Kocken och konditorn Joel Lindqvist

Kocken och konditorn Joel Lindqvist, var en av inspiratörerna på vårt senaste kundevent. Joel Lindqvist är en riktig inspiratör. Han blev nyligen framröstad som en av de 20 bästa konditorerna i Sverige, han har startat en dessertrevolution, författat en kokbok, älskar skägg och planerar att tatuera in en grönsak på armen.Kocken och konditorn Joel Lindqvist

Jag frågade Joel hur det kom sig att han blev just kock och konditor. “Jag snubblade verkligen in i mitt yrke. Det var en kompis till mig som sökt en kockutbildning och jag tyckte det lät som en rolig grej att lära sig laga mat, men från första dagen jag satte foten i köket så visste jag att jag hittat rätt!” Joel berättar att han valde att gå över till den söta delen av köket av den enkla anledningen att det inte fanns så många som fokuserade på just den biten, och de som gjorde det var väldigt klassiska. Det fanns helt enkelt en utvecklingspotential!

Kocken och konditorn Joel Lindqvist berättar att när han började som konditor serverade restauranger, oavsett nivå, framförallt brownies och crème brühle på sina menyer. Desserterna återspeglade inte alls resten av innehållet på menyn. “Jag var absolut inte först med att köra grönsaker i desserter men jag lyckades öppna upp ögonen för många, både kockar, konditorer och gäster”. Eftersom desserten ofta är det sista intrycket man får från ett restaurangbesök menar Joel att desserten måste vara något som sätter ett spår hos besökaren. “Det första man möts av under ett restaurangbesök är oftast bröd, och det sista är en dessert – och vad är oftast sämst? Jo bröd och dessert! Här finns massor att göra!”

Under kvällens event pratar Joel även om hur smart det är att förhålla sig till våra olika säsonger. “Det är både dyrt och ohållbart att servera jordgubbar på vintern!” Nu börjar äppelsäsongen i Skåne, och i Malmö nere vid brofästet berättar Joel finns det just nu helt perfekta havtorn. Det är bara att cykla dit och plocka!

Kocken och konditorn Joel Lindqvist
Kocken och konditorn Joel Lindqvist tycker vi ska äta mer choklad för att det är gott, nyttigt och för att just choklad och desserter är en av få saker vi äter enbart för njutnings skull. “Mat generellt äter vi ju främst för att få i oss näring, att bara äta något för njutnings skull är ju fantastiskt, att jag får jobba med att ge folk njutning är helt magiskt!”

Jag frågade vad det vanligaste misstaget vi vanliga chokladälskare gör när vi konsumerar denna fantastiska produkt? Joel menar att det stora misstaget som folk gör när de äter choklad är att de äter för mycket dålig choklad, istället för att satsa på lite mindre men med högre kvalité. “Idag skulle ingen föreställa sig att handla en besprutad banan på närbutiken, det går knappast ens att hitta. Men kakaobönan växer i samma områden som bananen och det är samma utsatta människor som jobbar med choklad för dåliga löner och utan skydd mot besprutning som med bananer. Där måste man tänka till och handla FairTrade och ekologiskt.” Ett annat misstag menar Joel är att många tycks tro att desto högre kakohalt, desto bättre choklad. Så är det naturligtvis inte! Joel själv föredrar en choklad runt 70-80%.Kocken och konditorn Joel Lindqvist
(bild från @pastrybyjoellindqvist)

Skåne då, vad är det bästa med att bo här? “Det bästa med att bo i Skåne är ju att folk är så avslappnade och glada. Ingen stress. Dessutom att vi har folk från alla världens hörn som bor här gör ju att både maten och kulturen har en sån otrolig bredd! Att det dessutom är milda vintrar skadar ju inte!” Joel understryker även närheten till Köpenhamn som ett stort plus. “Speciellt för oss som är intresserade av mat och dryck, där är ju köpenhamn en av de vassaste städerna i världen!”

På en ledig dag i Malmö prioriterar Joel att ta sig tid att hänga i en av stadens alla parker eller ta sig till havet, att han också prioriterar att utforska stadens restaurangliv är kanske föga förvånande! Joel tipsar om Bord 13 vilken är en restaurang vilken han tycker just nu har Malmös absolut intressantaste meny, samt riktigt bra naturviner. Han tipsar även om Kv Åkern borta vid Jesusparken!

Kocken och konditorn Joel Lindqvist
Och så var det de där armarna. Joel berättar att hans första motiv tatuerade han in på skuldran när han var 17 år, “Loggan för ett av mina favoritband, Einstuerzende Neubatuen heter dem och är ett tyskt kultur/musik-kollektiv som skapar okonventionellt oljud!” Nästa motiv, berättar Joel, blir nog en grönsak, “Jag har för lite grönsaker tatuerade helt enkelt!” Joel har testat ett gäng olika tatureare men återkommer alltid till Tommy på Tatoo Inkarnation. Och skägget sen, Joel utbrister “Skägg är underbart!” Tips på bra barberare är enligt Joel The Barber mitt emot Lilla Kafferosteriet och skäggoljan han själv använder består av havtorn, enbär och gran, “fantastisk doft!”

Jag är så glad att vi bjöd in den så karismatiske Kocken och konditorn Joel Lindqvist som en av våra in spiratörer till eventet på Saltimporten och hoppas och tror att vi kommer att sammarbeta mer i framtiden! Vill du besöka Joel på hans mat – och chokladstudio i Malmö hittar du den på Amiralsgatan 18, och här kan du följa Joel på Instagram.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*