Julklappstips från butiken

Lykke Sjödin Publicerad den 10 Dec 2021

Granförsäljning på vart och vartannat torg är i full gång, glögg håller värmen och man blir glad av att se adventsstjärnor som lyser upp nästan varje fönster i vår stad. Snart stundar alltså julafton och här kommer julklappstips från butiken! Kanske har du inte hunnit hitta någonting än - lugn det hinns med. Vi är öppna måndag - fredag kl.11-18. Här är fint från butiken vi vill tipsa lite extra om.

Spindelljus

Vitt sexkantigt ljus i 100% ren stearin som väver ett nät när det brinner.

Spindelljus, nätljus, gallerljus, spetsljus. Kärt barn har många namn. Hur vackert är det inte med spindelljus? Dessa ljus blir vackrare ju längre de  brinner ner, då ett vackert spetsmönster framträder efter några timmar. Vi har dessa ljus i fyra olika storlekar, pris mellan 29 - 89 kronor. Brinntiden för det största ljuset som är 25 cm högt är 45 timmar. Det bildar så vackra stearinväggar när det väl brunnit ned några centimeter, så tänd det igen försiktigt för att ljuset ska bli som en egen liten sagovärld! Hur kan det bli så?

  • Formen på ljuset – hörnen blir kvar som stolpar, där det av värmen mjuknade stearinet blir hängandes som i trådar.
  • Vekens egenskaper – lågan orkar inte riktigt smälta stearinet hela vägen ut.
  • Materialet – alltså typen av stearin.

Bäst effekt får du om ljuset står helt fritt från drag, och om temperaturen runt ljuset inte är så hög. Alltså, ställ inte flera ljus för nära varandra, och ställ dem inte i en för trång ljuslykta. Och kanske viktigast av allt – håll klåfingriga stearinpillarhänder på avstånd.

Ljusen är i 100% stearin.

S: Höjd 10 cm. Brinntid 16 h

M: Höjd 15 cm. Brinntid 24 h

L: Höjd 20 cm . Brinntid 32 h

XL: Höjd 25 cm. Brinntid 40 h

Handtovad ull - små söta domherrar

Julgranspynt i handtovad ull från Afroart. Denna fågel (vi kallar den alltså för en söt liten domherre) ger din gran ett charmigt och härligt utseende. Gjord för hand i Nepal som har en flerårig tradition inom hantverket. Afroart har sedan 1967 arbetat med att presentera hantverk från länder i Asien, Afrika och Latinamerika för att stötta lokala företag och områden där hantverken alltså är den främsta inkomstkällan. Alla produkter från Afroart är handgjorda och Fairtrade-tillverkade. Även vackra vita kottar har vi!

Handtovad julgran och isbjörn

Julgranspynt. Kan du motstå denna lilla fågel?

Kottarna har vi alltså stora och små av. Priset är 129 kr för en ask med sex stycken små.

Julgranspynt - isbjörn och gran!

Böcker

Nopi av Yotam Ottolenghi & Ramael Scully.

Vi har så mycket fina böcker i butiken! Det finns väl nästan inget finare att få än en härlig bok? Ovan är Nopi - ett måste för alla foodies som alltså vill ha mer smak och ny inspiration i varje middag. Läs mer om kokboken här.

Root Nurture Grow av Caro Langton & Rose Ray.

För den med växtintresse har vi många böcker att tipsa om! Bland dessa Root Nurture Grow där du snabbt kommer att upptäcka hur du utökar varje krukväxt, som ett resultat av att ta sticklingar med mera.

Förutom otaliga metoder innehåller boken praktiska DIY-projekt för att vårda din växtfamilj. Livet med en krukväxt är onekligen bättre därför att det ger så mycket! Och ännu bättre är förmågan att odla och replikera nya, friska krukväxter utan att behöva besöka en trädgårdshandel igen. Och här är hemligheten: det är verkligen, riktigt enkelt. Växter är nämligen utformade för att föröka sig. De sprider sina rötter, skickar ut nya skott och sprider sig på alla möjliga spännande och oväntade sätt utan hjälp. Även för nybörjare kan ett enda blad hålla tillräckligt med liv för att framgångsrikt odlas till en helt ny växt.

Det här är fint från butiken vi vill tipsa lite extra om. Det här är alltså bara ett litet axplock på julklappstips från oss. Varmt välkommen in så hjälper vi dig vidare!

Butiken är öppen måndag - fredag kl.11-18, (men stängt på jul- och nyårs-afton).

Fotografierna från butiken är tagna av vår duktiga fotograf Anna-Maria Sjöstrand.