Hur har året 2019 börjat på bostadsmarknaden?

Hur har året 2019 börjat på bostadsmarknaden?

charlotta jörgensen Publicerad den 27 Feb 2019

Här är Victor!

Det är säkert många av er som träffat Victor Jörgensen ute på visningar eller vid bostadsförsäljningar, både i Malmö och Lund. Efter nästa åtta år hos oss får han nu ta ett större ansvar hos oss, som både delägare och kontorschef. Idag är det Victor som uttalar sig om bostadsmarknaden!

Bostadsmarknaden Malmö början 2019

Victor ger en försiktigt positiv syn på bostadsmarknaden i Malmö början 2019, och säger att marknaden börjar röra på sig lite mer. De senaste veckorna ser man ett något bättre utbud på framförallt de bättre adresserna, de adresserna som vi jobbar på. Från att många säljare legat och avvaktat för en försäljning för att de inte hittat något att flytta till, märker man nu en något större rörlighet. Det kommer ut en del riktigt fina boenden på marknaden nu, och det ger i förlängningen ett ökat utbud. Som säljare avvaktar man gärna att sälja när man vet att det är svårt att hitta ett nytt boende. Victor menar också att de kunder han nu möter har en positivare bild av bostadsmarknaden än för bara ett par veckor sedan.

Prisstatistik och omsättningshastighet

Enligt Mäklarstatistik   sjönk priserna på både bostadsrätter och villor i hela landet med 1 % förra månaden. Undantaget är i Malmö där priserna på bostadsrätter i de centrala delarna är oförändrade och ökade med 1 % i Stor-Malmö. Analyschef på Svensk mäklarstatistik, Per-Arne Sandgren säger att storstadsområdena uppvisar en blandad bild. Stor-Malmö på plus, Stor-Göteborg oförändrat och Stor-Stockholm på minus. Omsättningtakten i januari 2019 ligger lägre än under samma period 2018,  6 % färre försäljningar under 2019.