Florista - om torkade blomsterkransar, närodlat och julblommor

Florista - om torkade blomsterkransar, närodlat och julblommor

Emelie Tjäder Publicerad den 26 Oct 2018

Florista - om torkade blomsterkransar, närodlat och julblommor

Helgen står för dörren och vi är galet sugna på att mysa hemma, tända ljus och omge oss med härliga höstblommor! Bästa Sophie Wiking som driver Malmös vackraste blomsterbutik Florista, på Kärleksgatan 4, fick svara på lite blomsterrelaterade frågor inför höst och vinter!

Du har så fantastiska kransar! Kan du inte berätta lite om dem?

Tack så mycket! Jag tror egentligen att jag började göra mina kransar som någon slags motreaktion mot alla de kransar som fanns på marknaden - såna tjocka, symmetriska kransar med jättemycket granris och glitter etc. Jag har aldrig varit en person som själv hänger en krans på dörren så ärligt talat jag har aldrig riktigt fattat grejen med det. Men så hade jag en massa torkat material över, och tänkte att något måste jag ju göra med det. Så jag började leka lite och hittade en stil som jag själv gillade, och nu så har de blivit jättepopulära! Ofta när jag gör kransarna så är det när jag har tid över i butiken. Och ofta har jag ingen plan från början, utan det är ett väldigt avslappnande pyssel där jag egentligen står och tänker på en massa annat eller ingenting. Ibland kanske jag har ett hum om vilken färgskala jag vill att det ska gå i, men annars brukar jag inte ha någon bild om hur slutresultatet ska bli. Jag använder mig av virad humle som kransstomme, det ger kransen en lite mer oregelbunden form och storlek, plus att den är vacker i sig så det gör inget om den syns. Sedan använder jag torkade blommor som olika eterneller, limonium och hortensia, kanske lite grenar eller rankor. Sedan siktar jag på att göra den så asymmetrisk som möjligt! Den får absolut inte vara jämntjock hela vägen runt! Less is more här, och det är heller absolut inte nödvändigt att kransen ska fyllas hela vägen runt. Den vackraste kransen jag gjort var väldigt avskalad, med bara några få blommor från mina föräldrars sommarhus längsmed ena sidan. Det är kul att mina kunder väljer att ha sina kransar uppe året runt. De flesta väljer att hänga upp dem på väggen hemma, som en väggbonad. Det funkar eftersom de nästan aldrig är säsongsbetonade, och för att de torkade blommorna är rätt dova i färgerna så att de passar i nästan alla miljöer.

Vilka är dina favoriter på snitt just nu?

Mina absoluta favoriter för tillfället är alla blommor som jag får från min leverantör som odlar blommor tjugo minuter härifrån (@blomsterbonden på Instagram)! Alla hennes blommor är helt magiska och vad jag än gör med dem så blir de vackert. Det är något otroligt speciellt med närodlade blommor. Det gör lite ont i själen att säsongen snart är över, så jag ser väldigt mycket fram emot våren när hennes tulpaner kommer! Det känns också lyxigt att kunna planera nästa säsongs skörd med henne.

Vilka är dina kunders favoriter nu i höst?

Pampasgräset verkar vara en väldigt ihållande trend. Det har nog också att göra med att folk börjar uppskatta torkade buketter mer, blommor som står länge helt enkelt. Florista

Julen är inte långt borta! Vad blir det för julblommor i år? Vad är du mest sugen på… och minst?

Vallmo och franska tulpaner! Det låter såklart som otroligt icke-juliga blommor, men det är de jag ser mest fram emot och faktiskt också de som brukar sälja bäst. Men mer klassiska julblommor som amaryllis, hyacinter och julrosor kommer såklart också. Däremot tror jag inte att det blir alls lika mycket eukalyptus i år, den trenden känns lite förbi nu.

Varför ska man handla hos Florista?

Målet med Florista var från början, och är fortfarande, att värna om miljön och välja så närproducerade blommor som möjligt. Det är inte alltid det går, men jag försöker att köpa in så mycket jag kan som är odlat antingen här i Skåne eller i Danmark. Och blir det andra blommor så ska de vara odlade i Holland och inte andra sidan jorden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Allt? Klart det är slitigt att vara egenföretagare, och ofta är det alldeles för mycket jobb för en person. Men jag tycker ändå att fördelarna väger så mycket tyngre. Att jag får hålla på med något som jag fullkomligt älskar, de allra flesta dagarna är jag jättepepp på att gå till jobbet! Blommor gör mig så otroligt lycklig. Och så har jag så himla fina stammisar och kunder som också gör mig så glad!

Om du trendspanar lite… vad kommer framöver?

Jag tror helt klart att trenden med torkade blommor kommer hålla i sig ett tag till. Sedan hoppas jag också att fler får upp ögonen för närodlat. Många är väldigt måna om att välja till exempel mat och kläder utifrån ursprung, men enligt mig är det minst lika viktigt med blommor och växter. Tusen tack Sophie (och urgulliga Farfar) och trevlig helg! PS. Om du inte redan följer Sophie på Instagram är det ett absolut måste, se här: @florista_malmo.
Alla ljuvliga bilder är tagna av vår kära fotograf Anna-Maria.