Här på kontoret delar vi gärna recept med varandra, det kan va en barndomsfavorit som mormors hallongrottor eller nått nytt recept någon sett på Instagram. Mat och bakintresset verkar bli större och större, på våra lunchpauser blir det ofta livliga diskussioner kring det runda bordet om någon rätt man lagat eller tänker laga till helgen... Vi tänkte att vi kan dela med oss av ett par tips om hur man kan utnyttja höstens skafferi nu i oktober.

Päronträden verkar digna i de flesta trädgårdarna i år och vi har testat att göra en riktigt god päronmarmelad med kardemumma och vanilj. Receptet hittade vi på baraenkakatill.se


För att koka ihop denna marmelad behövs ett kilo päron, citron, ljus sirap, en vaniljstång, syltsocker och kardemumma. Jättegott på mackan!

Hemgjort Mandelsmör eller Pekannötssmör är väldigt enkelt att göra och gott både till yoghurt och som pålägg! Här har vi inspirerats av Örum Bageri här i Malmö, deras goda frukost/lunch yoghurt går både att äta på plats eller ta med.
Vi mixade mandel med lite olja och en nypa flingsalt till ett slätt smör. Varva yoghurt, fruktkompott ( vi tog plommonkompott) och mandelsmör i skålen.

Dags att ta in tomaterna innan frosten tar dem? Inlagda gröna tomater med stjärnanis, kanel och kryddnejlika passar bra till mycket t ex en stek nu i höst och vinter.

Att klippa ner sommarens kryddor och hänga upp på tork har blivit en härlig tradition i köket hemma, doften är fantastisk och det är extra mysigt i köket med allt det gröna. Låt hänga några veckor och sedan kan man bara repa av bladen från stråna för att förvara dem i glasburkar. I år blev det knippen av oregano, timjan, mynta och rosmarin som hänger på tork och doftar ljuvligt!
