Charmiga originalkök – i nöd och lust

Originalkök, varför då?

När det vankas kök, då är jag den första att hurra högt när de är i originalstil. Allra helst bevarade så som de byggdes från början, men även de som är renoverade men i äldre stil. När jag säger gammal och original menar jag de kök som härstammar från sekelskiftet och fram till 60-talet någon gång. De har en alldeles speciell karaktär som skänker charm och värme åt en bostad. Det är något särskilt att gå och pyssla i ett kök som varit mångas förut och som platsbyggts. Gediget, kanske låg diskbänk och luckor som inte klickar igen perfekt. Lite nött, kanske ommålat flera gånger och gamla beslag… det är musik i mina öron!

Kolla in detta härliga originalkök i lindblomsgrönt… Generösa luckor i kombination med öppen förvaring. Handtagen är så kallade skåpreglar – klassisk funkis! Huset är byggt 1926 och köket likaså, möjligen har små justeringar gjorts genom åren men basen är kvar och det är bara så himla fint!

kök

kök

Eslövsgatan 7 har vi just nu en tvåa till salu med ett härligt funkiskök – ni ser att beslagen liknar de i köket ovan? Detta hus är byggt 1937 men stilen är som ni ser snarlik, med rostfri diskbänk och släta överfalsade skåpluckor. Det vita kaklet är “standard” 15×15 cm men satt i halvförband ovan; med en halv plattas förskjutning på varje rad och nedan i raka rader. Den vägghängda kranen bidrar till ett härligt industriellt uttryck.

kök

funkiskök

kök

Skåpet till höger är inte original utan ditsatt av nuvarande ägare. Men man skulle kunna tro att det alltid suttit där för det passar verkligen in i stilen. Väldigt charmig med den här typen av öppen förvaring och att använda sig av ankarkrokar till att hänga upp sina finaste porslinskoppar! Om man håller utkik och har lite tur går det att hitta den här typen av lyckosamma fynd på någon av landets många loppisar!

I lägenheten på S:t Knuts väg (nedan) finns också ett fint originalkök. Här har man satsat på flera olika typer av handtag – lådhandtag i 50-60-talsstil, skåpreglar på överskåpen och skåpvred på högskåpen till höger – snyggt!

kök

kök

kök

Luckor med infattat glas är extra fint om man har snyggt porslin och vackra glas att visa upp. Mer praktiskt än öppna hyllor också, iallafall ur en dammperspektiv!

kök

kök

Redahyllor i glas är ett lyckokast att komma över för en rimlig peng men ibland kan turen (och tidigare ägares kloka beslut) göra att de finns kvar i de gamla köken. Ovan sitter tre utdragbara glaslådor på rad, men redahyllorna finns i mängder av varianter!

kök

originalkök

kök

Lutande skjutdörrar är också något som kan finnas i äldre originalkök, ovan syns två fina exempel på sådana.

öppen förvaring

serveringsskåp

serveringsskåp

I paradvåningen på Henrik Smithsgatan 3, som vi sålde för ett tag sedan, fanns det gemytliga köket ovan. Med pärlspont och öppen förvaring har det en typisk sekelskiftesstil och det bevarade serveringsskåpet skvallrar om samma tidsperiod – wow!

Att bevara ett gammalt kök skulle jag säga alltid är att föredra. Får du möjligheten att ta över en lägenhet eller ett hus som har ett sådant kök kvar skulle jag verkligen rekommendera att bevara det. Det här med historia och kulturarv är något som är viktigt att bevara. Klart det kan vara kul med nytt och fräscht men tänk både en och två gånger innan du river ut ett gediget kök med många år på nacken! Charmen är oslagbar och mycket skavanker går att fixa med färg, pensel, sandpapper och enkla snickerikunskaper.

Har du ett kök som håller på att falla i bitar, vänd dig till någon typ av företag som arbetar med byggnadsvård och om du ska riva ut och göra om… betänk husets byggnadsår och renovera med fördel i tidstypisk stil, det skapar en så skön harmoni. I Malmö finns minst två ställen som arbetar med att bevara och bygga enligt gammal tradition – Byggfabriken och Qvesarum byggnadsvård – prata med dem om du behöver hjälp med att bevara eller bygga nytt!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

En tanke om ”Charmiga originalkök – i nöd och lust

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*