Bagaren & Bonden – ekologiskt brödhantverk i Malmö

Bagaren & Bonden är ett ekologiskt hantverksbageri beläget på Värnhem i Malmö. Här väljs ingredienser och leverantörer med omsorg, och allt är precis så genomtänkt som det ska. Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Karl och Daniel som driver bageriet.

Bagaren & Bonden

Karl berättar att de kom till bagerivärlden via omvägar. “Daniel började med odling och utbildade sig till biodynamisk trädgårdsmästare för att jobba med grönsaksodling och även på en bondgård. Jag tog vägen om en civilingenjörsexamen och lite konsultande inom energi, risk- och krishantering.”

På våren 2014 hamnade de båda på bageriet Le Violin Dingue i Stockholm. Då hade Daniel utbildat sig som bagare och jobbat runt på lite olika ställen under ett par års tid, medan Karl just hade blivit på det klara med att det var med bröd han skulle syssla med. Tillsammans vågade de satsa på en egen verksamhet och Bagaren & Bonden blev verklighet.

Bagaren & BondenBagaren & Bonden

Med tanke på namnet väcks såklart nyfikenheten kring vem eller vilka som levererar råvarorna. Vem är bonden? “De klassiska bagerileverantörerna har ett väldigt begränsat ekologiskt utbud. Så vi har fått plocka godbitarna från lite alla möjliga, men har även letat upp ett gäng egna bönder för att få lokalt odlad ekologisk spannmål av de äldre sorter som även kallas kultursorter. Det gjorde också att vi var tvungna att skaffa oss en egen kvarn då dessa bönder bara kan sälja spannmålen hel.”

Karl berättar vidare att ett av målen med deras verksamhet var att verka för ett ekologiskt jordbruk, och eftersom Skåne har väldigt få ekologiska bönder är detta en bra plats att börja på. “Genom att handla med de som ändå finns försöker vi ge dem möjligheten och viljan att fortsätta, och helst även andra att följa i deras spår. Vi vill förutom att de ska vara ekologiska även att de ska odla kultursorter vilket minskar antalet till nästan försvinnande få. Vi försöker även lära känna våra bönder för att se vilka drivkrafter de har och om de har liknande värderingar som vi.”

Bagaren & BondenBagaren & Bonden

Brödet som Karl och Daniel bakar är förutom riktigt gott, också riktig hälsokost. Inte bara för att det är bakat på ekologiska råvaror och helt giftfritt, utan även på grund av något så grundläggande som jäsningstiden. “Jästiden är helt central för oss och våra bröd får samtliga ca 24h jäsning. Det ger bröd som är goda, som magen klarar av att hantera, som håller sig saftiga i upp till en vecka och sist men kanske allra viktigast ett bröd med näring som kroppen kan ta upp!” Karl berättar att ett bra bröd är bland det bästa som går att äta och något att bygga hela sin kost kring, medan ett dåligt bröd bör undvikas i största möjliga mån.

Näring är något som Karl och Daniel hela tiden återkommer till när de berättar om brödet de bakar. “Näring är vårt kanske mest centrala begrepp. Ett ekologiskt välfungerande jordbruk ger näringsrika jordar och därmed näringsrika växter. En skonsam malning och minimala lagringstider av mjölet och slutligen en lång jästid med surdeg gör att näringen som bonden lagrat in i jorden och sedan i växterna kan överföras till brödet.” Det är på grund av den kedjan, berättar Karl som de har valt sitt namn Bagaren & Bonden – båda delar är precis lika viktiga för slutresultatet!

Bagaren & BondenBagaren & Bonden

På Bagaren & Bonden kan du förutom att köpa hem gott bröd även sitta ned en stund och koppla av över en fika. Karl berättar att de nu har en ny kollega som kommer höja hela kaffe-biten, “Kaffe och bakverkt hör ju liksom ihop på något vis!” Dessutom kommer Bagaren & Bonden som Sveriges kanske sista bageri börja sälja sina semlor, eller som Karl själv rättar sig och säger – fastlagsbullar.

Bagaren & Bonden hittar ni på Hermansgatan 3 i Malmö, läs mer om dem på deras hemsida, eller följ dem på Instagram.

Vi på Bolaget Fastighetsförmedling kan våra adresser och delar mer än gärna med oss av våra guldkorn. Är du nyfiken på vad vi har till salu just nu i dina drömkvarter, kika in på vår hemsida eller följ oss på Instagram eller Facebook så kan du hålla koll på det senaste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*