Stilleben - en dynamisk komposition ger ett hem harmoni.
Stilleben - en dynamisk komposition ger ett hem harmoni.
Josephine MelinderPublicerad den 11 Nov 2016
Stilleben - en dynamisk komposition ger ett hem harmoni. Att arrangera och inreda med prylar - göra stilleben - i våra hem, ger en harmoni som kan göra mycket för hur vi mår och trivs i en miljö. Detsamma gäller hur vi kan känna inför ett fotografi där kompositionen mellan sakerna är det avgörande för bilden.
Just stilleben jobbar jag mycket med som stylist, och vi på Bolaget Fastighetsförmedling lägger mycket tid och ett stort engagemang i att leverera bra bildmaterial åt våra kunder. Min del i detta är att komma ut till kund och tillsammans gå genom vad som kan göras för att höja lägenheten och visa upp den optimalt inför fotografering och visning.
Jag tittar på allt, från det stora t.ex. om rummen nyttjas till rätt funktion, till det lilla i detaljer som sätter stämningen och gör bilderna inbjudande och hemtrevliga. Det jag sätter stor vikt vid är att få fram hemmens personlighet. Därför jobbar jag helst med befintlig inredning och säljarens egna saker och prylar. Idag är problemet med att få till bra bilder oftare att hemmen är för undanplockade och sterila än motsatsen. Jag rotar i skåp och letar fram saker till diskbänk och fönsterkarmar, som oftast är det som gapar tomma och kräver lite liv, arrangerar s.k. stilleben.
Stilleben är inget nytt som dekoration, det har funnits inom konst och utsmyckning sedan många hundra år tillbaka. På 1600-talet blev stilleben som eget motiv riktigt populärt med konstnärer från Flandern och Frankrike i täten. Stilleben kommer från nederländskan och betyder ”stilla liv” eller också kallad nature morte, (död natur) och består av oftast av mat, frukt, grönsaker, och föremål som hör hemmet till t.ex. serviser, blommor och böcker. Motiven på tavlorna såg oskyldiga och beskedliga ut, men under ytan var det mycket religiös symbolik och dolda budskap.
Idag har stilleben i våra hem kanske inte så mycket tunga budskap utan är mer saker som kanske har ett affektionsvärde hos oss, eller bara saker som vi tycker är vackra. Ett lyckat stilleben beror inte så mycket på de enskilda sakerna som till helheten av dem alla tillsammans. Det kan vara små skillnader som gör om ett stilleben känns harmoniskt, men jag tycker att det viktigaste är att de känns äkta.
Några olika riktlinjer för ett stilleben:
- att jobba med minst tre saker för att inte kännas tunt eller ensamt.
- att de har lite spridning i höjd.
- den inbördes placeringen.
- blandningen mellan hårt, mjukt, textur, material, former, m.m
- något slags gemensam nämnare i tex material, funktion, färg.
- Gyllene snittet är ett klassiskt måttförhållande som anses ge fullkomlig harmoni när det gäller proportioner.
Förslag på vad man kan använda:
Böcker, magasin, blommor, frukt, grönsaker, porslin/serviser, prydnadssaker, ljuslyktor, ljusstakar, tavlor, klockor, skålar, vaser, snäckor, stenar, fjädrar, grenar, lampor, bilder och fotografier.
Vad man inte ska glömma är att pausen är lika viktigt som stillebenet i sig - att ögat får vila emellan. Detta gäller i alla konstformer, att pausen i musiken och tomrummet i krokin talar lika mycket som innehållet. Att ett evigt flöde av vackra saker förtar varandra. Så glöm inte mellanrummet.
Själv tycker jag att de vackraste stilleben uppkommer i det spontana, när det när det känns innerligt, genuint och äkta. Sakerna i sig behöver inte vara varken nya, snygga eller speciella, men tillsammans, i sin helhet så skapas det dynamik och det är det jag tycker blir så intressant.
Bilderna kommer från en fantastisk etagevåning på Sankt Knut. Är du nyfiken på oss på Bolaget Fastighetsförmedling är du välkommen in till oss på Södra Tullgatan 1 i Malmö, eller kikar du in på vår hemsida. Du hittar oss såklart även på Instagram och Facebook.