En snickare med finess.

wegnerbild

Hans möbler lovar jag att ni alla på något sätt ser var och varannan dag. Överallt. I lekfullt inredda hem, strikta kontorsmiljöer, hotellobbys, flygplatser, sparsmakade, stilrena miljöer – ja precis överallt! Mannen jag talar om är såklart Hans Wegner – snickaren som omformat både möbel Sverige och faktiskt även världen.

Wegner utbildade sig till snickare redan år 1931 och studerade sedan vidare vid Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn mellan år 1936-38. Åren därefter spenderade han bland annat med att producera möbler till Arne Jacobsens rådhus i Århus. Utöver möbler formgav Wegner även silverföremål, tapeter och flera lampor.

Hans lampa Hejsependel visades första gången år 1962 på Snedkermestrenes höstutställning, lampan blev en riktig klassiker och tillverkas än idag…även så gör hela hans OPALA-lampserie som faktiskt ursprungligen ritades för Hotel Scandinavia i Köpenhamn. Både hans lampor och möbler har onekligen blivit riktiga klassiker, visst kostar de en slant, men jag lovar att det är väl investerade pengar om du väl slår till. Det är få saker i hemmet som slår en riktigt gedigen möbel eller klassisk armatur.

Wegner fick ett ganska häftigt och stort internationellt genombrott år 1960 i samband med presidentvalet i USA. I samband med valet anordnades den första TV-sända presidentkandidatdiskussionen i USA:s historia, de båda kandidaterna Richard Nixon och John F. Kennedy satt under hela sändningen i Hans Wegners egna stolar. (klicka på länken så ser du!) Coolt eller vad? En snickare med finess…

 

wegner2

matsal2

Källor: Bild 1 hittade jag HÄR. Bild 2 HÄR. Bild 3 är vår egen.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*