Hållbara tips för hemmet

Hållbara tips för hemmet

Emelie Tjäder Publicerad den 14 Feb 2020
Ingen kan göra allt men alla kan göra något! I jakten på ett vackert hem riskerar vi lätt att hamna i köphets, onödig konsumtion och snabba, kortsiktiga beslut. Därför tänkte jag idag delge några enkla, hållbara tips för hemmet! Små saker som alla kan göra och som kan vara värt att tänka på. Håll tillgodo för här kommer sex olika tips!  

1. Torka med (hållbar) stil

Disktrasor brukar inte vara en favorit. Skarpa neonfärger, börjar lätt lukta illa och åker snabbt i soporna. Ett riktigt bra alternativ är disktrasor i vävd bomull eller lin. Milsvid skillnad utseendemässigt och bara att stoppa in i tvättmaskinen när du ändå ska tvätta! Håller otroligt länge, luktar mindre illa och kan med fördel lämnas framme för att de är snygga! Att skaffa några stycken är en god idé, då kan du alltid ta fram en ny fräsch när den senaste ligger i tvätten. Den klassiska Wettextrasan har absolut en bra uppsugningsförmåga och torkar fortare än en tjockare i tyg och om man fortfarande vill behålla den, och kanske uppskattar de glada färgerna, då är en sak viktig att veta. Trasan är faktiskt biologiskt nedbrytbar! Trasan är tillverkad av bomull och cellulosa och bryts ner på åtta veckor i kompost!  

2. Ekologisk färg

Att måla om hemma kan göra otrolig skillnad om du vill förändra hemma eller om du bara har färg som tappat sin forna skönhet. Ett hållbart tips är att använda ekologisk färg när det blir dags! En ekologisk färg påverkar inte natur och vattendrag, andas och stänger inte inne fukt samt bidrar till en bra inomhusluft. Ekologisk färg finns hos flera olika leverantörer, bland annat Auro. När du ska välja färg - provmåla! På så sätt minskar du risken för att det blir fel och du behöver göra om allt från början. Provburkarna kan du sedan ge till någon annan som vill måla om eller använda till småprojekt där hemma. Måla om en gammal pall eller en canvastavla. Hållbarheten på en provfärg motsvarar kanske inte kvaliteten av en slutstrykninskulör men den duger gott till små projekt som inte är av lika stor vikt som väggarna i ett helt rum! Se här vilken enorm skillnad olika kulörer kan ha för upplevelsen av ett /eller flera) rum!  

3. Kaffefilter

Ett annat kanontips för köket är kaffefilter som går att återanvända! Finns flera varianter i både bomull och lin. Det ofärgade tyget påverkar varken smak eller innehåller giftiga ämnen. Filtret kokas innan första användning. Efter en bryggning slängs kaffesumpen i komposten (eller läggs i blomkrukor och rabatter som gödning!). Filtret sköljs sedan av med vatten och hängs på tork inför nästa bryggning. Med 4-6 veckors mellanrum kokas sedan filtret i en kastrull med lite ättika för motverka missfärgning och avlägsna fett. Det går också fint att tvätta filtret i maskin, men då måste tvätten vara utan tvättmedel. Återanvändbara kaffefilter är ett perfekt, enkelt sätt att minska på soporna!  

4. Naturligt rengöringsmedel

Det finns idag en uppsjö av olika miljövänliga alternativ till starka kemikalier för städning och rengöring. Starka medel som sticker i näsan är varken nyttigt för människor, djur eller natur. Mitt bästa tips är linoljesåpa - vilket mirakelmedel! Fungerar till rengöring av nästan allt. Såhär skriver Gysinge på sin hemsida: "Gysingesåpa (linoljesåpa) är tillverkad av biologiskt odlat lin av högsta kvalitet. Fetare och drygare än vanlig såpa, biologiskt nedbrytbar. Gysingesåpa löser smuts redan i kallt vatten och är bland annat bra för rengöring av trä-, sten-, klinker-, kakel- och porslinsytor. Gysingesåpa är otroligt användbar och utmärkt för all rengöring i hemmet, bl.a. rengöring av golv, väggar, tak, bänkar och andra ytor. Gysingesåpa tillverkas på olja av högsta kvalitet som kallpressats ur linfröet och sedan förtvålas med kaliumhydroxid, identisk med såpan från 1800-talet och tidigare. Glycerolen som frigörs avlägsnas inte vilket gör att såpan får en smidig konsistens. Vår såpa är fri från tillsatser och konserveringsmedel vilket gör att den är biologiskt nedbrytbar och märkt med Svanens nordiska miljömärkning." I ett tidigare inlägg har jag skrivt mer om såpans olika användningsområden, kika här om du är nyfiken!

5. Köp begagnat

Att köpa inredning i andra hand är ett utmärkt sätt att förändra och förnya hemma utan att anstränga miljön. Dessutom är det oftast extra vackert när saker har lite patina! Tänk på att gärna lämna in saker till välgörenhet eller sälj saker när du tröttnat, istället för att slänga. Det är bättre för miljön och roligt om sakerna kan komma andra till glädje; one person´s trash is another persons treasure! Dessutom kan du få en slant i plånboken för det du själv inte längre vill ha! Sugen på ett slagbord från 1800-talet? Finns att buda på här! Den här gustavianska kökssoffan finns till salu på Bukowskis just nu... ...och de här Myran-stolarna finns också! På Stockholms auktionsverk kan du bjuda på Vänskapsknuten från Svenskt Tenn: Eller en klassisk Alvar Aalto-vas! Är du nyfiken på att gå på loppis finns här information om loppisar i Skåne, Blekinge, Halland och Småland under 2020 här.  

6. Möblera mera

Ett av de allra billigaste och mest effektiva sakerna som kan göras för att förändra sitt hem på ett hållbart sätt, är att använda det som redan finns och möblera om. Att flytta soffan till andra änden av rummet, byta kuddar mellan sovrummet och vardagsrummet, bygga nya stilleben och rotera växter i hemmet kan skapa känslan av förändring utan att ha påverkat miljön över huvud taget. Dessutom är det oftast riktigt kul! Är du osäker eller lätt fastnar i gamla mönster? Be en vän eller bekant att kika på rummet/rummen du vill möblera om. Kanske ser de något du inte kan se? Kanske hade de möblerat annorlunda? Fråga vad de tror. Dessutom är det perfekt att du redan har din kompis på plats när du behöver hjälp att flytta soffan! Om du vill ha mer utförlig hjälp och inte kan få det i din bekantskapskrets... Hör av dig till oss på Bolaget så hjälper vi dig gärna! Vi kan ge tips och stilråd i butiken, och vill du vi ska komma hem till dig och genomföra en grundlig inredningrådgivning på plats, går det fint att boka en stylingkonsultation! Tack för att du läste hit och hoppas du fått lite inspiration till ett mer hållbart hem!  
Bilderna kommer från eget arkiv samt: ravelry.com, pentairwaterpurifyer.in, auktionstipset.se, vaxbolin.se,picosico.org, auro.se (byggfabriken.com), volang.elledecoration.se, gysinge.com, justwannahavefun.se/kajsamagdalena