Pittoreskt hus i Professorsstaden

Precis som Sölvegatan som ni läste om för någon dag sen, så hör detta hus på Östervångsvägen 8 till samma område – Professorsstaden i Lund. Snart kommer det ut till salu, men tills dess grävde vi ner oss lite i husets historia. Till att börja med döptes området till Professorsstaden eftersom det var många av universitetets lärare som lät uppföra husen här. Marken till just detta villaområde ägdes i början av 1900-talet av handelsträdgårdsmästare J O Lindqvist som 1917 byggde en villa i rött, handslaget tegel med sadeltak åt sig. Därefter styckade han av ett antal tomter på marken och under 1920-talet byggdes villaområdet i samma stil och formspråk som Lindqvist eget. 1923 byggdes detta hus, liksom Lindqvists i handslaget tegel. Centrerat på långsidan mot gatan ser man en fernissad dörr med mönster av strålar som utgår från en romb i mitten. Det var privatläraren Hampus Claesson som var byggherre och arkitekerna Rosell & Lindqvist som ritade huset. Och visst blev resultatet fint? Ett riktigt pittoreskt hus med fina detaljer som bevarats i närmare hundra år.

trapp

fonster dorrarALT2 lfasad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*