En lägenhet - olika sätt att möblera

En lägenhet - olika sätt att möblera

Emelie Tjäder Publicerad den 16 Mar 2020

Möblera mera

Bergsgatan 15B är en vacker sekelskiftesvåning vi på Bolaget fått äran att sälja flera gånger. Två av dessa tänkte jag visa här i journalen! Det är lätt att bli låst i sin möblering hemma men den här lägenheten illustrerar fina exempel på hur man faktiskt kan möblera på olika sätt. Både byta rummens funktion, möblering i själva rummen och lite olika stilar. I bytet mellan de två ägarna har färgerna på väggarna i lägenheten bibehållits men fördelningen av rummen har ändrats, liksom möbler och inredningsdetaljer.

Sällskapsrum

Båda ägarna har valt att ha det stora hörnrummet som sällskapsrum. Det känns naturligt med de många fönstren och det vackra ljusinsläppet. Den runda rislampan ovan skapar ett fint blickfång som inte tar över, men som ändå tydligt tar plats. Lampans relativt låga placering skapar en känsla av fyllighet trots den relativt sparsmakade inredningen. Sällskapsrummet har i inredningen med den runda rislampan fått möjlighet att agera både vardagsrum och matrum. Rummet är stort så det finns gott om plats. Intressant att notera att det faktiskt upplevs luftigare än rummet som inte har matbord, trots att rummet här fått två viktiga funktioner. I den andra inredningen har soffan fått en mindre framträdande roll och döljs bakom kakelugnen. En lite yvigare, och högre hängande lampa skapar fri sikt i rummet. Två av rummen ligger vackert i fil och vyn genom dessa liknar varandra. Soffan syns till höger om kakelugnen men färgerna är olika och soffans placering är förändrad. Här syns också hur stor skillnad grönska kan göra! På den nedre bilden gör en sparsam grönska att arkitektur och kakelugn hamnar i tydligt fokus, medan den övre bildens frodiga grönska ger en fylligare, kanske lite mer bohemisk känsla. Båda är fina, men på olika sätt, eller hur? En hörnsoffa tenderar att ta mycket plats och vara mindre flexibel än en rak. Här har man valt olika placering av soffan som gör att båda fungerar. Det runda bordet intill hörnsoffan gör sig fint och skapar ett mjukare flöde i rummet än vad ett fyrkantigt bord med samma placering hade gjort.

En idé

Det skulle också kunna vara fint att möblera rummet med två soffor mittemot varandra! Ett runt matbord rymmer många till middag, och ett sådant hade kunnat placeras där nuvarande matbord står. Den runda formen hade hjälpt till att skapa ett fint flöde i rummet trots flera stora möbler. Att ha två soffor mittemot varandra är dessutom väldigt härligt!

Den andra vyn

Ett lågt hyllsystem med böcker och skivor skapar en luftig känsla... ... och med två vackra gamla skåp blir intrycket lite mer ombonat och mjukt. Här ser man att det både är fint med inredning som går i linje med husets byggnadsår, eller att bryta av med en mer modern, stramare inredningsstil mot rikt dekorerade stuckaturer och kakelugnar.

Det andra rummet

I rummet intill sällskapsrummet sitter två vackra fönster placerade precis intill varandra. Det här rummet har fått agera både sovrum och matsal/bibliotek. Den duvblå färgen är vacker och harmonisk, och framhäver dekorativa stuckaturer och ljusa golv på ett fint sätt. Återigen spelar grönskan stor roll i uppfattningen av rummet, liksom förvaringsmöbeln till vänster. Den låga möbeln skapar mer rymd och den höga gör intrycket mer omslutande och fylligt.

Det lilla rummet

Det mindre rummet användes av de första ägarna som (vuxen)sovrum... och hos de senare som barnrum! Att ha ett stort sovrum kan vara riktigt härligt men det är inte alla gånger det behöver vara så stort. Att ha lite mindre plats kan kännas mysigt och väldigt trivsamt. Genom att använda ett mindre rum som (vuxen)sovrum kan man i detta fall frigöra ett stort härligt matrum och skapa generösa sociala ytor. Med en liten i familjen går det också utmärkt att göra ett kombinerat mat- och sällskapsrum och frigöra två sovrum. Allt efter behov!

Avslutande tips

1. Låt dig inte låsas vid att använda rum till vad du först tänker de ska vara, våga testa olika! Kanske är det du först tänkte skulle vara sovrum egentligen finast som sällskapsrum? 2. Våga möblera om hemma! Var inte rädd att det inte ska bli bra, det värsta som kan hända är att du får flytta tillbaka igen. I bästa fall blir det jackpot! 3. Reflektera över höjd/djup/bredd/form när du väljer möbler, inte bara på hur de ser ut i färg och material. Vilken känsla vill du ha i rummet, och framförallt vad vill du GÖRA i rummet? Tänk inte bara vad som är snyggt! 4. Möbler hjälper till att rikta blicken i rummet. Vad vill du ska synas? Möbler kan användas både för att dölja och för att framhäva! 5. Titta på vyer genom rum när du möblerar, inte bara i varje rum för sig! Hoppas du vågar testa något nytt!