Hemma hos Herman & Lovisa - Del 2 kolonilotten

Hemma hos Herman & Lovisa - Del 2 kolonilotten

Lykke Sjödin Publicerad den 12 Sep 2022

Gryningens ljus gör daggen till kristall denna tidiga timma i Sommarstadens kolonilottsområde, snart ska stillheten möta dagens projekt som sätter igång i denna tillåtande oas. Helt inbäddad i grönska längs Pilgången väntar Lovisa och Hermans helt underbara kolonilottshus med stor träveranda och älskad trädgård. Att få upptäcka detta hus som ligger helt insynsskyddad är kärlek vid första stegen in - grönskande, prunkande och personligt. Låt oss stiga på!

Att leva så som vi lever i vårt hem

"När det gäller kolonistugan fastnade vi också för planlösning (precis som med lägenheten, både när det gäller huset och trädgården. Huset är inte särskilt stort, men det finns ett ordentligt kök där flera kan laga mat samtidigt, och ett intilliggande matrum vilket för oss känns väldigt lyxigt, och är en förutsättning för att vi ska kunna leva så som vi lever i vårt hem."

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea.
Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea.

"Från början hade vi inte ens tänkt titta på kolonistugan"

"Från början hade vi inte ens tänkt titta på kolonistugan, den såg ut som en bastu inuti och utsidan var riktigt tråkig. Vi hade bokat in oss på en stugsafari som en mäklare anordnat där han visade flera objekt på området som var till salu."

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea.

"Utformningen fick alltså styra. Vi bestämde oss ganska snabbt, och hade bara tittat på två stugor innan. Då bodde vi i en annan lägenhet, som var mindre och utan balkong. Det hade nog en stor påverkan på att det gick så snabbt."

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea. Kök. Koloni
"Kaklet i köket i kolonistugan är från Svenska kakel. Modellen brukar kallas Metro. Vi älskar det."

"Vi började titta på stugor efter att ha kommit i kontakt med ett gäng stadsodlare. Vi förstod att de på en relativt liten yta kunde odla en stor mängd grönsaker, och därför letade vi efter en stugtomt där det skulle finnas utrymme för både odling och en uteplats med kök. Det är nästa steg i matintresset tänkte vi - att kunna odla en del av maten som vi lagar och bjuder på själva.

Att stugan ligger på cykelavstånd från stan har också gjort att det har varit enkelt att bjuda över vänner och familj för att kunna umgås, utan att de måste kunna övernatta hos oss. Just gästrum är inte något som vi har prioriterat över umgängesytor."

Samma konsistens som en rulle blött hushållspapper

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea. Vardagsrum. Koloni. Hemma hos Herman & Lovisa – Del 2 kolonilotten

"Det första vi högg tag i med kolonistugan när vi fick nycklarna var att tvätta och måla all panel, eftersom den luktade rök. Vi målade hela hösten och i november märkte vi att det regnade in. Då fick vi klättra upp på taket och lägga ut en presenning och ett gäng cementblock. Det haglade den dagen.

Därefter märkte vi att badrumsgolvet hade samma konsistens som en rulle blött hushållspapper, så då fick vi renovera det också. "

Vad önskar ni ha vetat innan ni köpte en kolonistuga?

"Vi skulle nog ha gjort mer noggranna undersökningar av t.ex. badrummet och taket. Kanske hade vi köpt stugan även om vi hade vetat hur mycket jobb det skulle vara, men vi hade åtminstone varit mer förberedda och inte blivit så överrumplade."

Gurkväxter som kringlar sig...

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea. Vardagsrum. Koloni
Kroppen din trenger potet - hittar du tavlan bland allt det vackra?

Hur tillagar man poteter på bästa sätt enligt er?

"Saltdegsbaka potatis - det är så kul att tillaga på det viset! Det är kanske inte en så tillgänglig tillagningsform för den som inte har en vedugn, men det blir en kul konsistens med en potatis som är jämnmjuk hela vägen igenom! Annars är nog det godaste att koka potatis för att sedan fritera eller ugnsrosta den. Det är enklast att få en bra sälta genom kokning för att sedan få till konsistensen på ytan genom en torrare tillagningsmetod."

Kolonistugan i Pilgången. Mäklare: Amanda Patrolea. Vardagsrum. Koloni. Hemma hos Herman & Lovisa – Del 2 kolonilotten

Vilka är era bästa inomhusväxter?

"Vi har främst icke ätbara växter inomhus, gärna stora gröna växer, för de ätbara växterna får mer sol och är lättare att vattna ute. Karlbergare är en inomhusfavorit, den känns så livfull och när den ser ut att vara på väg att dö i februari är det bara att ställa undan den och ta lite sticklingar för att vara på den säkra sidan om den faktiskt skulle dö och inte återhämta sig i april."

Fin sänggavel i sovrummet

Kolonistugan i Pilgången. Sovrum. Koloni

Såhär snyggt kan man göra en sänggavel av plywood furu. Hyllplanen är iskruvade bakifrån, för att de skulle hålla ordentligt och man skulle slippa konsoler. Från det fina sovrummet kan man kliva direkt ut till verandan och trädgården som väntar. 

Bästa stunder och minnen från vackra kolonilottshuset?

"Ett fantastiskt minne är när vi hade Hermans 30-årsfest i stugan. Det var 30 personer här varav två stod och lagade pizzor i vedugnen, och precis när vi hade ätit klart började det ösregna och det läckte in i partytältet.

Det är det nästan ingen som minns."

Kolonistugan i Pilgången. Vedeldad ugn. Koloni

Vedeldade ugnen

"Den vedeldade ugnen står löst, den är tung med stenar i men hyfsat lätt att bära undan om vi tar ur stenarna och tar av skorstenen. Den är köpt på Forno Stenugnar och vi älskar den. Vi använder den både som en varmrök (vi tänder eld på ved för att sedan stänga spjällen, så blir det kraftig rökutveckling där inne), och som en ugn. Vi har tillagat mjuka bakverk, hela grönsaker, hel kyckling, pizza såklart, svamp, bröd och massa annat i den.

Det dåliga med den är att den inte är så isolerad, när värmen har börjat gå ner så går den ner ganska snabbt. Vi ville dock inte göra en ordentlig inmurad och isolerad variant eftersom vi ville kunna ta med oss ugnen när vi flyttade härifrån."

Matlagning. Kolonistugan

Om vi ska äta en middag, snälla säg vad ni helst toppar tallriken med?

"I sommar har vi ett par gånger köpt lamm från våra vänner på Anna Kagas, och när vi fick frågan om att dela med oss av ett recept var det självklart att det skulle innehålla just lamm. Till det äter vi en paprika- och tomatbaserad röra, och antingen linser eller bönor. I sommar har det blivit främst gråärt, eftersom vi har odlat det, men även smakrika linser som t.ex. puy eller beluga funkar fint.

Lammet (lammbog) tillagar vi som så att vi fyller det med färsk timjan och vitlök, eller helst ramslökskapris när vi har haft det, sedan binder vi ihop köttbiten och grillar den.

Därefter får den sjuda i en gryta i buljong i ca två-tre timmar, tills det smakar gott. Det kan ligga i kylen en dag eller två innan det äts. Det är klokt att hälla på lite av vätskan som lammet har kokat i när det ska värmas.

Linserna/ärterna/bönorna har vi blandat med lite olivolja och örter (persilja, mynta, koriander). Tomat- och paprikaröran har vi gjort på ajvar relish, och tomater och paprikor som vi har skivat i tjocka skivor och sedan grillat, gärna i ett grillhalster. Ajvar är lite hett så det här ska gärna drickas med ett vin som inte har så mycket tanniner, kanske ett fylligt och lite blommigt vitt vin eller ett bärigt och mjukt ljusrött rött.”

Växthus. Kolonistugan. Kolonilott. Hemma hos Herman & Lovisa – Del 2 kolonilotten

Lovisa och Herman, stort lycka till med vad ni tar er an vidare... Var bär det av?

"Ett gathus på Landskronas Egna hem-område från byggår 1930 som vi köpt. Inspiration till området har tagits framför allt från engelska trädgårdsstäder, därför känns huset på ett sätt som en blandning mellan lägenheten och kolonistugan fast i villaformat. Det är lagom stort, praktiskt, med en mycket bra planlösning och en mysig liten trädgård. Det är enkelt, samtidigt som många originalattribut finns kvar, som alla dörrar, fönster och golv.

Vi älskar verkligen huset och det ska bli otroligt roligt att få inreda det. Särskilt roligt ska det bli att vi inte kommer ha bråttom. Det här huset ska vi bo i länge och därför kommer det vara prioriterat för oss att låta saker och ting ta tid och skapa miljöer som vi kommer trivas i på sikt. Vi vill försöka tänka hållbart kring renovering och samtidigt uttrycka oss själva och inte hyra av en framtida ägare, och det ska bli intressant att se hur det kommer till uttryck i huset."

Det låter helt fantastiskt, som ni!

Kolonilotten är nu såld, här kan du ta del av bostadspresentationen. Fotograf: Carolina Romare.

Klicka här för att komma till Lovisa & Herman - Del 1 Lägenheten.