Hemma hos Ellen och Hampus på Möllevången

Hemma hos Ellen och Hampus på Möllevången

Emelie Tjäder Publicerad den 21 Feb 2018

Tapetkärlek på Ängelholmsgatan

Det finns de som gillar tapeter och så finns det de som älskar tapeter. På Möllevången, i en av gatorna som leder fram till Möllevångstorget, bor Ellen och Hampus. De är båda 41 år gamla och arbetar som grafisk designer och fotograf respektive som försäkringstjänsteman. I ett rödteglat hus uppfört 1904 ligger deras nuvarande bostad - en lägenhet på 87 kvadratmeter med alldeles särskild karaktär. Här har exklusiva tapeter fått ta plats i varje rum och med stor omsorg och engagemang har de helrenoverat sin bostad till en riktig tapetdröm!  

Myllrande Möllevången

På Möllevångstorget myllrar det av folk mellan frukt-, grönsaks- och blomsterstånden. Försäljare ropar priser, delar ut smakprover och framhäver varför deras kryddörter är de allra bästa. Trågen är välfyllda med meloner, bananer, rotsaker och allt däremellan. De randiga tygtaken fladdrar i vinden och stämningen är glad och intensiv. Det är torghandel på härligaste Möllan-manér! De höga husen runt torget hyser restauranger, barer och butiker på bottenplan och lägenheter på de övre. Om sommaren myllrar det av folk på uteserveringarna och här ligger Malmöpärlor såsom Kaffebaren, Metro, Dubbel Dubbel och Möllans ost. I porten uppför egen trapp nås Ellen och Hampus lägenhet och redan vid första steget över tröskeln gör sig tapetkärleken uppenbar. En dovt grön- och gulmönstrad jugendtapet följer genom hela hallen och två matchande lampor i vitt glas med gröna detaljer hänger ner från taket.
Hallen har smyckats med jugendtapeten Nergården gul från Duro.

 

Ett Brooklyn i miniformat

Lugnet som finns i lägenheten trots att den ligger så nära Möllevångstorget är en av anledningarna till att Hampus och Ellen valde att bosätta sig just här. De älskar närheten till torgets sprudlande atmosfär och köper allt som oftast hem frukt och grönsaker härifrån. Det bästa med Möllevången är det stora utbudet av restauranger, roliga matbutiker,  biografen Panora och konstgallerier, menar paret. »Det är härligt med en levande stadsdel. Vårt favoritresemål är New York. Möllevången är som ett litet Brooklyn eller som Söder i Stockholm.« När de umgås med sina vänner som har barn promenerar de till Folkets Park »Hela parken är i princip en kreativ lekplats. Sen är det givet att ta en lång fika på Far i hatten.« Då Hampus och Ellen berättar om sina favorithak på Möllevången blir det svårt att välja. Restaurang Dubbel Dubbel är riktigt bra liksom Far i hatten och Grand Öl & Mat, menar de. Runt hörnet från deras lägenhet ligger också stans bästa indiska mat, thai, falafel och sushi - det mesta helt enkelt! möllevången
Möllevångens sprudlande torghandel är karaktäristisk för området.
Lägenheten är genomgående och har egen ingång, det var ett stort plus för Ellen och Hampus när de köpte. Det gjorde att de fick lite townhouse-känsla (anar en hint av Brooklyn även här!) och de är också väldigt förtjusta i den ovanliga förmånen att ha ett fönster i badrummet. Det är sällsynt i gamla lägenheter och extra härligt när man hoppar ner i badkaret en frusen eftermiddag! Badrummet är liksom resten av lägenheten helrenoverat. Kakel och inredning kommer från Byggfabriken och den härligt gröna färgen heter Jade Breeze. Klinkern på golvet heter York white/black och består av cremefärgade oktagonala plattor åtskilda av mindre svarta kvadratiska.  

Husets hjärta

Husets hjärta är som bekant köket. På Ängelholmsgatan låg det tidigare mot innergården men har nu flyttats ut mot gatan. Generösa bänkytor i massivt trä och luckor i grått bidrar till en fin balans mellan kallt och varmt. En köksö med gröna pendellampor i industristil ovanför, är perfekt både för matlagning i stora sällskap och härligt kökshäng. Det brukar ju alltid bli att man hamnar i köket! Överskåpen sitter hela vägen upp mot tak och det förstärker känslan av den höga takhöjden. Tillsammans med öppen förvaring skapas ett kök som är mycket charmigt och trivsamt!
Köket kommer från Ikea liksom de flesta detaljer. Hängande skärbräda och korg från Lagerhaus.
I fil med köket ligger det matrummet. Här är väggarna tapetserade med William Morris underbara grönbeige tapet Marigold Artichoke. Till det har Ellen och Hampus satt loppis- och auktionsfyndade möbler och skapat en härlig känsla genom att blanda pinnstolar med soffa runt matbordet. På bordet står en glasvas från Lagerhaus och i ljuskronan hänger Pom poms från konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn. Allt i lägenheten är väl genomtänkt och utvalt med omsorg. Dörrarna till exempel, de har Hampus och Ellen köpt från en återbyggnadsdepå och så har dörrfodren anpassats individuellt efter dem. När dörrarna mellan matrum och kök satts upp var inte målaren sen att fiska upp penseln ur fickan men då fick Hampus och Ellen ropa "Stopp!". Det är ju den lite skavda, patinerade känslan som är så otroligt fin och absolut ingenting som ska målas över. Då går det ju lika bra att köpa nya dörrar!
Den cremefärgade dörren går fint ihop med Morris-tapeten i matrummet.
william morris
Vackra glasinfattade dörrar med patina leder in till det ena sovrummet. Sängen är en auktionsfyndad soffa som byggts om. Kuddar från Hemtex, Ikea och Rusta. Tapet Leicester green/coral från William Morris.
Även till det andra sovrummet har en vacker glasdörr satts in. Ytan med avskavd färg sätter personlig prägel tillsammans med William Morris-tapeten Golden Lily Mineral.
Hampus och Ellen har renoverat våningen på Ängelholmsgatan under flera år. De har både bytt planlösning genom att flytta kök och sovrum, lagt in underbara massiva furugolv, renoverat badrummet och gjort ett härligt kök. Ansträngningarna har resulterat i en lägenhet som är någonting alldeles särskilt. »Lägenheten behövde en helrenovering, det är sällan man får göra om en hel lägenhet istället för bara ett rum så vi gick all in. Vi älskar båda art noveau-perioden och det passade ju rätt bra in tidsmässigt med när huset är byggt. Men vi blandar rätt friskt från olika stilar och epoker med det vi gillar mest.« Parets inredningsdetaljer är nästan uteslutande från loppis och auktion, de menar att hantverket i gamla möbler är svårslaget och att det bidrar till en ödmjukhet inför tidens gång. Att ta inspiration från böcker, museer och filmer är Hampus och Ellens bästa inredningstips. »Tänk inte på vad som anses fint och fult av andra, det är ditt hem!«. Nu när renoveringen är klar har det blivit dags att röra sig vidare från Möllevången. Paret har bestämt sig för att sälja den härliga våningen och flytta till sin andra bostad, ett hus utanför stan. Mycket kärlek har lagts ner i lägenheten och nästa mission är att hitta någon som älskar den unika känslan lika mycket som Hampus och Ellen. Kanske är det du? Ängelholmsgatan 5 ligger ute till försäljning bland våra objekt i detta nu! Kika in för att se planlösning och ännu fler bilder!