Toarps Ekoby- småskalighet, social samvaro och låg miljöpåverkan.

Toarps Ekoby möter upp med vackra, fria vyer över åkrarna och jag ställer bilen på den anvisade gästparkeringen. Kvarterskatten möter upp med ett jam när jag går den slingrande bygatan fram, gatan som kantas av välfyllda vedförråd som skvallrar om att kallare tider stundar. Här vilar ett lantligt lugn. Äpplena lyser röda på träden framför husen och barnen tultar runt i gummistövlar med spadarna i högsta hugg. Här står köksdörrarna öppna ut mot altanerna som alla är strategiskt placerade i söderläge. På en altan dukas det upp för en spontanfika med grannarna.

 

 

 

Vad kännetecknar en ekoby?

I stora drag så ska husen vara energisnåla, byggda med naturvänliga och sunda material. En ekoby skall ha miljövänliga energikällor och möjlighet till viss självhushållning, som odling och djurhållning. I en ekoby används ofta småskalig, lokalanpassad vatten- och avloppsteknik samt avfallshantering.

När det gäller Toarp så var Ekobyn ett gemensamt initiativ från Malmö Stad och HSB med fokus på ekologiskt boende. Arkitekten Krister Wiberg valde att bygga byn i en södersluttning och att utnyttja sluttningen med hus i suterrängmodell med solceller på taken. Till varje hushåll hör en odlingslott, här finns vackra äppellundar och möjlighet att hålla sig med höns. Nu skördas de höstmogna grönsakerna på odlingslotterna och det finns en gemensam jordkällare för vinterförvaring. På promenaden från lotterna passerar vi förbi Ur och Skur-förskola som hyr in sig i samfällighetens bygård. Och i sidobyggnaderna finns också gästrum, bastu och den gemensamma tvättstugan.

 

 

 

 

 

Till salu via Bolaget Fastighetsförmedling.

Nu finns det en fantastisk chans att få bo i denna barnvänliga, sociala och bilfria ekoby med sina lantliga vyer då vi har fått förtroendet att sälja ett hus av husen här. Huset rymmer ett arbetskök, med plats för ett mindre matbord. Här finns också den stora spisen, både för matlagning men som även är kopplad till den vattenburna värmen som värmer hela huset. I anslutning till köket, i det stora burspråket, ligger ett härligt matrum med spröjsade fönster i tre väderstreck, en plats att njuta fullt ut av årets alla årstider på. På bottenplan i detta suterränghus ligger också vardagsrummet och i just detta huset har en ombyggd klädkammare blivit kontor. Tar man trappan upp når man husets tre sovrum och här kan man ta dörren ut till den vackert uppvuxna och avskilt, lite dolda baksidan. Här trängs klätterhortensia med murgröna och trädäcket har fått bästa placeringen, i sluttningen i solen.

 

 

 

Pendlingsmöjligheterna till Malmö är mycket goda både med tåg och buss. Från Oxie tågstation tar det bara 12 minuter till Malmö Centralstation och 30 minuter till Lund. En harmonisk plats att bo på med ett härligt socialt sammanhang och en fantastisk plats för barn att växa upp på.

 

 

Kika gärna in på vår hemsida för fler underbara bilder! Vid intresse hör av dig till Robin, ansvarig mäklare, på 040-10 11 05.

Du vet väl om att du kan lägga in bevakning på våra objekt och få anpassade tips direkt till din mail, alltid lite innan objektet kommer ut på Hemnet. Det tar bara ett ögonblick att fylla i och sen behöver du inte själv hålla koll på när något intressant kommer ut till försäljning. Bra va!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*