Att köpa en lägenhet – 3 tips att tänka på

Funderar du på att köpa en lägenhet? Då har du förmodligen massor av tankar i huvudet just nu, och kanske en del fjärilar i magen också. Det viktigaste är att ta det lugnt och tänka igenom köpet ordentligt innan.

Köpa en lägenhet

1. Lista dina önskemål
Innan du ens börjar titta på olika sajter för att köpa en lägenhet är det en bra idé att sitta ner med penna och papper (eller dator). Vad är det du letar efter? Lista dina krav. Vill du ha hiss, balkong, mycket förvaringsutrymmen etc. Vad är måsten för dig och din familj?
Att bara gå på magkänslan fungerar inte när prislappen hamnar på miljoner, se därför till att hålla din kravlista hårt i handen när du går på visning.

2. Kolla upp föreningen ordentligt
När du köper en lägenhet blir du också en del av en bostadsrättsförening. Ett viktigt steg i valet av bostad är därför att ta reda på hur föreningen fungerar. Se till att prata med någon i styrelsen. Är det stora (kostsamma) renoveringar på gång? I vissa föreningar förväntas de boende att själva städa trappor och gemensamma utrymmen eller att ta hand om planteringar på innergården. Fundera igenom om detta är något du har tid eller lust med. Ett bra tips är också att läsa årsredovisningen. Här kan du se hur det står till med föreningens ekonomi. Har du problem att själv tolka siffrorna kan du alltid be någon om hjälp.

3. Gå på många visningar
Att gå på visning kan vara överväldigande. Det är lätt att fokusera på fel saker. En snygg inredning eller fina inredningsdetaljer kan lätt distrahera blicken från det viktiga. Därför är det så viktigt att tänka före. Prata gärna med mäklare på visningen och ställ frågor. När du hittar en lägenhet du vill köpa är det viktigt att undersöka bostaden ordentligt. Var inte rädd för att öppna skåp, vrida på kranar och undersöka lite extra. När budgivningen väl börjar kan det gå fort, se därför till att ha ditt lånelöfte fixat i förhand.

Lycka till!

Läs mer om oss på Bolaget Fastighetsförmedling på vår hemsida eller följ oss på Instagram och Facebook. Självklart är du välkommen förbi vårt kontor i Malmö på Södra Tullgatan 1, eller Lund på Klostergatan 16.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*