Hemma hos Ruby och Adrian på Södra Förstadsgatan

Hemma hos Ruby och Adrian på Södra Förstadsgatan

Emelie Tjäder Publicerad den 15 Apr 2020
Södra Förstadsgatan är ett gammalt gatustråk som förbundit övre och nedre Malmö, möjligen ända sedan 1200-talet. Här förenas Triangeln med gågatan och gatustråket fortsätter hela vägen upp mot Södervärn och Dalaplan. Södra Förstadsgatan kantas av blandad bebyggelse från förra sekelskiftet blandat med nyare fastigheter. Längs gatan pågår ett sprudlande cityliv med butiker, restauranger och caféer i tät följd. Strax intill Triangelns köpcentrum ligger Adrian* och Rubys* mysiga 2,5:a på perfekt hörnläge. Här har vi fått äran att hälsa på och ta oss en närmre titt!

När hemlängtan slår till

När Adrian och Ruby köpte lägenheten för några år sedan var det ingen annan som var intresserad. "Tack vare dess då nikotingula väggar var vi de enda spekulanterna." Paret bodde vid tillfället sedan flera år i Stockholm men längtade tillbaka till Skåne och Malmö. De hann med en enda visningshelg och såg direkt potentialen i den ljusa hörnlägenheten "...det behövdes inte mer tid för vi såg att detta kunde bli en riktigt pärla på ett bra läge." Planlösningen lockade, liksom det härliga ljusflödet från tre väderstreck. De sociala ytorna med matsalsdel intill balkongen kändes perfekt och bevarade originaldetaljer från 1939 såsom vacker fiskbensparkett och takrosetter skapade riktigt bra förutsättningar. Lägenheten krävde en del kärlek efter många års inomhusrökning men Ruby och Adrian såg potentialen direkt!

Lika långt till Ribban som till Köpenhamn

Området kring Triangeln har många fördelar. Paret älskar att det är nära till allt och poängterar att det tar lika många minuter att ta sig till Ribban som till Köpenhamn. "Triangeln (eller Triangelen på malmöititska) är ett väldigt dynamiskt område i ständig rörelse."  Här rör sig en härlig mix av människor som pendlar, fikar och strosar runt.
Paret har några favoritställen i området och till dessa hör Nostra med områdets bästa kaffe. Bageri Leve kan med fördel besökas för något sött och på 400 grader serveras god pizza! Artibus inspirerar keramikälskaren och Poeten på Hörnet, som ligger i samma fastighet som lägenheten, är en konstnärligt allrum som alltid har spännande utställningar i sina lokaler.
Sällskapsrummet ligger i anslutning till halvan som passar ypperligt som matplats. Att välja ett ovalt bord som Ruby och Adrian gjort skapar ett fint flöde genom rummen trots att bordet är relativt stort. Här får man plats många! Soffbordet är ett gammalt från Mio och Art deco-lampan i taket är köpt på Söderretro, en antikaffär i Stockholm. Ursprungligen kommer den från Belgien.

En snäll renovering

Så snart paret tagit över lägenheten påbörjades renoveringen. Med varsam hand ville Ruby och Adrian lyfta fram funkislägenhetens charmiga originaldetaljer. De hade visionen om att skapa ett ombonat och levande hem som alla känner sig välkomna till. Paret förespråkar möjligheten att renovera snällt, både för plånbok och miljö. "Tänk igenom renoveringen och bevara allt som faktiskt går att bevara. Gamla köksluckor blir som nya med lite färg eller lackering.".

Den dekorativa stuckaturen ovanför matplatsen härstammar från husets byggnadsår. Vasen på bordet är tjusiga Dagg från Svenskt Tenn, formgiven av Carina Seth Andersson. Vitrinskåpet i mörkt trä är inropat på Bukowskis. "Sir Georgie kallar vi denna lilla skapelse som känns som en ömtålig liten farbror med pondus från England.".

Vacker fiskbensparkett och en svartmålad skänk fyndad från Lauritz. Ambitionen var att paret skulle skrapa fram dess forna glans, men en bebis kom i vägen!

Det stora fönsterpartiet på hörnan är ett av lägenhetens bästa kvaliteter. Fönstren är klassiska från sent 30-tal med kromade vred och bänkskiva i sten. I fönstret står en lampa med fot från auktion och en klassisk skärm från Svenskt Tenn i mönstret Teheran.

Mjukt och vackert kök

Köket är ljust, mjukt och mycket vackert. De spegelförsedda luckorna från Ikea har sprutlackerats i en ljus greige kulör och de runda, kromade beslagen ger ett klassiskt uttryck. Det här är verkligen lätt att tycka om!

Två hyllor på konsoller ger plats åt vackra vardagsföremål i form av keramik och glas. Klassiskt 15x15-kakel, satt i halvförband, avslutas med en smal kantlist och bänkskivan i furu har vitbetsats. Mjukt och inbjudande harmoniskt, inte sant? Vackra vred i mässing ger fönstren fin karaktär och de ljusa brädgolven är både vackra att titta på och underbart sköna att beträda.

Söta drömmar i ljuva toner

En gammal skjutdörr leder in till sovrummet...

...som går i beige och blått med möbler i blandade träslag.

En blomma på nattduksbordet är underskattat! Gardinstänger från Ikea och linnegardiner uppsydda av Rubys mamma. Garderoberna är Pax från Ikea. De har fått nya handtag i skinn och blivit sprutlackerade i samma kulör som väggarna. Ett prisvärt och fint alternativ till att byta.

Ett klassiskt badrum

Det nyrenoverade badrummet har renoverats i tidstypisk anda med samma kakel som i köket. På golvet ligger ett klinker från Byggfabriken och därifrån kommer också det fina badrumsskåpet. Tillsammans skapar de genomtänkta materialvalen ett enkelt och mycket stilfullt uttryck. Klassiskt, snyggt och hållbart över tid!

Avslutningsvis poängterar Adrian och Ruby vad som är det bästa med att bo i Malmö. "Förutom alla trevliga malmöiter så gillar vi närheten till allt, att det är cykelvänligt och att man så gott som alltid träffar på någon man känner på stan.". På Bolaget tackar vi ödmjukast för att vi fick förmedla denna fina lägenhet och för alla härliga tips i området kring Triangeln!

Södra Förstadsgatan 65B såldes kvickt efter första visning och vi känner oss övertygade om att de nya ägarna kommer trivas riktigt bra!

Vill du också hitta ett härligt boende i Malmö? Här finns de lägenheter vi har till salu just nu, och om du inte hittar det du söker just nu hjälper vi dig gärna att skapa en sökprofil hos oss.

*Adrian och Ruby är pseudonymer eftersom säljarna önskar vara anonyma Källhänvisning: sydsvenskan.se