Den rustika looken - så skapar du stilen

Den rustika looken - så skapar du stilen

Emelie Tjäder Publicerad den 24 Apr 2018
Det rustika, gedigna, hantverksmässiga ligger i tiden. En tid då vi bryr oss om miljön, tänker ekologiskt och hållbart. Wabi sabi - filosofin från Japan som handlar om se det vackra i det operfekta sätter huvudet på spiken. Mindre slit och släng, mer ta hand om och vårda, älska det man omger sig med. När världen är tumultartad drar vi oss in i våra hem, vårdar våra nära och kära, lagar mat och hyggar oss. Hygge - det danska fenomenet som innebär att mysa/njuta/umgås har smugit sig utanför Danmarks gränser och känns som att det är här för att stanna. Rustika och hållbara naturmaterial, keramik, skulptur, trä, sten och dova jordfärger rimmar väl med wabi sabi och inbjuder till hygge. En kombination av det skavda, använda och det exklusiva känns också aktuellt - shabby lyx! Uttrycket myntades i podcasten Billgren Wood och passar perfekt för att beskriva den stil jag syftar på!
Marie Olsson Nylander är mästare på den rustika looken, här en bild från kaptensvillan i Höganäs där hon bor med sin familj.

Jordnära toner och wabi sabi

Att hålla sig till en naturlig färgskala är en av nycklarna till ett lyckat resultat med den rustika looken. Att arbeta med olika strukturer och material men att genomgående behålla en dämpad färgskala gör att intrycket blir lugnt och inbjudande. I bilden nedan inbjuder linnekuddar och en madrass på golvet till uppsluppna samtal och hygge. Färgerna varierar men befinner sig inom samma dämpade skala. Variationen består snarare i hur varma eller kalla färgerna är. Enfärgade tavlor eller material såsom trä och tyg uppspänt på skivor skapar vackra material- och strukturkontraster utan att störa det lugna intrycket.

Wabi sabi

Så enkelt och vackert med sten, trä och linne. Det behövs inte mycket för att skapa den ljuvliga känslan av rustik minimalism. Mörka toner på väggarna är att föredra - de skapar ett djup och vackra skuggspel som kan vara svåra att få till med vitt. Wabi sabi Wabi sabi-skål av oglaserat porslin där sprickan fyllts med silver för att accentuera skönheten i det operfekta... Bolaget fastighetsförmedling ...men det behöver inte vara silver. Det kan, som här, vara så enkelt som en mortel i sten, en gammal plåtburk och en terracottakruka som fått naturliga färgskiftningar. Några väl valda saker som skapar ett vackert stilleben! Nu har ju loppissäsongen dragit igång också, så den här typen av saker är lätta att fynda!

Trärent

Brädgolv som tillåts vara slitna och bord som älskats under många år blir sådär tappa-hakan-vackert tillsammans med borstad kalkfärg på väggarna, härligt rustika skärbrädor och torkade grenar. I denna bild tillåts det operfekta ta plats och skina i sann wabi sabi-anda! Skärbrädor blir bara vackrare ju mer de används och är sådant du kan ha i många, många år om du sköter dem väl. Tänk på att smörja in dem med olivolja när de börjar kännas torra och tänk på att inte lägga dem i blöt, det mår de inte bra av. Använd, diska av snabbt och torka. Låt dem stå på högkant när de inte används och som sagt, smörj med olja med jämna mellanrum. När du köper skärbräda - tänk långsiktigt, inte slit och släng. Köp en rejäl, kraftig, som du kommer älska resten av livet. Det kostar lite mer, men är verkligen värt det i längden! Psst... Vi har fått in väldigt fina runda, tunga skärbrädor i teak som går att köpa i vår butik på Södra Tullgatan! De kommer bara bli vackrare med åren... Sofia Wood
Sofia Wood kan det här med skärbrädor och serverar merparten av den mat hon lagar direkt på sin favorit. Här citrusfrukter med karamelliserade nötter!

Shabby lyx

Det rustika har en alldeles särskild elegans och att para ihop ett slitet trägolv med lyxiga material ger en svårslagen karaktär. I exklusiva inredningsbutiken Rue Verte i Köpenhamn, har man lyckats med just detta. Vackra strukturer, allra finaste sammet, järn och glas... När allting går i jordnära, dova färger blir intrycket harmoniskt och lyxigt trots (eller tack vare!) att golven är slitna och knarriga. Lägg märke till den stora, gråtonade spegeln som höjer hela rummet och skapar en känsla av rymd. Rue verte, Köpenhamn

Platsbyggt

Friisgatan 6 finns detta ljuvliga platsbyggda kök. Det syns på långa vägar att detta är ett sant hantverk och tillsammans med de mörkbetsade golven skapas den där lyxiga rustika känslan. Hade golven varit ljusa eller jämna i färgen hade uttrycket blivit något helt annat. Strävt brunaktiga krukor och mortlar i sten blir fina blickfång som skapar helhet. Bolaget fastighetsförmedling I samma lägenhet finns också detta platsbyggda bibliotek, ett riktig bra sätt att utnyttja hallyta på, och ett vackert blickfång från många vinklar. Gediget och rejält. Tillsammans med ett naturfärgat linnedraperi och de mörkbetsade brädgolven blir intrycket exklusivt men varmt! artilleriet Artilleriet, Göteborgs inredningsmecka, har länge arbetat med det rustika. Här ovan syns en bild från köket hemma hos grundarna. Mjukt sandfärgade köksluckor tillsammans med sval marmor, kromade detaljer och massor av trä bidrar till en välkomnande känsla och inbjuder till matlagning där det inte finns rädsla för att göra fel. Här vill man bryta sitt bröd, servera ost direkt på skärbrädan och ha opretentiösa middagar där alla är med och lagar maten - hygge när det är som bäst!

Rufft är tufft

I gathuset på en av Lunds charmigaste gator har ett enkelt vitt kök förhöjts med en köksö och arbetsyta tillverkad av rostfri metall och drivvedsliknande brädor - härligt! Att låta tapeterna i en äldre fastighet falla och att skrapa fram originalputsen, utan att förfina den, är något för den modige! På Hantverkaregatan vid S:t Knut har man gjort just så. Tillsammans med golv som fått mycket patina genom åren och ihop med lackat trä i rödgul ton blir effekten slående - det känns ombonat och varmt trots de minimalistiska möblerna.

Opposites attract

Gemensamt för de olika exemplen ovan är balansen mellan hårt och mjukt, varm och kallt, strävt och slätt... Man kan naturligtvis gå all in med det ruffa, nötta och slitna men för att få känslan av exklusivitet och inte hamna i något som liknar en drivvedsbod ligger nog nyckeln just där. I att blanda in hårda, släta material tillsammans med det rustika, i att blanda lyxiga detaljer med loppis, att blanda det skeva med det raka. Studio Oliver Gustav Om man önskar löpa hela linan ut krävs en riktigt, riktigt bra fingertoppskänsla och en riktigt tjock plånbok. Vill man ha hjälp med en sådan variant kan jag varmt rekommendera Studio Oliver Gustav på Østerbro i Köpenhamn, en designstudion som är experter på wabi sabi och shabby lyx - dyrt, åldrat, gediget med ett inslag av moderna detaljer - smått magiskt! Jag tar med mig definitionen av wabi sabi i tanke och handling. The Japanese art of imperfect beauty. Accepting the natural cycle of growth and decay in which everything has beauty. Såhär tänker jag och såhär vill jag alltid tänka. Både när det gäller inredning och när det gäller alla andra delar av livet. Perfektion är så tråkigt, försök att se skönheten i det lilla, köp gärna begagnat och tänk en extra gång innan du slänger ett trasigt eller slitet objekt, kanske kan det bli en favoritdetalj i ett vackert wabi sabi-stilleben!