Ge näring vår och sommar och vattna regelbundet. Plantera om i citrusjord på våren. Den kan ha lite svårt att anpassa sig till vår torra inomhusluft och kan ibland tappa bladen, men den brukar repa sig igen framåt våren. Klipp gärna ner den lite i februari så får du en fin och knubbig planta. Vintertid vill den gå ner i vila, och placeras så svalt och ljust som möjligt.”

Citrusväxter

citron2

1 , 2

Plantagen säger: “Citrusväxter tycker om ett ljust, gärna soligt läge. Sommartid kan den gärna stå utomhus där den växer sig fin och frodig. Ge näring vår och sommar och vattna regelbundet. Plantera om i citrusjord på våren. Den kan ha lite svårt att anpassa sig till vår torra inomhusluft och kan ibland tappa bladen, men den brukar repa sig igen framåt våren. Klipp gärna ner den lite i februari så får du en fin och knubbig planta. Vintertid vill den gå ner i vila, och placeras så svalt och ljust som möjligt.”

 

Myrten

myrten

1 , 2

Blomsterlandet tipsar: “Trivs bra utomhus på sommaren. Placeras ljust, och helst svalt, under vintern, i rumstemperatur kan en del blad falla av. Beskär på våren så kommer det snart nya blad. Doftar härligt vid beröring. Blommar med små, vita blommor. Myrten kräver omsorg, men kan bli gammal om den trivs.”

Hortensior

hortensia_152012744

1, 2

Hortensia enligt Plantagen: “Vill stå ljust men undvik direkt sol under sommarhalvåret. Håll jorden jämnt fuktig under blomningstid.”


Fikonträd

 DSC_00861

Blomsterlandet tipsar: “Fikonträdet är lättodlat och passar utmärkt att odla i kruka, som får stå ute på terassen, balkongen eller i inglasat uterum över sommaren. Läget ska vara soligt och varmt. Under sommaren vattnar du regelbundet, fikonplantan vill inte torka ut. Tillför näring (t. ex. Algomin trädgårdsgödsel) 2-3 gånger per månad.

Övervintring: På sensommaren drar du ner på näringen för att på höstkanten sluta helt. Fikon är ett lövfällande träd, så det kan övervintras i mörker. Viktigt är att fikonträdet övervintras frostfritt, och helst inte över plus fem grader. Garaget, källaren eller trapphuset kan till exempel fungera bra. I vissa fall kan fikonträdet övervintra utomhus (zon 1), men då bör krukan vinterisoleras väl. Fikonträdet måste ha en kyligare period under vintern för att kunna sätta frukt. På våren tar du fram krukan i och låter fikonträdet succesivt vänja sig vid ljuset om den har förvarats mörkt. “

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*