Material som ger en extra dimension och massor av känsla.

Under en tid har vi sett material med karaktär som får ta plats i våra hem. Släta väggar har fått ge vika för mönstrade tapeter, väggar har klätts med kassettpanel, putsat och skavt har sparats och detta verkar hålla i sig. Kök har fått marmorskivor, rum har delats av med industriella glasväggar och dessa lägenheter har sålts efter hårda budgivningar. Och det enkla uttrycket är fortfarande framträdande, det verkar hålla i sig med ytor med mycket karaktär som får framhäva de utvalda inredningsprylarna. Tegelväggar är ett exempel, kulörer som är inspirerade av gamla blekta, putsade väggar ett annat.

Är det kontrasternas dynamik som vi gillar? Eller är det äktheten? Kanske det sköna i det operfekta?! Något för ögat att vila på?! Jag vet att jag är svag för detta skavda, det lite oväntade materialet, betongen i arbetsskivan och omsorgen i ett ommålat trägolv i vackra rutor. Att inte alltid göra om, göra nytt, utan låta vara, att spår av år som gått inte tvunget behöver raderas.

 

 

 

 

Kontraster ger dynamik

Ett annorlunda material gör det spännande att sätta till saker som kompletterar det materialet, spröda kvistars skörhet mot det hårda kaklet. Det är återigen dynamiken man får när man frångår de vanliga materialen. Den varma känslan i bevarat trärent kan ge en ombonad känsla. Att lyfta med vacker belysning och göra materialet till ett blickfång ger en ypperlig grund till ett trivsamt rum.

 

 

 

Material som bara blir vackrare genom åren.

Charmen med gamla hus, sekelskifte till exempel, är ju att de oftast har en fantastisk grund med mycket gedigna material, något som man mer sällan hittar i nyare hus. De gamla husen, som ut mot gatan visar den fina fasaden, putsad och med stor detaljrikedom, kan in mot gården ha enklare materialval. Det billigare teglet, som man använde för att hålla nere kostnaderna, tilltalar mig mer, vackert i sin ojämna färg som ger mycket mer liv, en underbar bas till en skön uteplats. Putsade väggar på en ombyggd, inredd vind som fått komma fram i ljuset och förgylla utsikten vid en arbetsplats. Eller en nybyggd dörr till en avskild trädgård, men som nu märkt av årstider och väder står i fin kontrast till singelsten, växtlighet och huset i glas och betong. Små detaljer, enkla material som gör stor skillnad för helheten.

 

 

 

 

Bilder från vårt eget stora bildarkiv från vackra hem runt om i Malmö. Fler inspirerande bilder hittar du bland objekten på vår hemsida.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*