Vad händer på bostadsmarknaden - och hur blir hösten?

Vad händer på bostadsmarknaden - och hur blir hösten?

charlotta jörgensen Publicerad den 7 Aug 2018

VAD HÄNDER PÅ BOSTADSMARKNADEN?

Nu står vi inför starten på höstmarknaden och såväl säljare som köpare har säkert en del frågeställningar angående bostadsmarknaden som man vill ha svar på.

Är utbudet rekordhögt, som medierna säger?

Om vi går tillbaka 10 år är det bara 2016 och 2017 som har haft lägre utbud än nu. Och som ni alla vet var dessa år extrema på bostadsmarknaden. Utbudet av bostadsrätter var 401 lägenheter (exkl nyproduktion) i Malmö kommun den 1/8, det kommer att vara lite drygt 600 när vi går in i september. Alltså inga rekordnivåer!

Varför är det så få "bra " objekt till salu?

De som har något bra vill många gånger köpa något bättre, och finns det inte ute på bostadsmarknaden avstår man från att sälja. I takt med att utbudet ökar kommer det även att finnas fler ”bra” objekt. Dessutom säljs det som är riktigt bra snabbt. När nu köparna har lärt sig att priserna faktiskt kan gå ner, är man mycket mer omsorgsfull i sina köp och tenderar företrädesvis välja det som är riktigt bra.

Varför tar det längre tid att sälja?

Det är inte bara sommarens tropiska hetta som bidragit. Det tar alltid lite tid för säljarna att acceptera en ny prisbild. Efter en nedgång är även köparna osäkra (när man inser att priserna faktiskt kan gå ner). Antalet gjorda affärer har under sommaren varit färre än normalt och när köparna märker detta stödjer detta deras osäkerhet. Vi märker dock nu att antalet gjorda affärer ökar nu, vilket jag är övertygad om kommer att märkas bland köparna och bidra till minskad osäkerhet. Statistik från ”Hitta Mäklare” anger en genomsnittlig försäljningstid från annonsering till avtal på 33 dagar. Egentligen inte så speciellt lång tid.

Hur blir prisutvecklingen på bostadsmarknaden i höst?

Bostadsrättspriserna har ökat med 1,4% och villapriserna med 1,7% på tre månader (HOX Index). Det ligger helt i linje med vad vi förutsett, nämligen att priserna stabiliserats. Min uppfattning är att vi inte kommer ha några större prisrörelser upp eller ner under hösten, utan den stora förändringen kommer att vara antalet transaktioner som kommer att ta fart. Om vi tittar på våra egna priser ser vi en mycket stabil och väl sammanhållen prisnivå de senaste sex månaderna. Vi ser även att antalet förfrågningar om förhandsvisningar och antal budgivningar ökat den senaste tiden.

Hur jag gör bäst affär - som säljare

Som jag tidigare nämnt prioriteras de ”bättre” lägenheterna bland spekulanterna. Se därför till att ditt boende presenteras så bra som möjligt. Se till att allt är ”helt & rent”, lyssna på stylisterna, allt jobb du gör innan försäljningen kommer att löna sig under processen. Under försäljningsprocessen handlar mycket om dynamik. Välj ett realistiskt utgångspris. Prissättning är helt avgörande för en dynamisk process. Köparna är välinformerade och har koll. Så snart spekulanterna märker att bud uteblir eller vi börjar få för lång liggtid på objekten, drar man öronen åt sig. När man väl scannat marknaden har man en tendens att företrädesvis titta på nyinkommet, vilket bidrar till pressa ”bäst före datumet”, så välj ett pris (om du kan) som ger dig dynamik. Ha tålamod, genomsnittlig försäljningstid är för närvarande 33 dagar. Vid bud och förhandling försök att agera så snabbt och tydligt som möjligt, håll förhandlingen levande. Även ett dåligt första bud kan bli anständigt till slut. Undvik att lägga prestige i förhandlingen, det är business. Lyssna på råd från mäklaren – de har gjort 100-tals om inte 1000-tals affärer och vill sälja ditt boende lika mycket som du.  

Hur jag gör bäst affär - som köpare

Förmodligen har du redan hunnit se ett antal boenden och bildat dig en hyfsad bild av marknaden. Men se till att vara förberedd. Gå på många visningar, jämför, surfa, titta på fler. När det sedan är dags för första budet kan osäkerheten ändå smyga sig in, men lita på magkänslan, du har förberett dig och har koll på marknaden. Försök att vara aktiv så tidigt som möjligt i processen. Bara för att någon annan inte lagt bud innebär det inte att det är en dålig affär Se det istället som en möjlighet. Ju längre du väntar desto fler spekulanter/bud "riskerar" du. Stirra dig inte blind på olika jämförelsajters kvadratmeterpriser. Dessa varierar stort beroende på storlek och objektets kvaliteter. Och nej - det är inte REA, se till att inte komma på kant med säljaren med orealistiska skambud, det går då lätt prestige i affären och det underlättar inte ditt förhandlingsläge. Per Jörgensen, VD Bolaget Fastighetsförmedling