Gröna kök – en förälskelse

Gröna kök – en förälskelse

Emelie Tjäder Publicerad den 17 Aug 2020

Sommaren står i sin frodigaste skrud. Blommor trängs i rabatterna och träden skänker skugga under heta sommardagar. Grönskan står i centrum! Kanske därför suget efter grönt, även i inredningen, känns extra stort? Vi har iallafall sett många fina gröna kök på senaste... och blev sugna på att samla ihop lite inspirationsbilder till den som kanske funderar på att bygga nytt eller måla om. Här kommer några gröna skönheter!

På Stenbocksgatan 2 såldes nyligen en underbar våning med grönblått kök med fasade luckor och svart-vitrutigt golv. Bänkskiva i ljus marmor och knoppar i krom, tillsammans med bröstpanel skapar ett fint kök i lite lantlig stil.
På Kamrergatan 29 finns ett riktigt fint kök i shakerstil med distanser mellan luckorna. Känslan är platsbyggd och kombinationen med handtag i mässing och bänkskiva i trä och rostfritt ger ett mjukt och avslappnat intryck med gammaldags karaktär. Det mjuka intrycket förstärks av ljusa brädgolv.


En blandning av öppna hyllplan och nätta överskåp ger ett lätt och personligt uttryck. Särskilt fint är att lådorna tillverkats i massivt trä och behållits trärena!

Ett kök som också flirtar med shakerstilen är det här monokroma köket på Regementsgatan 20. Här har både väggar, luckor och knoppar målats i samma dovt gröna kulör.

Välgjort, med massor av skåp och specialbyggda lösningar är det här köket något utöver det vanliga. Bänkskiva och stänkskydd i kalksten förstärker det dova intrycket och bidrar till den exklusiva (men varma) känslan.
På Östra Rönneholmsvägen 3A gjorde de fina färgvalen oss alldeles lyckliga. Köket sticker verkligen ut med en kaxig grön kulör tillsammans med mörk fiskbensparkett samt beslag och konsoler till öppna hyllor i mässing.

Här ses ett fint exempel på att man inte behöver vara rädd för att blanda metaller. Rostfri vask och diskmaskin samt kromad blandare gör sig snyggt ihop med mässingsbeslagen. Ett 15x15-kakel i halvförband och mörk fog förstärker den lite tuffare känslan.
Avslutningsvis ytterligare ett kök i lite mer dämpad grön kulör. Det här köket tillhör en lägenhet på Erik Dahlbergsgatan i Lund. Även här har ägaren valt öppen hyllförvaring.
Kromade beslag med detaljer i svart skinn plockar upp det svarta i bänkskiva och det rutiga linoleumgolvet, och skapar en fin helhet.
Det var allt för nu! Hoppas du fått lite härlig inspiration att våga dig på färg i köket. Det behöver ju inte vara grönt, men ganska fint eller hur?!