Balkong som extrarum - hur får man till det?

Balkong som extrarum - hur får man till det?

Emelie Tjäder Publicerad den 24 May 2018
Nu är våren (och ja, nästan sommaren!) här och de som har balkong och uteplats kan känna sig lite extra lyckligt lottade! Tyvärr blir balkonger ibland lite försummade och får inte den kärlek de förtjänar. Kanske är det svårt att komma på vad man ska göra för att få till rätta känslan... och den där känslan kan vara avgörande för om man faktiskt utnyttjar sitt extrarum. Det går att göra mycket eller lite, beroende på tid och budget, men det ska sägas att det oftast inte krävs så mycket för att skapa en mysig känsla på balkongen! Det finns några saker som kan vara bra att tänka på; som kan göra stor skillnad. Jag har valt att fokusera på tre områden: möbler, textilier och växter. Om man har trevliga möbler att sitta på, textilier som gör att känslan blir ombonad och mysig och rikligt med grönska - då är man hemma! Stilmässigt finns det hur mycket som helst att välja ibland men du ska välja det som du själv gillar, det blir alltid bäst!

Balkong och möbler

Snygga och (eller!) sköna möbler är ett måste till balkongen. Men det behöver inte vara dyrt och det måste inte vara stolar och bord, det kan vara så enkelt som ett par lastpallar med dynor på eller en sittpall och en gammal uppochnervänd äppellåda. Vill man, och har man plats, är det såklart ändå trevligt med regelrätta möbler. Då skulle jag vilja tipsa om auktion och loppis - här går det att hitta gamla fina i järn med patina. Dessa möbler står emot tidens tand och med en tvätt och fina dynor kan de få nytt liv! Lite romantiska vibbar tycker jag också man kan kosta på sig på balkongen, en liten hint av Paris är aldrig fel... Se på dessa godbitar till exempel! Klassiska möbler i trä och pulverlackerat stål är också fint. Ett plus för skönt gung i varianter som den nedan! För att spara plats kan det vara en god idé att satsa på mindre cafébord som står på fot - ett pelarbord. De med svart underrede och marmortopp är riktigt fina! Det kan dessutom med fördel tas in efter balkongsäsongen och användas som sideboard inomhus! Vill man ha ett mer modernt stuk så finns också pelarbord som påminner om brickor. Superlätta att bära ut från köket till balkongen också! Om man har lyxen att ha en balkong där man kan hänga upp saker är det underbart med en hängmatta! Det för tankarna till ljuva sommardagar och Saltkråkan! Finns alltifrån superbohemsiska med fransar till klassiska i randig marin stil...

Balkong och textilier

För att få en ombonad känsla på balkongen är ett bra tips att använda textil. Inte bara på kuddar, plädar och mattor utan även skira, ljusa gardiner. De skapar rumskänsla men släpper samtidigt igenom ljus. Ljuva sommarvibbar utlovas!

Växter

Växter är nästan ett måste på balkongen och det finns ju så otroligt mycket att välja på. Men för den med gröna fingrar är det roligt att odla. Det går bra både i terracottakrukor, enkla krukor i tidningspapper, kartonger, i pallkrage eller växtskåp! Oavsett skulle jag rekommendera att prova odla något, det är verkligen roligt att se hur det växer och det är inte svårt om man väljer "lätta" sorter - salladsblad och liknande kräver jord, lite vatten och ljus och det räcker för att de första små gröna bladen ska dyka upp i krukorna. Glöm inte att köpa ekologiskt! Pallkragar kan användas, inte bara till sittmöbler, utan också till att odla! Att bygga på höjden är dessutom perfekt om man har en liten balkong och vill spara plats.  Här kan du läsa om hur du gör din egen odlingshylla! Känner man sig osäker på odling går det såklart också utmärkt att köpa färdigodlade växter. Tänk på läget när du väljer på plantskolan, anteckna vilket väderstreck din balkong ligger i och fråga de som kan så att du väljer vad som är lämpligast för just din balkong Att ha frodiga kryddörter på balkongen är vardagsglyx och hur härligt är det inte att använda färska kryddor i matlagningen?! balkong

Balkong och belysning

På kvällens finns något som är avgörande för rätta mysfaktorn - belysning! Ljusslingor och lyktor är perfekta för att skapa hemtrevlig känsla och mys på balkongen. balkong kväll En enkel glödlampslinga och några ljuslyktor kommer man långt med. Fint att blanda så man inte enbart har elektriskt ljus! Vill man göra något lite extra så föll jag verkligen handlöst för den här magiska balkongen med rislampor och massor av tyg och kuddar - wow! Hoppas ni har fått inspiration till att ta tag i era balkonger och ge dem lite välförtjänt kärlek! Trevlig helg!
Bilderna är våra egna samt lånade från: elsa.elle.se, hemmafixbloggen.se, lantliv.com, nyahemmet.metromode.se, residencemagazine.se, stilero.se, ahlens.se, cdon.com, designonline.se samt fantasticfrank.se, tack för lånet och för all inspiration!