En liten oas mitt i stan.

I förra veckan besökte vår fotograf AnnaMaria en, vad jag skulle kalla, pittoresk liten oas mitt i stan. I ett av stans mysigaste kvarter på Gamla Väster, ligger den här otroligt välplanerade lägenheten med tre rum och kök med en helt fantastiskt, kullerstensbelagd innergård full av vacker grönska och fina planteringar. Utanför köksfönstret har man sin egen kryddträdgård och eftersom föreningen är ganska liten känns trädgården nästan som ens egen.

Vad föll ni för när ni själva köpte lägenheten?
Planlösningen gav stora möjligheter trots  att kvadratmeterna är begränsade. Det finns inga ytor som inte kan utnyttjas. Den extra takhöjden bidrar också till en känsla av rymd. Men också historiken. Den har förr i tiden tjänat som 2 lägenheter åt arbetarfamiljer. Där finns rester från 3 kakelugnar bevarat i golven och vi tror att trägolvet i kök, sovrum och sällskapsrum är långt över 100 år gammalt.

1

Vad inspirerade er när ni inredde lägenheten, vilka tankar hade ni?
Det knarrande gamla trägolvet och de höga fönstren med mycket ljusinsläpp är otroligt vackra i sig. Gardiner och mattor känns överflödigt. Inspiration har även hämtats från mindre boenden och vi gillar utmaningen att få till en stilren men samtidigt funktionell inredning på mindre yta.

3

Har ni någon favoritplats i lägenheten som ni gillar lite extra?
Köket en solig morgon med ett öppet fönster mot innergården. Det ger energi att höra löven prassla från träden och den friska luften som tränger sig in till matbordet. Det känns nästan som man sitter ute i trädgården.

2

Vi är också stolta över vår make over av det lilla rummet i trapphuset. När vi flyttade in var det stora hål i väggarna. Halm och gammalt tidningspapper hängde ut från taket. Utrymmet tjänade endast som kallförråd med en frysbox. Efter renoveringen är det nu en harmonisk lugn skrivar- och läsvrå som gör vår trerumslägenhet till en liten fyra.

9

Finns det någon eller några favoritmöbler eller inredningsdetaljer?
Taklampan i vardagsrummet har varit en av de svåraste detaljerna att få till. Det tog nästan två år innan vi hittade en lampa som gav rätt belysning samtidigt som den inte tog upp värdefullt utrymme från rummet. Den är designad av Jonas Bohlin (Star 6). Även vår underbara sjöfart- och produktionskarta från 1920 som är köpt i Göteborg. Vi tror att den har hängt på något rederi. Vi älskar de varma, milda, troligen blekta färgerna i den.

4
8

Hur skulle ni beskriva er egen inredningsstil?
En blandning av material, gammalt och nytt i varma jordnära färger. Våra gäster beskriver ofta intrycket som charmigt och välkomnande. Kanske för nästan varenda sak har en egen historia. Spegeln i hallen är ett gammalt fönster till ett gammalt hönshus från gården i Småland som jag växte upp på (Johanna) och pallen i sällskapsrummet är en gammal mjölkpall från samma gård. Tänk många tidiga morgnar pigorna suttit och mjölkat på den i timvis.

Vad kommer ni att sakna mest när flyttlasset går?
Närheten till stan, Slottsparken och Centralstationen. Kombinationen av en lugn och avskiljd oas på innergården samtidigt som man har den pulserande stadskärnan ett stenkast bort.

7

Några ord till framtida ägare?
Om ni vill bo mitt i stan men ändå komma hem till en lugn grön oas efter jobbet så är innergården på Repslagaregatan perfekt.

6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*