Bostadsmarknad och höst 2021

charlotta jörgensen Publicerad den 10 Sep 2021

En oförutsägbar marknad - pandemin knackar på

Bostadsmarknad Malmö - vad hände? Från mars 2020 och fram till nu - det vill säga ett och ett halvt år som varit helt annorlunda på marknaden. Med andra ord är det väl inget att hymla med att magen och hjärtat hoppade lite extra i mars förra året. Hur skulle pandemin påverka Sveriges bostadsmarknad?

Med facit i hand kan vi konstatera att en svacka inträffade den första tiden på pandemin. Följaktligen såg vi en prisnedgång i marknaden direkt i mars. Så den nådde sin botten i april/maj, och sedan satte priserna fart igen. Som ett resultat visade det redan i juli 2020 att vi var tillbaka på en prisnivå som var nästan identisk med februari. På samma sätt som våra egna siffror visade. Och de där månaderna var ganska påfrestande för alla mäklare. Att befinna sig i ett läge som man aldrig varit med om förut, och som är helt omöjligt att förutspå eller kalkylera är frustrerande.

Det vackra huset på Getgatan i Limhamn. Sålt.

Ett år efter pandemin.

Därefter, lite drygt ett år efter pandemins start, i april-maj 2021 ligger prisnivån på bostadsrätter i Malmö på sin absoluta topp. Det högsta kvadratmeterpriset som uppmätts sedan 2005 - 38 872 kr per kvadrat är snittpriset i Malmö innerstad. Sammanfattningsvis - på 12 månader har prisutvecklingen varit hela 13,5 %.

Siffrorna baseras på Mäklarstatistik som får inrapporterat 95 % av alla Sveriges mäklares försäljningar.

Praktfullt på Stora Nygatan 27. Sålt.

Vad tror vi om hösten?

Under augusti 2021 var priserna på bostadsrätterna i Malmö oförändrade. Men å andra sidan var tempot en aning lugnare jämfört med augusti 2020, men med stabila priser. Malmöområdet har haft de högsta procentuella ökningarna på både bostadsrätter och villor under en lång period. Till exempel visar tydlig statistik att sedan 2016 har villapriserna i Malmö ökat med hela 51 %, medan Göteborg visar 36 % och Stockholm 31 %.

För att sammanfatta hösten som kommer tror man att utvecklingen under kvartal tre pekar mot en stabil marknad med oförändrade priser, enligt Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Lilla Varvsgatan med 77 kvm terrass. Till salu.