Ett knutet konstverk.

matta

Kalla rum blir varma, hårda golv blir mjuka, hemmet blir liksom lite mer ombonat. En vacker matta kan göra mycket för ett rum, ja faktiskt för känslan in ett helt hem. Vi har fotograferat åtskilliga hem genom åren där våra säljare verkligen lagt ner sin själ för att få fram den där rätta känslan i hemmet. Inte sällan är det riktigt fina mattor med i bilden…se själva så förstår ni nog vad jag menar. Är det så att din plånbok inte är tillräckligt tjock så rekommenderar jag lite tålamod + ett besök på till exempel Bukowskis och Blocket, det finns massor av kap att göra, tusentals mattor som letar efter nya golv att täcka.

matta1

Vad är det som ger den där äkta mattan sitt namn? En handknuten matta får i regel sitt namn efter den plats där den tillverkats eller efter den folkgrupp som tillverkat den. De flesta traditionella motiv och färgsättningar har en lokal anknytning och man kan ofta se ganska exakt var en matta är producerad. På senare tid har man dock t ex i Indien börjat kopiera framgångsrika persiska stilar. Ett exempel på detta är indisk gabbeh. De vanligaste och mest omtalade stilarna är Persiska, Afghanska, Pakistanska, Baluchi, Turkmenska, Kaukasiska, Indiska, Tibetanska, Turkiska, Kinesiska, Östturkestanska, Europeiska och Nordafrikanska. Men det är utan tvekan de persiska mattorna som har haft störst betydelse för mattillverkningen genom åren. F.d. Persien stoltserar med världens överlägset främsta mattknytarkultur. Knytnings- och färgningskonsten går i arv och här knyts mattor av alla typer och storlekar. Bara ut att börja leta! Och just det, alla bilder är såklart våra egna!

matta3

4 tankar om ”Ett knutet konstverk.

  1. Forna Persien är de knutna mattornas moderland ja, men man får inte glömma århundraders fantastiska vävda mattor och andra textilier från Kaukasien och Turkiet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*