Sovrum - värt att satsa på.

Sovrum - värt att satsa på.

charlotta jörgensen Publicerad den 17 Nov 2021

Satsa på ditt sovrum - så värt lite omsorg

Sovrum - kanske är det rummet som är det vi lägger minst krut i. Det är rummet som man inte behöver visa upp eller ha besök i. Med andra ord, man stänger dörren och låter det vara privat.

Så fel och tokigt, tycker jag. Ett fint och mysigt sovrum gör gott för hela kroppen, och själen. Du kan tänka följande scenario;

1 Öppna dörren till en obäddad säng, en hög med smutsiga kläder, lite instängt och prylar överallt.

2 Nybäddat, öppet med fin belysning, en bukett på nattygsbordet, vackra textilier i form av både gardin, linne och överkast.

Tror sjutton att det påverkar dig! För att sammanfatta så tillbringar vi ungefär 1/3 av vår tid i sovrummet. Med andra ord att investera i en bra miljö ger dig flerfaldigt tillbaka i ditt mående dina vakna timmar.

Lite sömnfakta

En bra sömntid per dygn ligger runt 7-8 timmar. Till exempel visar studier att om man sover mer än nio timmar lever man i regel något kortare tid. Och tvärtom är ju inte heller bra. Sover man för lite så påverkas din produktivitet på alla områden när du är vaken. Koncentrationsförmågan sjunker, på samma sätt som du blir mindre kreativ, mer impulsiv och får sämre minnesinlärning. Med andra ord - ni förstår ju vilka effekter det får om du t ex har ett arbete där du tar ansvar för andra. Att sova igen förlorad tid fungerar ok. Under kortare perioder. Man sover ofta t e x lite längre på helgen och kan kompensera upp för ev uteblivna timmar under veckan. Så ta hand om din sömn, och varför inte börja med ett härligt sovrum?

Nedan följer ett par härliga sovrum som alla på olika sätt känns väl omhändertagna och lite extra satsade på. Och här finns några till.

Mjukt och naturligt

mjukt sovrum

Mjuka trägolv, ljusa färgval och en enkel knopplist i ljust trä. Linnelakan och kelimmatta. En kombination som alltid fungerar. Och det här känns bra! På samma sätt ger en hel vägg med dold förvaring rummet än mer stillhet. Dessutom skönt och lugnt.

Lite hotellkänsla

inred ditt sovrum som hotell

Många gillar lite hotellkänsla i sovrummet. Det vill säga en lyxig, stramare stil som nästan alltid har en snygg sänggavel. På golvet en tjock heltäckningsmatta alternativt ett fint parkettgolv är klassiskt. För det andra ser man ofta gardiner från golv till tak, en härlig fåtölj och självklart en bukett bredvid sängen.

Det personliga sovrummet

personligt sovrum

I det personliga sovrummet ryms det som man har och gillar. På så sätt blir det ofta lite mer lekfull och ombonat. Här finns väl egentligen inga regler för hur något ska vara. Och som nattygsbord fungerar pallar, stolar eller en gammal back. Befriande och skönt.