Hemma hos Petter och Bianca på Friisgatan

Hemma hos Petter och Bianca på Friisgatan

Emelie Tjäder Publicerad den 24 Jan 2018

Friisgatan - kultur och stadspuls

Friisgatan har kallats Malmös nya kulturgata och här ligger restauranger och mysiga små hak tätt ihop. Här finns bland annat trendiga Raw Food House och frodiga blomsterbutiken Bara Blommor som säljer ekologiskt och närproducerat. Friisgatan ligger precis intill Triangelstationen med tillhörande köpcentra och erbjuder boende en närhet till allt som staden har att erbjuda. Hörnhuset mot Södra förstadsgatan pryds av ett vackert torn och fasaderna på Friisgatan skiftar i färger från rosa till vitt och persika. Här ligger också Petter och Biancas tvåa. En lägenhet som känns mycket större än sina 55 kvadratmeter och som bjuder på många härliga vinklar och vrår. friisgatan bara blommor, friisgatan För att komma till lägenheten går man in genom porten till en lummig innergård. Här står vintergröna träd och ett varmt ljus letar sig ut genom glasdörren från en av Malmös många yogastudios. Gården ramas in av rödteglade fasader från början av 1900-talet och när porten går igen bakom oss tystnar stadens brus och ett skönt lugn omsluter.

Mitt i och emellan allt

Petter och Bianca hade länge letat lägenheter i området när de hittade tvåan, som de själv menar har en perfekt planlösning - stort kök där det finns plats för många gäster och ett sovrum som nästan är helt separerat från resten av lägenheten. Dessutom är Friisgatan Malmös mysigaste gata, menar paret. Här är det alltid liv och rörelse »Det känns som att Friisgatan är mitt i och mitt emellan allt.« Italienska stället Ciao har enligt paret Malmös bästa pizzor och dessutom stadens härligaste personal. »Det har blivit som ett andra vardagsrum för oss.« Lägenheten har en härlig känsla som gör sig gällande redan vid första steget innanför tröskeln. Här möter fötterna ett slipat, ljust brädgolv som härstammar från husets byggår – 1913.

It´s all in the details

I vardagsrummet har paret lyckats skapa en varm och personlig känsla som gör att man vill stanna länge, krypa upp i soffan med en bok och njuta av de vintergröna träden utanför fönstren. Soffan har hängt med länge, sedan 70-talet faktiskt och har snart förbrukat alla sina liv, menar Petter. Fåtöljen i läder och trä är ett loppisfynd och det minimalistiska betongbordet är egendesignat och måttbeställt från MA betongdesign. Kuddarna är från Bolagets butik och filten från H&M home. Tavlorna på väggen är en härlig blandning av måleri, inramade brev och minnen. Några favoriter från familjehemmet delar utrymme med en akryl av Henrik Krogsholm och ett print av Dardel. vardagsrum
Varm och harmonisk känsla i vardagsrummet på Friisgatan. Kromad vas/kanna från Höganäsgruppen, ljusstaken på bordet är köpt i en butik i Holland och vattenkanna från Lagerhaus.
Bokhyllan är välfylld med både böcker, skivor, grönska och personliga detaljer och ramar fint in passagen mot köket.

Slingrande grönska & hemmasnickeri

Köket ligger i vinkel med ett väl tilltaget fönster mot innergården. Runt fönstret växer en gullranka som bidrar till en känsla av att grönskan från gården klättrar in genom fönstret. Det runda bordet är från Rowico och heter Yumi. »Runda bord vinner alltid i trivselfaktor. Alla kan vara delaktiga i alla samtal.«
Den gröna lampan kommer från Bolia och pallen i trä är från Ikea. På bordet står ett fat, som egentligen är locket till en lergryta från Bjärefågel. Postern på väggen är från en musikfestival i Tyskland.
I sovrummet får en pall bli sängbord och ett vackert gammalt skåp tillsammans med en hemmasnickrad kroklist får agera förvaring. Listen är målad med kritfärg och gör ett snyggt blickfång av kläder som ännu inte platsar i tvättkorgen. Postern med taxen är från Lisa Bengtssons serie Tillsammans och denna variant heter Betty. Sänglampan i betong är från Granit. Så lämnar vi den sköna känslan på Friisgatan och tar med oss massor av inspiration och sug efter hemmasnickrande och vårens loppissäsong därifrån. Stort tack till Petter och Bianca för att vi fick besöka deras varma, välkomnande hem! Nu går flyttlasset mot Stockholm, men med tanke på att Malmö är »Sveriges trevligaste stad« anar vi att det kommer finnas ett litet uns av saknad.