Stolen - en formgivningsutmaning och en inredningsfavorit.
Stolen - en formgivningsutmaning och en inredningsfavorit.
Josephine MelinderPublicerad den 26 Jul 2017
När sommarvädret inte bjuder till så tröstar jag mig med att åka på loppisrundor. Och stolar, är som hos många med mig, min svaghet. Det är nåt med stolen som är speciellt. Det sägs att det klurigaste man kan formge är just stolen. Det handlar om mer än bara en form. Att utforma en stol ska också täcka in ergonomi och funktion, man ska hitta ett passande material till sin form och det ställs höga krav på hållbarheten. Många formgivningsutbildningar har just stolen som sitt eldprov. Det finns många stolar bland mina favoriter. Vissa med känt ursprung, vissa är bara klassiska, rejäla pinnstolar. En dekorativ stol kan göra så mycket för känslan i ett rum. En klassisk grundform som kan variera i oändlighet är den på den svarvade pinnstolen, ofta ser man den bevarad i trärent med fina dekorativa hålmönster på sitsen. En som jag ska hålla utkik efter i sommar.
Annars är jag svag för gamla målade pinnstolar, skavda och nötta i färgen. De får gärna vara i olika kulörer eller former, udda blir liksom ändå jämnt när man får ihop dem till en grupp runt matbordet. Och hittar man en stol där formen är fantastiskt men kulören inte passar hemma så är det bara att investera i en burk med matchande färg.
En stol som många nog känner igen och kanske har en relation till är "Bauhausstolen", eller Cesca som den egentligen heter, formgiven av Marcel Breuer 1928. Den var på sin tid nydanande eftersom den var en kombination av traditionellt hantverk, den flätade rottingsitsen, med nya industriella material och tillverkningsmetoder, i metallstommen. En stol som jag gärna hade haft ett exemplar eller två av.
En annan älskad designklassiker som vi sett mycket av ett tag nu är caféstolen som Thonet skapade redan 1859, Thonet no 14, som fortfarande är produktion, än idag med samma tillverkningsmetoder. Ikea kom ut med en snarlik stol i böjträ, Ögla, formgiven av Gillis Lundgren 1961. Även den en populär stol idag. Den kom ut både i vanlig stolsmodell och som karmstol. De tillverkades faktisk på samma fabrik som Thonets originalstol och kom till under konceptet "Form, funktion och pris". Idag kan man hitta dem på auktionshus och priset är inte längre alltid Ikeamässigt.
Om du precis som vi gillar hem med karaktär och vill spana inspiration så kika in bland våra objekt. Alla bilderna ovan är hämtade ut vårt arkiv från lägenheter som varit ute till försäljning hos oss. Går du i säljtankar så tveka inte att ta kontakt med oss. Vi finns både på Södra Tullgatan 1, Malmö, där vi även har en inredningsbutik, och på Klostergatan 16 i Lund. Välkomna!