Tid för krans
Nu har andra advent passerat och vi närmar oss julen med stormsteg. Butiken har fått vinterskrud med massor av grönska och ljus. I fönstret hänger en stor krans och ovanför kassadisken har vi en sirlig krans med ljus i. En dansk kund kom in i butiken och berättade att det i Danmark är tradition att ha en lite mindre, grövre krans ovanför matbordet. Detta fick mig att fundera kring kransens ursprung och varför vi använder dem kring jul, det kanske inte bara är för att det är vackert?
Historisk innebörd
Kransar ska ha funnits porträtterade så tidigt som under pyramidernas uppbyggnad och har historiskt sett länge varit en symbol för makt och ära. Under romartiden gav folket varandra gröna grenar och önskade med dessa varandra kraft och hälsa. Grenarna blev sedermera till kransar som bars på huvudet och fick symbolisera glädje och seger. Symboliken har bestått och idag kröns exempelvis vinnaren vid sportevenemang såsom Vasaloppet på mållinjen med krans runt halsen.
Krans på dörren - less eller more
Dörrkransen hängdes förr upp som en inbjudan till julens ande för att träda in och sprida lycka i hemmet. Kransen skulle samtidigt skydda hemmets ingång från andar med ont uppsåt. Traditionen med krans på dörren lever kvar och hälsar oss idag välkomna under juletid!






Paketinslagning
En liten krans är enkel att göra men blir urfin som dekor på ett paket, eller på ett placeringskort!


Sirligt och tunn
Torkade blommor och frökapslar gör sig mycket vackert på en tunn och enkel krans.




Ljuskrans från taket
En krans med levande ljus ovanför köks- eller soffbordet blir väldigt stämningsfullt i vintermörkret. Fint både med tunna julgransljus i enkla hållare av metall eller en lite stadigare version för normalstora ljus (Psst! Vi har både stadiga ljusringar och ljushållare för små ljus i butiken!).

