Inspiration: lökar i kruka och vas

Emelie Tjäder Publicerad den 29 Apr 2021

Våren är här och med den de efterlängtade små lökarna som poppar upp i rabatter, blomsterbutiker och hos städernas torghandlare. Plantera i kruka eller sätt i vas och skapa på så sätt en fantastisk vårkänsla inomhus!

Narcisser i blandade färger

Narcisser lockar med färgskala från gul, orange och rosa till vitt. Underbart fina! På bilden nedan ses den vita Narcissus Thailia. Thalia är en så kallad orkidénarciss med anor från tidigt 1900-tal.

För att skapa en riktigt vacker bukett av narcisser är det superfint att mixa flera olika färger och former.

vas

Du kan göra din buketten ännu fylligare med mimosa och gröna blad – en fantastisk kombination!

vas

För att skapa ett mjukt och ljust intryck passar de rosatonade och vita narcisserna utmärkt tillsammans.

vas

Pärlhyacinter i kruka och vas

Pärlhyacinter ger härlig vårkänsla i både kruka och vas. Lökarna finns både i vitt och blått. Väldigt vackert i mörk, grov kruka med mossa såhär som hos Almbacken.

kruka

Om du inte vill plantera i kruka så använd en glasvas anpassad efter lökar! Lökarna klarar sig utan jord så länge rötterna får vatten.

vas

Ännu en fin kombination är terracottakrukor med patina som ger fin kontrast mot de färska gröna bladen.

kruka

Lite kvistar av björk kan bli fin dekor!

kruka

Lökar på fat

Vid en fotografering nyligen tipsade jag säljarna om att plantera lökar på ett fat på köksbordet. De utförde uppdraget med bravur – visst ser det härligt vårigt ut?! Den här lägenheten finns ännu inte på marknaden, men är du nyfiken på vad som finns till salu kika här.

Tulpaner i aprikos och svart

Tulpaner går att köpa både på snitt och lök. Med sina underbart krispiga, gnissliga stjälkar ger de onekligen vårkänslor.

Black Jack är en fantastisk nästan svart tulpan, vacker som den är eller kanske tillsammans med någon av tulpanerna nedan.

Sanne här ovan till exempel! Planteras den i rabatt skiftar den från rosa till aprikos under blomningstiden.

Eller La Belle epoque som är en annan aprikosrosa tulpan. Den charmar de flesta med sina fylliga, smått magiska blommor!

Tips!

Som tidigare nämnts är att sätta lökar i kruka eller vas ett perfekt sätt att starta våren på. När de blommat över sätt gärna ut dem i din egen, eller en bekants trädgård så får de skänka glädje även nästa år!

Samtliga bilder är länkade.