Kvalitetsmedvetet och med hjärta på Meadow

Meadow, en herrklädesbutik som ligger i Malmö ett stenkast från Davidshallstorg. Här drack jag kaffe, pratade japanska jeansmärken, kvalitet och motorcyklar med Christopher.

Meadow

Christopher som är en av två ägare till butiken, berättade för mig att hela resan började 2008. Han arbetade då på en klädesbutik i Köpenhamn men kände inte riktigt att glöden fanns där. Hans nuvarande partner hade precis avslutat studier i Lund och hamnat på ett jobb som inte heller han trivdes på. Några telefonsamtal senare hade Christopher sagt upp sig och Meadow var ett faktum. Sen har det rullat på. Sedan 2008 har butiken utvecklats och förändrats en hel del. I början fanns det till och med en damavdelning. Jag berättar för Christopher att jag köpte mig en skinnjacka där då det begav sig. Han skrattar och berättar att jag nog var en av få. Dambutiken gick inte runt alls och de fick lägga ner den biten.

“Vi valde att köra på det vi kunde istället, det vi själva hade på oss.” Christopher berättar att de i början ville att jeansen skulle vara det som var i fokus med högst kvalitét, och det andra mest skulle vara side business. “Nu håller allt i butiken samma höga kvalitét.”

Meadow

Jag är såklart nyfiken på var inspirationen kommer ifrån. Meadow säljer klassiska kläder men har ändå ett tydligt stilfokus. Jag frågar om de fått sin inspiration från någon speciell person eller butik. “Det har nog mer eller mindre funnits med bara. När jag gick i högstadiet fick jag för mig att jag skulle ha på mig ett par Levis 501: or, mörka, inga slitningar, inga tvättar eller sådär. Så hade jag en jensjacka från Levis och ett fickur. Jag vet inte alls vad det kom ifrån.” Christopher berättar att han var rätt ensam om sin stil och till och med fick utstå mobbing. Men han stod på sig. Det var så han ville klä sig. Medägaren Peter var också tidigt intresserad av jeans. Han köpte jeans från Japan på e-bay redan på gymnasiet. På den vägen är det.

Meadow

Så var det produktionen. Christopher berättar att starten av butiken blev som en slags motreaktion till den trend som, då mellan 2006-2008, handlade mycket om slit och släng. Det var i den vevan som Cheap Monday började sälja jeans på allvar och många kedjor hakade på. Jeans blev något som inte höll speciellt hög kvalitet. För att inte tala om produktionsförhållandena. “Produktionen är jätteviktig för oss, våra grejer är inte tillverkade i Bangladesh och Kina. Även om det finns bra fabriker där också, så är ändå det mesta katastrof.” Christopher berättar att produktionen av Meadows produkter görs i Canada, USA, Japan och Europa. “Allt är inte perfekt där heller, men ändå ljusår ifrån.”

Vem är då den typiska Meadowkunden? Christopher utbrister glatt, “Joel Lindqvist är en urtyp, lite skägg och lite tatueringar. Det är ganska mycket så, det går inte att komma ifrån.” Men Meadow har kunder från 20 upp till 75. Christopher tror att det ändå har med de klassiska plagg de säljer. “En tjugoåring ser inte lillgammal ut och det finns ingen som tycker att en äldre person försöker se ung ut i jeans och t-shirt.”

Meadow

Meadow har en hel del märken som är unika för dem. Jag frågar hur de får fatt i alla små leverantörer och designers. Christopher säger att det egentligen inte är så att han sätter sig ner och tänker, nu ska jag leta designers. Utan det är ett så pass stort intresse så det gör han lite hela tiden. Sen ser de såklart till att resa en hel del. New York, Paris, Berlin och Italien är platser de besöker frekvent.

Vilka märken är dina favoritmärken i butiken? ” Jag är väldigt förtjust i Tender, Viberg och Orslow. Just Tender är ett ganska speciellt märke. Jag känner igen ett tenderplagg innan jag ens hinner se personen, så ser jag att det är ett plagg från Tender.” Christopher berättar att just Tender har ett helt eget uttryck, att det tillverkas på en gård utanför London, att allt färgas förhand i trätunnor och att hela produktionen sköts av designern och ett par tre stycken medarbetare. Det är precis det som genomsyrar Meadow. Både Christopher och Peter tycker det är viktigt att få en god relation till sina leverantörer och designers, det är helt enkelt så mycket enklare att sälja produkterna då. Allt i butiken är handplockat av killarna och det märks att de verkligen har valt ut allt med hjärtat.

Meadow

En ledig dag i Malmö dricker Christopher kaffe på Söderberg och Sara, käkar på Bastard eller promenerar i någon av Malmös alla parker. Och så motorcykeln så klart. På en Harley Davidson Sportser kör Christopher till bokskogen, Småland, Österlen eller Västkusten. “Det är det roligaste jag vet, att köra motorcykel, spela trummor och gitarr, det är väll mitt liv, motorcykel, Meadow, musik och så mat såklart.”

Det är det där personliga, välvalda och kvalitetsmedvetna som en liten butik på en mysig gata mitt i vårt Malmö kan erbjuda som är så speciellt och härligt.  Tack för att jag fick komma.

Läs mer om Meadow här, och följ dem på Instagram här. Vill du läsa mer om oss på Bolaget och de objekt som dyker upp i krokarna runt Davidshall finns vi här.

 

 

En tanke om ”Kvalitetsmedvetet och med hjärta på Meadow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*