Nu har andra advent passerat och vi närmar oss julen med stormsteg. Butiken har fått vinterskrud med massor av grönska och ljus. I fönstret hänger en stor krans och ovanför kassadisken har vi en sirlig krans med ljus i. En dansk kund kom in i butiken och berättade att det i Danmark är tradition att ha en lite mindre, grövre krans ovanför matbordet. Detta fick mig att fundera kring kransens ursprung och varför vi använder dem kring jul, det kanske inte bara är för att det är vackert?
Historisk innebörd
Kransar ska ha funnits porträtterade så tidigt som under pyramidernas uppbyggnad och har historiskt sett länge varit en symbol för makt och ära. Under romartiden gav folket varandra gröna grenar och önskade med dessa varandra kraft och hälsa. Grenarna blev sedermera till kransar som bars på huvudet och fick symbolisera glädje och seger. Symboliken har bestått och idag kröns exempelvis vinnaren vid sportevenemang såsom Vasaloppet på mållinjen med krans runt halsen.
Adventskransen har katolskt härkomst och sägs ha introducerats 1839 då teologen Johann Hinrich Wichern började använda den i sitt missionsarbete. Från början hade kransen fyra stora ljus för söndagarna i advent och flera mindre för veckodagarna, men i de mer moderna varianterna har de små ljusen fasats bort. Kransens cirkulära form symboliserar det eviga livet utan början och slut samt Jesu lidande och seger över döden.
Krans på dörren - less eller more
Dörrkransen hängdes förr upp som en inbjudan till julens ande för att träda in och sprida lycka i hemmet. Kransen skulle samtidigt skydda hemmets ingång från andar med ont uppsåt. Traditionen med krans på dörren lever kvar och hälsar oss idag välkomna under juletid!
En krans på dörren känns välkomnande och mysigt. Två kransar på en dubbeldörr är verkligen klassiskt tjusigt och ett perfekt sätt att välkomna gästerna på! Med en enkel krans utan dekor blir känslan mer vintrig än jul, men för en juligare variant är det endast fantasin som sätter gränser! Vackra band, rosetter, kottar av lärk, glitterkross, en tunn ljusslinga, bär, paradisäpplen eller kanske torkade apelsinskivor?
En väldigt enkel krans med bara grönt kan som sagt vara vintrigt och fint. Lite extra charmigt med den här ovan som inte är så perfekt rund!
Buxbom gör sig vackert både som tjockare eller tunnare krans.
Röda bär blir vackert juligt (med eller utan grönt)! Den gamla symboliska innebörden med det röda syftar på blodet kring Jesus törnekrona, men idag ser de flesta den röda färgen som ett vackert juligt tillskott utan särskilt dramatiska kopplingar. Tomten kanske ligger närmre tillhands?
Bärfyllda kvistar och grenar utan blad blir också vackert som krans!
Har du en häck eller buske av thuja passar den perfekt att använda som kransmaterial. Då blir formen lite mer mjuk och bohemisk.
En ljusring såhär invid väggen är vacker både med och utan dekor. Håll bara ljuset under uppsikt och sätt inte grönska precis ovanför lågan utan fäst det gröna i nederkant och en bit upp på sidorna.
Paketinslagning
En liten krans är enkel att göra men blir urfin som dekor på ett paket, eller på ett placeringskort!
Sirligt och tunn
Torkade blommor och frökapslar gör sig mycket vackert på en tunn och enkel krans.
Eukalyptus är också fint! Om du hänger den i badrummet gör ångan från ett bad eller varm dusch att den härliga doften frigörs! Eukalyptus finns också i olika former som är lite stramare och lite yvigare - perfekt för olika typer av kransar!
Ljuskrans från taket
En krans med levande ljus ovanför köks- eller soffbordet blir väldigt stämningsfullt i vintermörkret. Fint både med tunna julgransljus i enkla hållare av metall eller en lite stadigare version för normalstora ljus (Psst! Vi har både stadiga ljusringar och ljushållare för små ljus i butiken!).
Blev du sugen på att göra din egen krans till jul? Kika in här!
Behöver du bindtråd, ljusring, ljushållare eller inspiration? Välkommen in i butiken!