Compact living med stil

Publicerad den 24 May 2023

Smart. Snyggt. Stilsäkert.

Mycket på liten yta - en konst i sig

På bara 34 kvadratmeter har man verkligen lyckat få in allt man önskar i den här fina ettan. I Dockan med havet in på knuten och det alldeles speciella ljuset ligger den här fina ettan med sovalkov. Det är inte ovanligt att vi stöter på såna här mindre boenden som inte helt lyckas få balans, utan antingen finns en alldeles för stor säng eller en soffgrupp som är klart överdimensionerad för rummets kvadrat. Eller blir det plottrigt med för mycket saker och ger en stökig och lite orolig känsla. Det är inte helt lätt att fixa få kvadrat. Men här har man faktiskt lyckats med både sängplats, matplats och social hörna. Fingertoppskänsla. Så fint!

Den lilla matplatsen för två vid fönstret är alldeles magisk. Två udda stolar gör sig fint tillsammans, en tredje och fjärde går att trycka in, men just luftigheten kring bordet är så bra. Som ni ser håller också takarmaturerna samma färgton, lika träffsäkert som snyggt och nedtonat. Det kan vara en utmaning att få ihop harmoni och lugn på en lite mindre yta, men här har just de sammanhållna materialen gjort sitt allra bästa tillsammans. Skinn, ull, trä och borstat stål tillsammans med vita väggar och ljust parkettgolv är ett säkert kort.

Köket är stilrent och har enkla rena linjer, färgvalet med ljust grå är diskret och gör sig bra. Gott om förvaring och bänkskiva i komposit är fint tillsammans med handtag i krom.

Badrummet faller väl i stil med övrigt i lägenheten. Generöst och snyggt.

Tips för compact living

  • Håll samman materialen, så att de återkommer. Här har man ju valt trä, sten, skinn, ull och stål. Det skapar stillhet och harmoni.

  • Håll samman färgvalen. Grått, beige, en mjuk grön återkommer hela vägen. Till vita väggar blir det fräscht och krispigt.

  • Detaljer, få men välvalda.

  • Gröna växter sätter extra knorr på det hela. Istället för många mindre växter, välj en eller två större.

  • I detta hemmet hade jag önskat bara en sak till - gardiner. Från tak till golv - böljande och ljusa. Det hade adderat till ännu mer mjukhet, och hade gett rummet en lite lyxig känsla. Och självklart både insynsskydd och solskydd.