Runåbergs fröer, stolta presenterar vi detta samarbete, med fokus på balkongodling.

Nu går det inte att hålla sig längre, solen strålar och värmer faktiskt nästippen litegrann, och det bara kliar i fingrarna. Vi vill sparka igång odlingssäsongen 2017. När vi började sökandet efter fröer till vårens första sådd och förkultivering, föddes också en idé – att kunna förse Malmös odlare och deras balkonger med fröer för den ultimata balkongodlingen. 

Runåbergs fröer, en favorit bland fröproducenterna, är en liten oberoende fröfirma som riktar in sig på de bästa sorterna för vårt nordliga klimat, värnar om gamla hotade frösorter och inriktar sig på ekologiskt framtagna produkter. Det känns som självklara saker att tänka på när man väljer fröer, att man vill att det ska bli en sådd som lyckas, överlever och ger skörd trots odlingszon. Samtidigt att förhållandena har varit schyssta när man fått fram fröerna, att det vi odlar, och faktiskt ska äta, är ok. Och självklart är vi mäkta stolta när vi nu kan berätta att vi i vår kommer att få in ett litet sortiment av deras fröer med fokus på balkongodling.

Runåbergs

Eftersom hållbarhet och ekologi även ligger Joel Lindqvist, ägare till Mat- och Chokladstudion varmt om hjärtat så frågade vi vilka favoriter som han skulle vilja odla på balkongen i vår. I hans gudomliga bakverk och praliner, som han tillverkar och säljer i sitt café på Amiralsgatan, används allt från ätbara blommor till kryddväxter.

Här kommer några av hans favoriter, fantastiskt bra tips, på vad man kan odla i balkonglådan och vad man kan använda det till:

“Lavendel – underbar att göra yoghurtglass på eller att bara dofta!
Röd harsyra – fungerar lika bra i dessert som i vanlig matlagning!
Citrontimjan – passar fantastiskt bra till päron i dessertform eller till fisk!
Penséer – underbara att dekorera tårtor och desserter med dess ätbara blommor!
Salvia – blomorna på salvian är fina att ha i en dessert och bladen passar till det mesta i matväg!”

Så vi funderade och diskuterade med Runåbergs fröer och valde sedan tillsammans ut ett blandat sortiment av grönsaker, kryddväxter, favoriter och ätbara blommor. Det blev högväxande, slingrande, klättrande och dekorativa i en härlig mix, bl.a tomat, chili, squash, luktärt, spenat, mangold – grönt som vi själv vill odla, äta och baka med. Vi hoppas att vi prickat in även dina favoriter. Inom kort kommer detta till vår butik, och ser fram emot många prunkande Malmöbalkonger i sommar!

Välkomna in för att botanisera bland vårens fröer!

 

Här kan du se vad vi har till salu just nu, och följ oss på Instagram och Facebook så ser vi till att hålla dig uppdaterad kring det senaste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*