Frodig och grönskande höstbalkong
Höstbalkong - så härligt att fortsätta med grönt och vackert fast septembers slut närmar sig. Balkongerna brukar nu falla i dvala, kvar står kanske några stumpiga och spretiga växter kvar från sommarens dagar.Men hej - det är inte slut ännu!
Härliga höstdagar kan njutas på en fin och välgjord balkong utan att det varken kostar en förmögenhet eller tar för mycket tid. Och man behöver faktiskt inte välja bara ljung. Det finns så mycket annat fint att sätta.
Först av allt. Städa ur och ta bort allt gammalt. Fyll på dina krukor eller balkonglådor med lite extra jord. Och glöm för allt i världen inte belysning! Det är ju den som gör att du kan se det fina du gjort när mörkret faller.
Vilken stil gillar du?
Det finns så mycket olika stilar, och alla tycker olika. För mig är en höstbalkong enkel, naturlig och lugn. Jag föredrar att fokusera på blad och det gröna. Kanske man kan sätta i något blommande om man är en person som älskar färg. Då lovar jag att det fungerar med samtliga av de växter jag väljer till mina egna höstplanteringar.
Man behöver inte heller tvunget sätta växter tillsammans i samma kruka. Det kan vara minst lika snyggt med ett par olika krukor som bara får en sorts växt per kruka, men tillsammans blir de fantastiska!
Alunrot
Alunrot finns i en massa olika färger, en del mörkt purpurfärgade, en del lite piggare åt gult och så allting däremellan. Ljusgröna, bronsfärgade, orangea, chokladpruna, silvriga. Välj den du gillar och utgå från färgvalet när du bygger vidare. Antingen i samma kruka eller var för sig. Alunrot är anspråkslös och fixar både sol och halvskugga. Alunroten är perenn och kan stanna i krukan hela året om du inte vill göra om till våren. Den är fin på en höstbalkong!
Fjäderborstgräs
Jag älskar fjäderborstgräs - den dansar i vinden, har skimrande vippor som blir ljusa eller drar mot kopparskimrande. Så fina att skapa lite lekfullhet med! En stor kruka med bara gräs i är något av det finaste jag vet. Den står där över hela vintern, kalla dagar med rimfrost på vipporna. Det går jättebra att använda sig av större gräs också, om man har som jag, en mer sparsmakad stil.
Murgröna
Utan murgröna klarar jag mig inte just för att den är otroligt fin hela året och om höst och vinter garanterar den en grön och fin bas. Den kan man sätta tillsammans med precis allting, en superfin grund i en plantering som bara tillför lugn. Även den är vacker som tusan när frosten kommer.
Taklök
Enkelt. Den är dessutom vintergrön och håller stilen året om. Även om den kanske behöver lite sällskap i en kruka bredvid, för ensam en höst känns den just ensam.
Japansk lönn
Elegant. Stilren. Otroligt vacker. Den tappar senare sina blad, men innan dess har de förmodligen bjudit på en prakt som är värt det. Och även utan blad är det här trädet en vacker silhuett, men behöver skydd över vintern. Men hela hösten är den fantastisk!
Plättar i luften
Den här är tacksam att jobba med. Allt eftersom den blir större klättrar den gärna över klot av armeringsjärn. Och mycket mer än så behöver inte jag. Den går att övervintra, men ingen garanti.
Skogsaster
Vill man ha lite mer blommande så är skogsaster väldigt fin. Den har ett lite vildare uttryck, växer vilt längs vägrenar i Östra Nordamerika. Så ni förstår varför den heter skogsaster. Små vita moln av små, små blommor mot mörkgröna blad på svarta zickzackande stammar! Blommar till oktober. Och är fin på ett annat sätt lite senare.
Gillar du nu att fixa så är det perfekt att trycka ner lite vårlökar också. Då har du i ett svep fixat både hösten och vårens prakt! Kör igång!
Med iver kan jag fortsätta ett tag till, då min stora passion är just växtlighet och gröna rum. Men jag får begränsa mig. Så njut av bilderna, satsa på det du gillar och jag lovar att din balkong kommer till användning långt fram mot vintern!
Bilder från Bolaget, Blomsterlandet, Zetas, Gunneboträdgård