Underbara lummiga innergårdar omfamnar denna 30-talsfastighet på Sorgenfri och dess rundade balkonger, funkishus på bästa sätt. Här bor en skön blandning av pensionärer, många unga, studenter och barnfamiljer.
Huset är ritat av arkitekten Carl Rosell och det är unikt med en så pass stor egen gård med gott om utrymme för den som kan vara intresserad av att odla.
Men nu beger vi oss upp i huset (och lite senare ska vi även besöka deras kolonistuga), närmare bestämt till Herman och Lovisas lägenhet - att man blir glad redan i hallen råder det väl inga tvivel om. Vi vill nu presentera dessa personer, att de inspirerar en (så mycket att man nästan blir irriterad på allt fint de skapar), och hur allt startade för dem. Matlagning är ordet!
Att hitta hem
"Den gemensamma faktorn för lägenheten och kolonistugan ifråga om varför vi fastnade för just dem var nog främst planlösning, utifrån en önskan att kunna laga mycket mat och samtidigt umgås med gäster.
Generöst, rogivande och tillåtande
"När det gäller lägenheten letade vi först efter en trea, men insåg att våra behov snarare handlar om rymd än rum. Vi tycker precis som många andra om luftighet, när ett utrymme ger känslan av att vara stort även om det inte är så många kvadratmetrar. Alla rum i lägenheten - utom kanske hall och badrum - är snäppet större än de hade behövt vara, vilket vi tycker känns generöst, rogivande och tillåtande. "
Instängd i en skokartong
"Lägenheter kan ju ge en känsla av att vara instängd i en skokartong, men vi tycker att vår lägenhet ger den absolut motsatta känslan. Det går att se ut genom fönster - med himmeln som utsikt - direkt från hallen och det finns yta som bara är yta och inte behöver möbleras."
"Tack vare att köket dessutom är i ett separat rum insåg vi att vi i den lägenheten skulle kunna stänga in diskmaskinsljud och stök under middagar. Öppna planlösningar är inte riktigt något vi uppskattar, eftersom vi trivs med att kunna separera gäster och härjande i köket. Så mycket handlade nog om matlagning och gäster redan från början, och även möbleringen ger uttryck för det."
"Eftersom soffa, fåtöljer, matbord och kök i lägenheten, och fåtöljer och matbord i kolonistugan, är nära varandra kan många personer ha sittande middagskonversationer utan att vi måste möblera om. "
Om ni var tvungna att välja mellan spegeldörrar eller brädgolv i ett hem?
”Spegeldörrar skulle vi nog välja då, brädgolv i gran och furu är fantastiskt fina, ödmjuka och lugna i sin utformning, men också hopplöst mjuka och därför till viss del svårskötta.”
Köksrenoveringen - en blandning av damm, smuts och svett
"Vi tänkte att det skulle vara en briljant idé att renovera köket sommartid, när vi bor i kolonistugan och slipper leva i kaoset och bara äta hämtmat, men det var tyvärr hemskt haha. Det var så fruktansvärt varmt de där veckorna i juli 2021, och Herman fick göra nästan allt själv för att Lovisa inte hade någon semester. Han fräste in elkablar, slipade och spacklade, och var alldeles täckt med en blandning av damm, smuts och svett bara några timmar in i varje dag."
"Lyckligtvis hade det svalnat lite när det var dags att kakla, och det kunde vi göra tillsammans, men själva byggandet av köket och grundarbetet var ingen härlig upplevelse. Inspirationen och glädjen för projektet var inte på topp under tiden det gjordes. Frustrationen gjorde också att det mättes fel, och medan Herman kände sig ensam tyckte Lovisa att det var jobbigt att inte ha någon kontroll. Nästa gång något liknande ska göras ska vi se till att göra det tillsammans och under mindre tidspress."
Smak och doft - vin
"Vinintresset är nog en utveckling av tidigare smak- och dryckesintressen. Lovisa har arbetat som barista i flera år och då befunnit sig i en miljö där smak och doft så väl som småskalig och medveten produktion har diskuterats frekvent. I den miljön var det också vanligt att öl, och vin, dracks och diskuterades.
"När vi träffades var vi mest inne på öl, och då spontanjäst öl (utan tillsatt jäst) men med tiden har vin tagit större och större plats. Vi äter mycket ute på restaurang och mat- och dryckesscenen i Malmö är och har varit i en väldigt utvecklande fas sedan vi flyttade till Malmö för drygt 10 år sedan. Vi upplever att många är både nyfikna och generösa med sin kunskap, och det har vi tagit med oss och fortsatt odla intresset på egen hand."
Snart får ni nycklarna till ert nya hus i Landskrona... Kommer ni att bygga en vinkyl eller rentav ha ett vinförråd i då?
"I huset i Landskrona kommer vi ha en ordentlig källare, där ett rum kommer att inredas för vinförvaring och -lagring. Det kommer också finnas ordentligt med ytor i källaren för egna konserver och inläggningar. Det ska bli mysigt!"
Vad blev ni mest nöjda med i köksrenoveringen?
"När vi köpte lägenheten uppskattade vi att köket var relativt slitet, då vi var sugna på att få skapa ett kök efter våra behov, utan att behöva slänga ut något välfungerande. Just ett ordentligt kök i en ganska liten lägenhet har vi inte riktigt sett. Det finns många estetiskt fina kök, men de är enligt vår uppfattning sällan utformade efter att vara enkla att laga mat i. Diskbänken som var på plats när vi köpte lägenheten har vi låtit vara kvar, den är extra djup (ca 70 cm istället för 60 cm) vilket underlättar väldigt mycket när vi ska laga mat till större sällskap - lådor och skålar får plats intill väggen samtidigt som det får plats en skärbräda. Det fanns även utrymme för mer kök på andra sidan av rummet, som vetter mot sovrummet, där har vi också gjort bänkskivan extra djup. Vi är mest nöjda med den tilltagna bänkytan och färgerna.
Ofta är kök antingen praktiska eller fina
Vi tycker att köket både är välfungerande och praktiskt, t.ex. är ugnen och spishällen på olika platser för att underlätta arbetsflödet och vi kan ha mycket saker igång samtidigt tack vare bänkytan och den stora underbara gashällen. Köket blev också ett fint rum med härliga färger, naturmaterial och mycket belysning på olika platser.
Vi tycker väl kanske inte att vi varit speciellt modiga, med färgval, men det finns andra som tycker det. Att det är bättre att köra på det som är ”neutralt” och ”passar många”. Men det var någon som sa att om du inreder med beaktande av hur någon i framtiden kommer vilja ha det, lever du inte i ditt eget hem, utan hyr det av en framtida ägare."
Domarstolen! Hur kom den till er?
"Domarstolen, eller skrivbordsstolen, köpte vi från en secondhandbutik (Folks Interiör) i Kalmar. Lovisa såg den på deras hemsida och älskade patinan.
När vi fick den levererad till oss berättade butiksinnehavaren att stolen har stått på Kalmar Tingsrätt en gång i tiden. Vilket kändes oroligt häftigt med tanke på att Lovisa idag arbetar som jurist på en domstol och skrev hela sitt examensarbete i den där stolen."
Teman för de flesta tavlor är mat/dryck och queerhet
"Till 90 procent består konsten i lägenheten av olika prints och posters, det finns några originalverk, men de flesta är det inte. Några har vi köpt med en tanke på vart de ska vara, t.ex. den stora vid matbordet, medan andra har vi bara tyckt om och låtit ligga ihoprullade tills vi kommit på vart vi ska ha dem och med vilken ram. Två gemensamma teman för de flesta tavlor i lägenheten är mat/dryck och queerhet. Lovisa skrev sitt examensarbete om queerteori och är väldigt intresserad av sådant som utmanar identitets- och sexualitetsnormerna. T.ex. finns det någon tavla med David Bowie, och flera föreställer kroppar där det är oklart vad den avbildade kroppen har för kön.
Alla tavlor är i princip köpta på olika platser, några är från museer, medan andra är köpta från en tatueringsstudio, en speceributik, en kokboksförfattare, en inredningsbutik. Ingen har varit särskilt dyr, men alla har vi velat ha just där och då med en ganska abstrakt tanke om ett framtida bruk, och inte så mycket med en tanke om att vi ska fylla upp en vägg.
Vi har nog köpt alla våra ramar från bga, alla är i omålat trä men av olika träslag, och med riktigt glas. Den sista måltiden är ett online-print av Peytil som Lovisa spanade på i flera år utan att bestämma sig för vilken storlek det skulle köpas i. Till slut bestämde vi oss för den absolut största storleken, för vi tycker att det vore coolt att ha en så stor tavla, som ändå inte är så störande för ögat, vid en matplats. Det är också förstås en rolig kommentar till verket som inspirationen kommer från. Ingen av oss är troende kristna, men vem har inte sett Da Vinci-koden och dras till det mystiska som lyfts fram om tavlan."
Sovrummet - nostalgiskt i sig
"Överkastet är ett upp-och-nervänt gammalt H&M home-överkast till en 120-säng som Lovisa hade i sitt bubbelgumsrosa ingen-ska-säga-att-jag-inte-kan-ha-ett-bebisrosa-sovrum-sovrum i sin första lägenhet. Den riktiga ovansidan är rosa och glansig. Det passar fint med ett överkast till en större säng än vad som är tänkt tycker vi, så att inte hela sängen ser inbäddad ut.
Tapeten i sovrummet är från Sandberg och heter Pine. Lovisas föräldrar har alltid haft tapeter från Sandberg, så det kändes nostalgiskt i sig, och vi tycker att det slingriga skogiga är väldigt rogivande. Först tänkte vi ha den tapeten i matrummet, men Lovisas mamma avrådde oss från det eftersom det är så många dörrhål där och tapeten dessutom har förskjuten mönsterpassning."
Får man ha isbitar i vitt vin för er?
"Haha, folk får givetvis göra som de vill angående is i vin och ingen av oss gillar pekpinnar, men vi tycker nog också att det finns en poäng med att respektera hantverket bakom vinet genom att inte spä ut det."
Berätta lite mer om ert nya hus i Landskrona - vi kan bara förställa oss hur otroligt fin den resan kommer bli...
"Vi har köpt ett gathus på Landskronas Egna hem-område (det mest kända egna hems-området i Sverige är Gamla Enskede i Stockholm), ett pustat tvåvåningshus på 120 kvm med vind och källare uppfört 1930.
Arkitekten är Frans Ekelund, mest känd kanske för att ha ritat hotell Savoy i Malmö. Han var stadsarkitekt i Landskrona i många år, och sa att staden måste se till att uppföra hus som arbetarna kan bo i. De skulle vara lättmöblerade, därför är t.ex. inte elementen nedanför fönstren, och lättunderhållna, därför är fasaden omålad. Samtidigt är varje hus unikt, med varierande takkupor, fönstersättning och ytterdörrar (varje ytterdörr är ritad av Ekelund)."
Följ med vidare till: Hemma hos Herman & Lovisa - Del 2 kolonilotten
Så roligt att få höra om er, och ert hem. Eftersom ni är så fulla av inspiration kliver vi vidare till er kolonistuga i ett eget journalinlägg, så läsarna får smälta allt fint i turordning - häng med till Lovisa och Hermans kolonilycka här!
Fina våningen Nobelvägen 62/ Eslövsgatan 9 såldes augusti 2022, här kan du se hela presentationen med planritning av våningen. Fotograf: Carolina Romare.