Växter – det enkla, det vackra och så tongivande.

Inreda med växter är det absolut enklaste knepet för att få ett hem att kännas inbjudande. Det behövs inte mycket, det behövs inget avancerat. När man tar in växter i sitt hem så mjukar man upp hela framtoningen av hemmet. Alla raka linjer i ett rum får en välbehövlig kontrast. Våra sinne öppnas upp och inte sällan får det oss att minnas. Hyacinter och dess doft samlar ihop alla minnen från mina barndoms jular.

När man som stylist kommer till en sparsamt inredd lägenhet så räcker det oftast att lägga till växter för att hemmet ska lyfta och att bilderna ska få liv. Det behöver inte alls vara så avancerat. En bukett från närmaste mataffär som man delar på, sätter i små vaser och glasflaskor. En stickling från grannens krukväxt. En vacker gren från närmaste träd. Det organiska tilltalar oss, det gör ett rum mera trivsamt och ger ett fint blickfång. I alla dess former. Det gör så otroligt mycket. Grönt ger en fräschare känsla, mjukar upp hela framtoningen av hemmet. Rummets raka linjer får en skön, naturlig kontrast. Med en växt kanske även en doft adderas. En doft som på visning stimulerar ytterligare ett av våra sinne och som ger ett positivt första intryck.

Inreda med växter

Växttrender.

Uttrycket hos växter och vad de förmedlar för känsla är så klart otroligt skiftande. Form och färg finns ju i oändlighet. Det finns växter som passar vissa inredningsstilar och hem mycket bättre än andra. En maffig buxbom i en järnurna passar kanske inte i en liten funkislägenhet. Lite kan man tänka genom vad som matchar i det egna hemmet.

Inredningstrenderna har de senaste åren tydligt tagit sig ända ner på växtnivå. Visst har det funnits populära växter förr genom tiderna. Vem har väl inte hört folk utbrista det om monsteran och trekantseuforbia, den s.k. High Chaparall-kaktusen, så typiska 70-talsväxter. Och visst minns ni gerberan och solrosen i våra 90-tals, Tricia Guild-inspirerade hem. I dag har sociala medier tagit växttrenden till nya höjder. De senaste åren har vi väl alla haft både elefantöron, rumsgranar, rumslönnar, eukalyptus, fikonträd och palettblad. Kaktusar, fiolfikusar, monsteror, sophoror har passerat i snabb revy på instagram och vi alla älskar det och hakar på.

inreda med växter

Form och funktion.

Utöver det vackra i alla dessa blommor så finns det ju en uppsjö av växter som också bidrar med mer än att vara vackra. De som renar luften, de som vi använder i matlagning, de som kan lindra och hjälpa. Vissa doftar gott och vissa håller ohyra borta. Förr trodde man ju även att vissa växter höll trolldom borta. Kanske inte så vanligt idag då läkarvetenskapen vet lite mer om orsakerna till att vi är sjuka. Men det är onekligen mycket av växtvärlden som vi kan använda oss av fortfarande idag. För inte så länge sedan läste jag om en tjej som samlade medicinalväxter. Detta gjorde mig väldigt nyfiken. Kanske är detta som är nästa trend. Efter urban gardening och gerilla gardening kommer insikten om att vi lever mitt i det stora natur-apoteket. Att vi börjar ta till vara på detta otroliga och börjar odla det vi behöver.

Årstiderna.

Vi har här i norr en otrolig fördel med våra årstider. De medför ett automatisk växlande för vad vi har tillgång till.  Nu går vi in i julen, årets största högtid, och med alla växter som vi förknippar med den. Nu känner vi att det är extra härligt att frossa i växtlighet hemma. Allt från de enklaste mossorna till granar och ceder, hyacinter som doftar och amaryllis som tar för sig. I år känns det som att eukalyptus är det som många kommer att ta in i sitt juldekorerande. Det enkla och vackra.

Inreda med växter

 

Vi har växter i vår butik både till försäljning och för att få till den där lilla extra känslan. Det ser vi att även kedjorna börjar anamma mer och mer nu. Det tar upplevelsen till en ny nivå. Detta trycker jag på varje gång jag är ute på stylingar. Ta in mycket växter och växtlighet i ditt hem, inreda med växter, så kommer det bli en helt ny, inbjudande, fräschare och hemtrevligare framtoning på bilderna som inga inredningsprylar i världen kan få till.

För att inte missa det senaste som händer i vår butik och hos oss på Bolaget Fastighetsförmedling så finns vi på Facebook och Instagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*