Bostadsmarknaden i Malmö ändrar karaktär

Bostadsmarknaden i Malmö ändrar karaktär

charlotta jörgensen Publicerad den 29 Aug 2017

bostadsmarknaden Per Jörgensen

Per Jörgensen, Vd och registrerad fastighetsmäklare hos Bolaget Fastighetsförmedling sammanfattar här sin syn på  bostadsmarknaden i Malmö.

Bostadsmarknaden i Malmö hittills i år

Ingen känner av bostadsmarknadens svängningar snabbare än vi som arbetar med det dagligen. De senaste årens utbud har varit extremt lågt, vilket också medfört ett stort drag i marknaden med intensiva budgivningar och ofta slutpriser långt över utgångspriserna. Mycket förhandsvisningar har förekommit hos en del mäklare, där man valt att hellre sälja snabbt till en specifik, utvald kund, än att låta processen ta sin tid och låta alla kunder som vill titta, och eventuellt lägga bud. En huggsexa som inte alltid känns bekväm, varken för kund eller mäklare. Den här utvecklingen styr naturligtvis inte mäklarna över, en del säljare väljer att undvika besvär med visningar och väljer att sälja direkt till kund som mäklaren redan har.

Nu ökar utbudet och omsättningstiden i antal dagar ökar på bostadsmarknaden

De senaste veckorna ser vi dock en förändring på bostadsmarknaden. Utbudet har ökat ganska snabbt, och omsättningstiden från visning till avtal ökar i antal dagar. Den 29 augusti i år är utbudet av bostadsrätter till salu i Malmö kommun exklusive nyproduktion 478 bostadsrätter. Förra året vid samma tid var utbudet 340 stycken och år 2015 var utbudet 439 stycken. Augusti 2014 var utbudet 1 010 stycken bostadsrätter på marknaden. Egentligen inget alarmerande, men ett tecken på att trenden med sjunkande utbud troligtvis nu är bruten. Att omsättningstiden ökar med stigande utbud är en helt naturlig konsekvens.

Den ständiga frågan; "Är marknaden på väg upp eller ner?"

Många av våra kunder frågar vad vi tror om utvecklingen av priserna på bostäder. " Är det på väg upp eller ner?" Den allmänna uppfattningen verkar vara att det bara finns upp-eller nerläge. Så är det inte. Att prisuppgångar saktar av betyder inte att priserna kommer att gå ner. Sedan vi år 2005 började mäta genomsnittliga kvadratmeterpriser på av oss sålda bostäder toppar vi nu i augusti 2017 med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på det vi sålt till 40 500:- per kvadrat. I snitt!

Hösten 2017 - en spekulation

Vi tror att vi nu befinner oss på fast och stabil mark gällande bostadspriserna - inga betydande upp eller nergångar. Det är också positivt att det kanske inte blir fullt så hetsigt framöver, som spekulant får man kanske lite mer att välja ibland, man hinner gå på visningar innan de säljs. Dolda bud och förhandsvisningar för enstaka kunder kommer troligtvis att minska i takt med ökat utbud. Här ser du vad vi har till salu just nu!