OLLE

Svartvita prints har jag svårt att se mig mätt på…även om jag faktiskt måste erkänna att jag faktiskt ibland är rätt trött på alla Citytavlor och Kakaoögon. Dock så är Kakaoögonens fader inte någon man skojar bort i första taget, för fy tusan så mycket fint denna man ritat.

olle

Olle Eksell. Han föddes 1918 i Ål, Kopparbergs län. Redan som 14 åring bestämde sig Olle för att bli reklamtecknare. Han utbildade sig under krigsåren till tecknare och grafisk formgivare och arbetade senare på annonsbyrån Ervaco i Sverige. Det var där han träffade sin blivande fru och livskamrat Ruthel Eksell. Hon var på visit och Olle blev blixtkär. 1946 tog det nygifta paret båten Drottningholm över till USA för att studera vid The Art Center College of Design i Los Angeles. Det var året efter kriget, när gränserna precis hade öppnats upp. Efter att ha varit isolerade i sex år var de sugna på att se världen. Olle Eksell var kreatören som var före sin tid, som när han för Mazetti skapade Sveriges första designprogram med de berömda ögonen. Olle Eksell deltog i flera internationella utställningar, bland annat på Museum of Modern Art i New York, Louvren i Paris och Biennalen i Venedig. Han satt i världsjuryn för typografi – International Center for the Typographic Arts i New York. Här hemma valdes han 1985 in i reklamvärldens Platinaakademi. 2001 ärades han av regeringen med en hedersprofessur. Olle Eksells karriär saknar motstycke i svensk reklamhistoria. Precis som printsen ovan. Jag skulle vilja ha dem alla. Finns att köpa här.

Vill du veta mer om Olle och har vägarna förbi Ikea så kan jag även tipsa om boken “Olle Eksell – JAVISST!” Som finns att köpa på varuhuset just nu. Perfekt läsning för lugna sensommardagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*