Bostadsmarknaden oktober 2018 - tvådelad marknad

Bostadsmarknaden oktober 2018 - tvådelad marknad

charlotta jörgensen Publicerad den 3 Oct 2018

                                     Per Jörgensen, VD Bolaget fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden just nu - dubbla budskap

Bostadsmarknaden har undan för undan stabiliserats efter förra höstens och vinterns turbulens. Vi har under året totalt sett en viss återhämtning av priserna, och utbudet ligger relativt stabilt under starten av hösten. Visningsvolymerna är dock ganska spretiga;  attraktiva objekt med rätt utgångspris genererar mycket kunder på visningarna och också ganska snabba avslut. På en del andra objekt är det inte ovanligt med ganska glest med besök på visningarna. Dubbla budskap råder. Så rätt utgångspris är en förutsättning för att lyckas med en hyfsat snabb och trygg affär.

Kategorier av boende - premiumobjekt och ordinära objekt

Vi kan dela in de försäljningar vi har i två olika kategorier och ser skillnader.

Premiumobjekt

Premiumobjekt är skickmässigt fina boenden med riktigt stark adress, och vad det gäller bostadsrätter också bra läge i huset, bra och stark förening och vettiga månadsavgifter. De har också de attribut som många söker - hiss, balkong, fint skick o s v. Dessa boenden är det ont om på bostadsmarknaden men är de rätt i utgångspris genererar de riktigt bra med kunder på visningarna. Slutpriset på den här typen av boende är minst påverkade av fjolårets prisnedgång, om de överhuvudtaget påverkats av det alls.

Ordinära objekt

Största delen av utbudet på bostadsmarknaden består av "vanliga" boenden. På de här objekten saknas en eller flera av premiumobjektens attribut. De ligger inte på lika starka adresser, och när det gäller bostadsrätter inte lika bra i huset, och har inte heller en förening som sticker ut med riktigt god ekonomi. Kanske saknas det hiss och/eller balkong. På den här typen av boenden ser vi färre antal spekulanter på visningarna, processerna är mer utdragna, och priskänsligheten är större hos de blivande köparna. Sitter man med ett sånt här boende på till-salumarknaden så är det extremt viktigt att ha en realistisk prisnivå på utgångspriset. Får man inte ett avslut måste man jobba med prisbilden. Och man måste också se till att förhandla på de eventuella bud som kommer in. Det finns ett bäst före-datum på alla affärer. Håll buden varma, var villig till att diskutera och möta de kunder som lägger ett bud. Det sämsta man kan göra som säljare i det här läget är att bara tacka nej. Spekulanten kommer kanske att vänta till någon annan kund visar intresse, och kommer i de flesta fall inte att agera förrän då. Under tiden kommer spekulanterna också att titta runt på andra boenden, och risken är ganska stor att det inte blir någon affär alls. Tidsfaktorn är avgörande i de här fallen - ju längre tid ett bud ligger obesvarat, desto sämre chans till en bra affär, eller ingen affär alls.

Framöver

Vi ser en hyfsat stabil nivå på bostadsmarknaden över hösten på både utbud och pris. - Vi förväntar oss inte några större rörelser varken upp eller ner. Ett stort fokus ligger på kvalitet hos många av våra köpare, och de objekten som har det genererar mycket bra priser i nuläget.   Per Jörgensen VD och fastighetsmäklare