Skapa ett ombonat hem med kuddar

Publicerad den 16 Feb 2024

Komplettera inredningen med textilier som kuddar och plädar. Att addera eller byta kuddar är ett enkelt sätt att förändra och förbättra. De är lätta att byta ut om man skulle tröttna på färg eller mönster men det är också härligt att förändra lite i hemmet per säsong, som när man tar in den första vårbuketten i skrikande gult för att man längtar efter våren.

Jobba med proportioner som form, storlek och komposition med färg och mönster.  

Vilka kuddar ska man då ha?

Hur vill du att ditt rum ska upplevas? Vilken känsla vill du omfamnas av när du slår dig ner i din favoritstol eller soffa? Vill du skapa harmoni i rummet, ett komplement till inredningen eller kanske ett piggt och djärvare inslag med färg och mönster? Här följer lite ljuvlig inspiration:

Texturer

Att få in olika texturer är vackert att sträva efter, det blir ett fint spel och skapar harmoni i inredningen. Här kan man jobba med ett grövre, tvättat linne, sammet, fårskinn eller slätare material som bomull. En traditionell råsiden kan också ge en personlig touch.

Texturer hjälper också till att skapa känslan vi är ute efter, vill man kanske få till en tung stilfull känsla eller en lätt sinnlighet?

Mönster och färg

Välj gärna olika mönster, undvik flera kuddar i samma mönster. För ett mer levande intryck utgå från den mönstrade kudden och matcha med enfärgade textilier. Även rutor och ränder passar bra till.

Starka färger tillsammans med mönster i svart och vitt är kaxigt. Svart/vita mönster kan även hjälpa till att lyfta mer sobra färger. Blanda gärna olika mönster om rummet klarar av det. Skapa ett läckert blickfång som sticker ut!

Mått och antal

Välj inte för små kuddar, gärna lite större i olika storlekar och former. I en tre-sits soffa är det vackert att ha någon 60 x 60, ett par, tre  50 x 50 och någon 60 x 40. Vilka man än väljer så att det vackert att gruppera dem, gärna i udda antal.

Formen och känslan

Formen är också viktig. Om man inte är allergisk så är dunkuddar ett måste för formen och känslan. Vi har ju kuddar av praktiska skäl, skönt att krypa upp mot en kudde i soffan med en skön filt. Samma gäller för plädar, välj pläd som kommer att användas, kan vara en tunn alpackapläd alternativt en filt i mjukare bomull eller linne. Många är förtjusta i de kraftigare plädarna i ull eller mohair.

Detaljer

Vackra detaljer som en volang eller fransar har man sett ett tag nu på kuddar och det gör det lilla extra. Broderade detaljer är inne på både kuddar, servetter och dukar. Tänk vad härligt att kunna addera mormors broderade linnekudde som en accent i kuddhörnan.

Måttbeställt

Det finns många fina kuddar att köpa enligt färdiga mått men du kanske letar efter något annat för att få fram din personliga stil, då finns det många vackra tyger på löpmeter från olika leverantörer. Kanske en läcker zebrakudde från Brunschwig and fils eller en rosblommande skönhet från Designers Guild eller GP & J Baker, ett handtryckt mönster från Jobs handtryck eller en färgbomb från Marimekko? Även enfärgade kuddar kan vara svåra att hitta om man letar efter en viss färg eller en viss struktur. En favorit är de enfärgade tygerna från Astrid textiles. Ett stort sortiment från dessa leverantörer och fler därtill hittar du hos Fönstret i Lund, du hittar dem på Instagram och Facebook, @fonstretilund