Arkitektritade stadsradhus i Brunnshög

Arkitektritade stadsradhus i Brunnshög

Emelie Tjäder Publicerad den 7 Jun 2021

Inom kort lanserar vi projektet PLANCK i Brunnshög – sex unika stadsradhus med exklusiva planlösningar och hög estetik. Beräknad byggstart i september 2021 och planerad inflyttning sommar/höst 2022. Redan nu finns det möjlighet att göra en intresseanmälan för ett av de sex karaktärsfyllda radhusen!

A-läge i Brunnshög

När Testbedstudio och Förstberg Ling arkitekter tillsammans med fastighetsutvecklaren Kudu Projekt fick en markanvisning för ett arkitektradhus i Brunnshög var visionen att skapa variation inom den urbana stadsradhuslängans strikta ram. Resultatet är sex unika hus, vart och ett med exklusiva planlösningar och fasaduttryck. Projektet PLANCK ligger i Brunnshög, en stadsdel präglad av utforskande.

Med PLANCK skapar Kudu Projekt sex exklusivt utformade stadsradhus, så långt ifrån dagens ofta stereotypa bostäder man kan komma. Stadsradhus är en eftersökt bostadsform som i ett urbant sammanhang kombinerar villans kvaliteter med lägenhetsboendets enkelhet. Husen är både funktionella och inspirerande, och utformade för att få ut det mesta möjliga av platsen, solläget och utsikten från Lunds högsta punkt.

Visionen med PLANCK är ett hem för dig som inte vill välja. Här njuter du lika mycket av närheten till staden som till det skånska landskapet. På 90 meters höjd över havet, med milsvid utsikt över Lund med omnejd befinner du dig samtidigt på cykelavstånd från Lund C.

Materialpalett

Variation skapas inom den tydliga ram som varje radhus utgör. Husens individuella karaktärer märks i planlösningar, trappkoncept, fönstersättning samt i gestaltningen av de takterrasser som tar tillvara utsikten och solen. Gemensamt är husens breddmått och användningen av naturmaterial: stomme och innerväggar av synligt korslimmat trä och ytterfasad av tegel i både murad form och som skärmtegel.

Testbed

Invändigt kombineras den bärande stomme av massivträ med enkla och tåliga material som klinker, stål och specialbyggd inredning i trä. Golvet på bottenvåningarna utförs i slipad och ytbehandlad betong, medan ovanvåningarna förses med ett hårdvaxoljat industriparkettgolv i ask.

Fasaden kläs med ett brungrått skärmtegel från danska Komproment. Skärmtegelfasaden kompletteras med avvattningsdetaljer och fönsteromfattningar i mörkbrun plåt. Trädgården på baksidan omgärdas av ett träplank i liggande fjällpanel behandlad med bruntjära. Samtliga hus får generösa takterrasser med kvällssol, och hus N har även en balkong mot gatan.

Förstberg Ling

Invändigt kombineras den bärande stomme av massivträ med enkla men rejäla material som tegel, kakel, och kök i rostfritt stål. Golvet på bottenvåningarna utförs i ett grått marktegel medan våningarna ovanför får ett furugolv.

Fasaden utförs i ett grått tegel med kraftiga fogar och övergår i en mur som omgärdar en liten trädgård på baksidan. Tegelfasaden kombineras med fönsterkarmar i trä och detaljer i galvad plåt. Samtliga hus får förutom trädgården även generösa takterrasser med kvällssol.

Radhus med karaktär

Varje enhet är unik, men också en lagspelare i en sammanhållen arkitektonisk helhet. Radhuset som helhet har gestaltats i nära samarbete mellan arkitektkontoren. De första tre husen, ritade av Förstberg Ling arkitekter, förhåller sig till varandra som tre syskon. Vissa lösningar liknar varandra, men husen har fått tydliga individuella karaktärer. Gemensamt för alla tre hus är de flexibla rummen som kan möbleras och användas på många olika sätt. De tre följande husen av Testbedstudio arkitekter har även de många olikheter sinsemellan, i både plan och sektion. Ett genomgående drag i de tre husen är mångfalden av rum med olika storlek och karaktär, som kan hantera varierande behov och livssituationer.

Projektet har alla förutsättningar för att skapa god granngemenskap. Mot gatan har husen individuellt utformade entréer med plats för vardagens behov. Härifrån kan man heja på varandra, kanske bjuda in till grillfest på baksidan. Vill man inte ta del av grannlivet finns det generöst med utrymme att uppehålla sig på i den egna trädgården eller takterrassen.

Kring huset finns lugna gränder och planteringar som ger möjlighet att släppa ut barnen till fri lek. Stadsdelens många parker och torg ger också förutsättningar för både lugn och livfullt umgänge.

Hus P, Förstberg Ling

Det första huset ritat av Förstberg Ling skiljer sig från de övriga genom att det ligger på en gavel och därmed har fönster i tre väderstreck. Trappan placeras längst in mot den lägenhetsskiljande väggen och lämnar plats för tre ljusa rum i fil på varje våning. Alla rum har en liknande storlek, men skiljer sig åt genom varierande rumshöjder och utblickar.

På markplan rör man sig från hall, genom vardagsrum och kök och vidare ut till trädgården. En våning upp nås de båda sovrummen från ett luftigt allrum i mitten som är öppet ner till vardagsrummet på bottenvåningen. Högst upp i huset ligger två rum på var sin sida om ett generöst badrum med ett platsbyggt badkar i mitten av rummet. Från tredje våningen nås även takterrassen via en utanpåliggande trappa.

Den eleganta trädgården med mjukt rundade tegelmurar blir ett vackert blickfång från kökets stora glasdörrar. Vid entrén från gatan skapar lägre murar avskildhet och ytor för cykelparkering.

Hus N, Testbed

Huset präglas av lösningen med ett generöst entrérum som öppnar sig mot gränden, en hög portik med fönster i två nivåer. I huset är rummen organiserade kring trappans halvplansförskjutningar som skapar variation i både plan och sektion. Huset har rum i olika storlekar och med skiftande rumshöjder, och de vänder sig omväxlande mot trädgården eller gatan, vilket ger dem olika karaktär och relation till varandra.

Från det robusta och eleganta köket med golv av slipad betong, där de stora glasdörrarna ger kontakt med trädgården, löper en kort trappa upp till en avsats med en pardörr in mot ett mindre rum. Här passar det perfekt att dra sig undan för att leka, läsa eller kika ut mot gatan. Trappan leder i halvplanslöp vidare upp i huset till en räcka av flexibla rum, små och stora, öppna eller mer slutna. Trappan slutar på takterrassen med kvällssol, som nås via ett penthouse med pentry från vilket stora dörrar kan öppnas ut mot terrassen.

Arkitekterna har skapat variation inom den lilla enhetens ramverk, och vinnlagt sig om att huset ska upplevas som en samlad volym. Hanteringen av de exteriöra materialen – skärmtegel och trä - bidrar till och understryker både helheten och de enskilda husen. Det varmt brungrå skärmteglet sveper över fasaden och ger förnimmelsen av en nästan textil fasadyta. Invändigt följs naturmaterialen upp med en bärande trästomme och golv av betong, trä och klinker. Kök och garderober utförs som specialbyggd träinredning. Vissa mer privata rum är även försedda med en listtäckt väggpanel som målas i en tidlös blå kulör, en kontrast till den exponerade trästommen som dominerar i övriga rum.

Trapphuset har försetts med ett takfönster som skapar ett särskilt ljusspel här som binder samman rumsligheterna utmed trappans halvplansförskjutningar. Balkongen mot gränden i sydostläge skapar kontakt med och utsikt över Nobelparken, och kompletterar trädgårdens och takterrassens kvällssol med en härlig frukostplats.

Kök

Förstberg Ling

Köken byggs med bänkskiva och skåp i rostfritt stål med insvetsad diskho och uppvikt stänkskydd. Bänkmonterad blandare från Vola och induktionshäll och ugn från Bertazzoni. Köken kompletteras med högskåp i massivträ med inbyggd kyl och frys. Vitvaror och annan utrustning kommer hålla högsta energiklass.

Testbed

Köken i trä specialbyggs på snickeri och lackeras i en djupblå kulör. Bänskiva i rostfritt stål med insvetsad diskho. Fristående spis med ugn från Bertazzoni. Stänkskydd i Vermeerblå klinker, 10 x 10 cm, som förses med väggmonterad blandare från Vola. Högskåp i trä lik övrig inredning förses med inbyggd kyl och frys. Vitvaror och annan utrustning kommer att hålla högsta energiklass.

Badrum

Förstberg Ling

Badrummen kommer att kaklas med vitt kakel, 15x15 cm, upp till 2,4 m. Handfat och golvstående wc från Duravit. Blandare och dusch från Vola. Infälld belysning i tak och tvättbänk i trä. Tvättmaskin och torktumlare kommer att hålla högsta energiklass. 

Testbed

Badrummen kommer att kaklas upp till 2,1 m (överkant dörr) med genomfärgad klinker 10x10 cm från Winckelmanns. Duschvägg i glas med svarta ramar och kommod från Swoon. Blandare och dusch från Vola. Vägghängd WC. Infälld belysning i tak samt väggmonterad belysning över handfat.

Hus för hus

Hus P: Konstantgränden 1, 7 rum och kök, 156 kvm, 8 295 000 kr

Hus L: Konstantgränden 3, 6 rum och kök, 166 kvm, 8 195 000 kr

Hus A: Konstantgränden 5, 5 rum och kök, 162 kvm, 7 995 000 kr

Hus N: Konstantgränden 7, 7 rum och kök, 161.8 kvm, 8 095 000 kr

Hus C: Konstantgränden 9, 6 rum och kök, 161.9 kvm, 8 295 000 kr

Hus K: Konstantgränden 11, 6 rum och kök, 163.9 kvm, 8 395 000 kr

Samtliga hus presenteras i sin helhet på bo-laget.se och Hemnet inom kort!

Kontakt

För intresseanmälan vänligen kontakta ansvarig mäklare Sara Madsen 0705 55 10 46, sara@bo-laget.se.

Med reservation för ändringar.